Így készítve lesz a legfinomabb a párolt lilakáposzta: vörösbor teszi varázslatossá

lkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pompás párolt lilakáposzta remekül illik sült húsokhoz, sült kacsa- vagy libacomb mellé kötelező.

A vitaminokban dúskáló lilakáposztát rengeteg módon lehet elkészíteni. Nyersen, vékonyan szelve salátákba is tehető, savanyúságnak is kiváló alapanyag, párolva, merészebb fűszerezéssel is érdemes kipróbálni, de akár még borral és pezsgővel is fel lehet dobni az ízletes köretet.

A lilakáposzta főzés során megkékülhet, azért, hogy megőrizze jellegzetes színét, ecetet kell hozzákeverni. Ha bor is kerül a káposztára, akkor a legjobb választás, ha vörösborecetet használsz. A párolt lilakáposzta gyakran valamilyen gyümölccsel keverve készül, a legtöbb receptben almát javasolnak, ha azonban különlegesebbre vágysz, körtét vagy mazsolát keverj hozzá.

Vörösborral párolt lilakáposzta

lilakáposzta

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab lilakáposzta
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 bögre víz
  • 1 bögre vörösbor
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet kömény
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A káposztát vágjuk félbe, a torzsát vágjuk ki, majd a káposztát vékonyan szeleteljük fel.

A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a vékonyra szelt káposztát, sóval ízesítsük. Gyakori kevergetés mellett, körülbelül 4-5 perc után öntsük rá a vizet, a vörösbort és a vörösborecetet, miután összekevertük, a cukorral is forgassuk egybe.

Körülbelül 8-10 perc párolás után a köményt is szórjuk a káposztára a borssal együtt, ha kóstolásnál úgy érezzük, sót is keverjünk még a káposztához. A káposztát addig pároljuk, amíg a kieresztett víz elfő alóla.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük