Ezek a legjobb kistermelői piacok a fővárosban - A kenyérközösségtől az esti piacig

piackörkép3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha tényleg igazi, háztáji biotermékeket szeretnénk, a kistermelői piacokon érdemes körbenézni, hétvégén, hétköznap, de akár esténként is van olyan, ami nyitva van.

Nemcsak azért érdemes piacra járni, mert onnan bio, adalékanyagmentes, gyönyörű termékeket vihetünk haza, hanem azért is, mert minden egyes vásárlásunkkal hazai kistermelőket támogathatunk. A szerkesztőségben összeszedtük a kedvenc kistermelői piacainkat, ha még nem jártatok ezeken a helyeken, érdemes őket meglátogatni.

Czakó Termelői Piacz

Az I. kerületi Czakó Kert Tabán egykori présházának udvarán található, az ország legjobb termelői hozzák el ide a portékáikat, amelyeket már nemcsak szombaton, hanem vasárnap délelőtt is beszerezhettek. Ha szeretnétek hazai, garantáltan adalékanyagmentes ételeket enni, de nincs időtök főzni, az sem probléma, ugyanis a Piacz Bisztróban a termelők finomságaiból készülnek az ínycsiklandó fogások, ezeket ott helyben el lehet fogyasztani. A piac folyamatosan bővül új termelőkkel, ezáltal termékekkel is, az újdonságokról a piac Facebook-oldalán tudtok tájékozódni. 

Pancs - Gasztroplacc

A Tűzoltó utcai Pancs-Gasztroplacc a magyar őstermelőket bemutató és összefogó közösségi piac. Itt minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere: természetes borok, pékáruk, lekvárok, olajok, ecetek, fűszerek, de még sokáig lehetne folytatni a sort. A Placc minden hónapban meghív egy vendéget a gasztronómia világából, úgyhogy érdemes követni őket Facebookon, ha szeretnétek tudni az újdonságokról. A piacnak online webshopja is van, úgyhogy ha vasárnap valamiért nem tudnátok beszerezni kedvenc portékáitokat, később is megtehetitek, minden pénteken házhoz szállítanak Budapest egész területén. 

piackörkép2

Fotó: Pancs - Gasztroplacc Facebook-oldal

Biokultúra Ökopiac

A Csörsz utcai Ökopiac a MOM udvarán található, minden szombaton már 6:30-tól várja a látogatókat. A piac üzemeltetője a Magyar Biokultúra Szövetség, ezért kizárólag tanúsítvánnyal rendelkező, ökológiai gazdálkodásból származó termékekkel lehet itt találkozni. Minden szombaton körülbelül 100 árus portékái közül lehet válogatni: a tejtermékek, húsok, zöldségek mellett még kozmetikumokat és más kézműves termékeket is beszerezhetünk. Az ökoárusok listáját és a termékeket megtaláljátok a piac honlapján sok más érdekességgel és információval együtt.

Tompa utcai esti piac

A Paletta Bisztró tulajdonosa, Bezerics Dani kezdeményezésére indult el a Tompai utcai esti piac. A projekt célja az lenne, hogy az utcában található vendéglátóhelyek elé kitelepüljenek azok a termelők, akikkel együtt dolgoznak, tőlük - természetesen - meg is vásárolhatók a termékek. Egyelőre a Paletta előtt találkozhatunk kistermelőkkel, de már a Crafty Bar és a Flaska Borbár is csatlakozott a kezdeményezéshez, előbbinél minden szerdán más kézműves sörfőzde, utóbbinál más borász mutatkozik be. A Paletta előtt találkozhatunk például Polgár Tamással, szarvasgomba-termelővel, aki fél hektáron, az általa ültetett tölgyfáról szüreteli a gombát; illetve chilitermelővel is, aki kb. 50 fajta chiliből készít krémeket, őt Rob-chi néven találjátok meg. 

Zuglói Kenyérközösség

A zuglói kistermelői piac körülbelül egy éve indult, és a szó szoros értelmében nem is annyira piac, inkább ahogyan a neve is mutatja, egy közösség, ugyanis helyi családok szervezik az eseményeket - az ő kezdeményezésükre indult el a piac, az volt a céljuk, hogy egészséges, megbízható helyről származó ételeket tehessenek a család asztalára. A Kenyérközösség olyan termelőkkel dolgozik, akik nem használnak semmilyen vegyszert vagy műtrágyát, teljesen természetes, biotermékeket árulnak. Minden csütörtökön 17-19 óráig vannak nyitva, a termelőkről és az aktuális termékekről itt találtok információkat.

Szimpla Háztáji Piac

A Szimpla Háztáji Piac már 10 éve működik, nem véletlenül - a piac minden vasárnap kb. 40 termelővel, széleskörű kínálattal van jelen a Kazinczy utcában. A termelőket szigorú szabályrendszer alapján választják ki, vegyszermentes, változatos termékeket vásárolhatunk: frissen szedett gombákat, házi szendvicskrémeket, fűszereket, mangalicahúst is vehetünk, hogy csak pár különlegességet említsünk. Amellett, hogy egy színvonalas piac, közösségi élmény is, ugyanis élőzene szól, a kicsiknek gyerekfoglalkozásokat tartanak, illetve minden héten más civilszervezet főz, akiket vásárlással támogathatsz. Az aktualitásokról a piac Facebook-oldalán olvashattok.

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük