10 mutatós és finom karácsonyi fogás az ünnepi asztalra - A töltött káposztától a göngyölt húsig
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az ünnepi menüt kitalálni az egyik legnehezebb feladat, hiszen törekedni kell a változatosságra, de a hagyományokhoz is illik ragaszkodni.
Ahogy az ajándékvásárlásnál is, a karácsonyi menü kitalálásakor is kétféle ember létezik: aki már szinte nyáron kigondolja, hogy mi kerüljön az asztalra, időben bevásárol és minden pontosan akkor és úgy van kész, ahogy eltervezte, és aki - kis túlzással - még Szenteste előtt sem tudja, mi lesz a menü. Nekik jól jöhet minden segítség, például ez a válogatás.
Székelykáposzta
A klasszikus karácsonyi menüben a halas fogásokon kívül székelykáposzta is helyet kap. Nagy előnye, hogy többször is felmelegíthető, sőt, minél többször melegíted, annál jobban összeérnek az ízek. Nagyon kiadós étel, rengeteg hússal készül, mellé pedig tejfölt és kenyeret kínálnak. Szerencsére egyáltalán nem olyan bonyolult elkészíteni, ezt a receptet érdemes megcsinálnod.
Karácsonyi rántott hús
A bundázott ételek karácsonykor is ugyanolyan népszerűek, mint a hétköznapokon. Ki mondta, hogy egy rántott húst nem lehet (bundába) öltöztetni? A zsemlemorzsa mellé elég egy plusz hozzávaló, és máris az ünnepi asztal főfogása lehet. Ez a verzió diós bundában készül, de lehet a panírba mandulát, mogyorót, sajtot vagy akár zöldfűszereket is tenni.
Rántott hal
Természetesen az ünnepi klasszikust, a rántott halat is lehet különlegesen készíteni, itt a hangsúly a pácon lesz. Ha tengeri halat készítesz, akkor fokhagymás tejben kell áztatni a halszeleteket, ha édesvízit, akkor citromlevet kell rácsöpögtetni a halra. Utána már csak annyi a trükk, hogy a halat duplán kell panírozni, így még ropogósabb bundát kapsz. Bő olajban kisütve lesz tökéletes fogás.
Sütőben sült sertésszelet
Nem csak halat vagy szárnyast ehetsz az ünnepen, egy jó fűszeres, sütőben sült sertésszelettel is biztosan sikered lesz. Vegyél karajt vagy tarját, jó alaposan fűszerezd meg, majd először olajos serpenyőben süsd kérgesre. Ezután mustárral kend meg és szórj rá bacont, illetve sajtot, majd az egész mehet a sütőbe.
Sütőben sült kacsacomb
Visszakanyarodva a szárnyasokhoz, íme egy sütőben sült kacsacomb lilakáposztával és krumplival körítve. Nem ördöngösség elkészíteni a szaftos, omlós húst, hiszen itt is a sütő dolgozik majd helyetted. A ropogós bőrű kacsacomb persze mit sem ér párolt káposzta nélkül. Ez a változat birsalmával készül, a kacsából kisült zsírban megforgatva.
Vadas
A vadas egy igazi klasszikus, amely sokak nagy kedvence, főleg a szósz és a zsemlegombóc miatt. A szósz elkészítése is külön technikát igényel, a húsból kifőtt ízek és a karamellizált zöldségek adják az ízét. Nem egy gyorsan összedobható étel, de megéri a vesződést. A klasszikus marhából készül, de az ünnepre készítsd el libamellből.
Töltött káposzta
Karácsonykor az egyik szinte kötelező fogás a töltött káposzta, amelyet ahány ház, annyi szokás alapon mindenhol és mindenki másképp készít, és természetesen mindenki a saját receptjére esküszik. A töltelék készülhet rizzsel, kukoricadarával, gerslivel, a legtöbb helyen csíkokra vágott édes vagy savanyú káposztával főzik, de létezik babos és paradicsomos változata is. Még ha meg is van a te tuti recepted, érdemes másikat is kipróbálni. Ez a recept egy kevésbé ismert szabolcsi változat kukoricadarával és paradicsommal elkészítve parti, avagy fingerfood méretben.
Egészben sült csirke
Ha csirkét sütnél, próbáld ki az egészben sült változatot, tehetsz a belsejébe tölteléket, vagy csak egyszerűen készítheted sóágyon. Mindenképpen bátran fűszerezd, ez a verzió sörös-rozmaringos pácban, sörösdobozra ültetve sül ropogósra.
Szűzpecsenye
A szűzpecsenye a sertés legnemesebb és legdrágább része, amelyből kis odafigyeléssel fantasztikus sült készíthető. Szaftos és omlós lesz, biztosan a csodájára fognak járni. A még intenzívebb zamat kedvéért érdemes sütés előtt egy éjszakát pácban pihentetni a húst, így lesz bőven ideje magába szívni a fűszereket.
Aszalt szilvával töltött csirkemell
A bundázott ételek ízét még egy módon lehet fokozni, ha meg is töltöd őket. Ilyen ez a sajttal és aszalt szilvával töltött csirkemell, amelyet utána még be is kell panírozni és bő olajban kisütni. Mi ez, ha nem ünnepi lakoma? A töltelék egyszerű, mégis különleges, főleg, ha camembert-t választasz hozzá.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Kiss Marietta Panka, Botos Claudia / Sóbors