Ezeket a nyári recepteket szerettétek a legjobban - Még nem késő elkészíteni őket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Tévedés, hogy nyáron nem kívánja az ember a finom és izgalmas ízeket, rengeteg ételt kedveltetek, amelyeket még kora ősszel is elkészíthettek.
Lehetett bármilyen kánikula nyáron, az én testem akkor is megéhezett, amikor másnak csak folyadék ment le a torkán. Elképzelhető, hogy nem csülkös bablevesre vagy olajban sült fogásra vágytam, de azért egy szimpla saláta sem biztos, hogy eltelített.
A nyár egyik nagy boldogsága az volt, hogy végre vehettem nemcsak szép piros, hanem édes paradicsomot is, amelyből a levestől kezdve a salátán át olyan klasszikust is készítettem, mint a töltött paprika. Még mindig kapható édes paradicsom: azért, hogy télen is élvezhesd ezeket az ízeket, elteheted lé vagy aszalt formában, és utána csak le kell venned a kamrapolcról.
Most azokat a recepteket gyűjtöttük össze a levesektől kezdve egészen a desszertekig, amelyeket a legjobban szeretettetek nyáron, de akár hidegebb napokon is elkészíthetőek, hogy felidézzétek velük a legjobb pillanatokat.
Mentás görögdinnyeleves
A görögdinnye már magában is tökéletes szomjoltó, sőt, a cukortartalmánál fogva az éhséget is csillapítja, de levest is készíthetsz belőle. Semmi más dolgod nincs vele, mint összeturmixolni a hozzávalókat - érdemes mentát is beletenni, hogy még frissítőbb legyen az íze.
Kefires uborkaleves
Az uborka tele van vízzel és vitaminokkal, akár szendvicsre karikázva is nagyon szeretem, nem beszélve a kedvencemről, a tejfölös salátáról. Az uborkalevest savanykás kefirrel teheted krémesebbé, de a hozzá illő zöldfűszerrel, kaporral is ízesítheted.
Zöldséges tésztasaláta
Bár a legtöbben a tésztasalátát majonézzel kínálják, egyáltalán nem kötelező beletenni, főleg, ha könnyedebb ízekre vágysz. A tészta miatt amúgy sem hiányzik belőle a szénhidrát, a zöldségekkel pedig egészséges rostokat is beviszel a szervezetedbe. A zöldséges tésztasalátába érdemes valamilyen karakteres sajtot, például fetát is keverned.
Cukkinis-kukoricás pite
A paradicsomon kívül a cukkini is igazi nyári zöldség, amely bármiben, akár még desszertben is nagyon jól működik. Magas víztartalma miatt rendkívül jól hidratál. Bár pitéről van szó, igazi nyári kiadásban, mert nem tésztaalapra kell tenni a zöldségeket. Válassz egy kicsit zsírosabb sajtot hozzá, de a cukkinis-kukoricás pitébe ízlés szerint gombát is keverhetsz.
Cukkinis vöröslencse-rakottas
A rakottas nemcsak egyszerűen készül, hanem nagyon laktató is, ha ügyesen válogatod össze az alapanyagokat. Ebbe a fogásba az egyik nagy kedvencemet, vöröslencsét tettem, de van benne cukkini és kaliforniai paprika is. A cukkinis vöröslencse-rakottast rizzsel dúsítsd és sok sajttal tedd krémesebbé.
Zöldfűszeres tonhalfasírt
Ha szereted a fasírtot, készítsd el könnyedebb változatban, hús helyett tonhalból. Ehhez elég, ha konzerved van otthon, a többi hozzávaló pedig ugyanaz, mintha hagyományost készítenél. Egy kevés majonézzel még puhábbá teheted a tonhalfasírtot, amelyhez használj sok zöldfűszert is.
Szicíliai spagetti
A felsorolásból nem hiányozhat a tésztaétel sem, ez az a fogás, amely tényleg villámgyorsan elkészül. A szicíliai spagettibe a paradicsom aszalt formában kerül, ezen kívül csak olívaolaj, fokhagyma és parmezán kell hozzá. Ezekkel a hozzávalókkal máris tökéletes ebédet készíthetsz, nagyon kevés munkával.
Török lecsó
Nyár nélkül nincs lecsó és lecsó nélkül nincs nyár, de érdemes túllépni a hagyományos változaton és más nemzetek receptjeit is kipróbálni. A török lecsóba, vagyis a menemenbe többféle paprika kerül, de a fűszerezés az étel lelke, a füstölt paprikát és az oregánót semmiképpen ne hagyd ki belőle. Ebbe a lecsóba mindenképpen tegyél tojást is.
Házi citromfagylalt
A citromfagyi igazi klasszikus, kellemesen savanykás, mégis tökéletes desszert. A többi házilag készült fagyihoz képest kicsit macerásabb az elkészítése, de érdemes nekiállni, mert így biztosan nem fogsz felesleges adalékanyagokat bevinni a szervezetedbe.
Görög fánk
A görögöknek is van fánkspecialitásuk, ez a loukoumades. A görög fánkot fahéjas-porcukros bunda borítja, kicsit hasonlít a magyar verzióhoz, de narancshéj és méz is dúsítja. A tésztája kicsit lágyabb, mint a magyar fánké, és nemcsak a tésztájába, hanem a kisült darabokra is érdemes mézet csorgatni.
Házi jeges tea
Bár a legjobb és legegészségesebb szomjoltó még mindig a tiszta víz, néha azért ihatsz ízesített italokat is. Ne a bolti, agyoncukrozott frissítőket válaszd, készítsd el őket otthon: a jegestea is nagy kedvenc, ráadásul nem nagy ördöngösség összedobni, de néhány trükköt érdemes megtanulni.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Szász Eszter/Sóbors