Álomszép karácsonyi torták: 8 ötlet, hogyan dekoráld az ünnepi asztal ékét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha nem annyira az ízesítéssel, hanem inkább a díszítéssel varázsolnál ünnepi hangulatot az asztalra, készíts tortát vagy sima piskótát, majd az alábbi módszerekkel dekoráld.
Nem csak a bejglinek és a zserbónak van helye az ünnepi asztalon, bármilyen puha, akár naranccsal vagy dióval kevert piskótát is süthetsz, vagy réteges csoki- vagy vaníliatortát készíthetsz, mindegy, melyik mellett döntesz, a külső borítással karácsonyi köntösbe öltöztetheted.
Ha van bevált recepted, és inkább nem kísérleteznél idén a nehezebb karácsonyi klasszikusokkal, készítsd el a jól megszokott kedvencet, majd egy kis kreativitással dobd fel a süteményt. Alább rengeteg tippet és ötletet adunk, nem kell hozzájuk semmilyen bonyolult technika vagy eszköz, a legtöbb vajkrémmel, cukorral, esetleg egy-két kisebb kiegészítővel készül.
Ha a tavalyi válogatást is megnéznéd, itt találod, de mindenképp görgesd át az ideit is a legjobb ötletekért.
Ahol a vajkrém a főszereplő
Ha kedveled a vajkrémet, és ügyesen is bánsz vele, azzal dekoráld a tortát. Ha megszínezed zöld ételfestékkel, habzsákba töltöd, majd csillagcsövön keresztül a sütemény tetejére nyomod, cuki kis fenyőfákat hozhatsz létre, amiket utána apró kis dekorgyöngyökkel díszíthetsz, hogy úgy nézzenek ki, mintha havasak lennének. Ha pedig nem vagy az ételszínezék híve, minden nélkül is a torta oldalára nyomhatod, arany és ezüst cukorkákkal és egy kis süticsillaggal díszítheted, hogy igazán elegáns legyen.
Ha a tömény, édes vajkrémet nem kedveled annyira, akkor pedig próbáld ki a svájci, tojáshabbal lazított változatot.
Tükörmázas csoda
Ha gyakorlott vagy a tükörmáz készítésében, azzal is dekorálhatod a tortát, gyönyörű, fényes és csillogó lesz a borítás. Ha még sosem dolgoztál tükörmázzal, itt találsz hozzá egy részletes leírást. A színeket kedvedre variálhatod, keverheted, akár márványos hatást is elérhetsz.
Cuki formatorta
Ha a gyerekek kedvében járnál, készíts karácsonyra jópofa formatortát. A jegesmedvét és a rénszarvast is imádni fogják, és egyiket sem nehéz összeállítani. Mindkettő alapja a már jól ismert vajkrém, a macinál ezt érdemes fehéren hagyni, a szarvashoz pedig csokisra készíteni. A szemeket és az orrot marcipánból vagy fondantból formázhatod meg, majd érdemes fogpiszkálóval rögzíteni a tortához, nehogy leessen róla. A füleket a maci esetében vajkrémmel és kókuszreszelékkel bevont kekszből készítheted el, a szarvasét pedig akár olvasztott csokiból, de simán kartont is használhatsz.
Hópehely
Ha a karácsonyról és a télről rögtön a hópehely jut eszedbe, dekoráld azzal a tortádat. Bár hópehely formájú cukorkát vagy konfettit is kapni, de akár úgy is elkészítheted, hogy egy sablont körülrajzolsz a vajkrémmel fedett tortád tetején, majd az így kapott körvonalat feltöltöd dekorcukorral, gyönggyel, esetleg őrölt magvakkal. Ha jó a kézügyességed, akkor stabil cukormázat is készíthetsz, azzal is dekorálhatod a tortád oldalát.
Nem ehető, de mutatós dekoráció
Ha nem ragaszkodsz ahhoz, hogy csak ehető dolgok kerüljenek a tányérra, nagyon szép dekorációt készíthetsz tobozokból és kisebb fenyőágakból. Akár egész fahéjrudakkal, csillagánizzsal, szárított narancsszeletekkel is kiegészítheted a kompozíciót, de ha hozzájutsz, a vörös áfonyát se hagyd le róla. Utóbbit akár cukorszirupba, majd kristálycukorba is forgathatod, hogy havas hatást érj el vele.
Olvasztott csokoládé
Ha nem olyan jó a kézügyességed, vagy nem mersz nekiállni összetettebb dekorációnak, olvasztott csokival is nagyon látványos tortát készíthetsz. A sütemény tetejére öntsd a csokoládét, középről indíts, majd hagyd, hogy szépen lefolyjon itt-ott a torta oldalán. Utána a tetejét már bármivel díszítheted, legyen az kekszdarab, mézeskalács, cukorka vagy vajkrém.
Fahatású
Bár kicsit nagyobb kézügyességet igényelnek, nagyon jól mutatnak az ünnepi asztalon az alábbi torták. A fa kérgét kétféleképpen is megjelenítheted a süteményen: csokis vajkrém használatával vagy csokilapokkal. Utóbbi picit összetettebb feladat, viszont még látványosabb, csak a csokoládé temperálására ügyelj.
Kiegészítők
Az alábbi két torta elkészítéséhez szükség van egy-két kiegészítőre, de egyik sem bonyolult feladat. Az elsőhöz ropit vagy sós pálcikát kell beszerezned, majd mártsd bele valamilyen krémbe vagy olvasztott csokiba, forgasd cukorba, és díszítsd vele a torta oldalát. A másikhoz fagyitölcsérre van szükség, amelyet vajkrémmel kell befedni, így úgy fog kinézni, mint egy havas fenyő. A hóembereket habcsókból készítheted el.
Cover: Getty Images