Eldugult a konyhai lefolyó? Így szüntesd meg a problémát természetes módszerekkel

dugulás
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Vegyi anyagok helyett otthon található szerekkel, egyszerű módszerekkel is megszüntethető a dugulás. Próbáld ki az alábbi tippeket, és a megelőzésre is fordíts figyelmet.

Az átlag háztartásban legtöbbször a mosogató lefolyója dugul el, és ha nem használsz szűrőt, akkor egészen biztosan te is találkoztál már ezzel a problémával. Belekerülhet mindenféle étel- vagy szappanmaradék, amelyek, ha felhalmozódnak a csőben, elzárják a víz útját. Ezzel nem csak az a probléma, hogy nem megy le a folyadék, de egy idő után kellemetlen szagot is áraszthat.

Az eldugult lefolyónak sokan nekiesnek egy WC-pumpával, és bár ez is megoldhatja a problémát, jóval egyszerűbb megoldások is léteznek. Szerencsére vegyszerek nélkül is megszüntethető a dugulás, pár könnyedén elérhető, valószínűleg a spájzban is megtalálható szerrel.

Forró víz

Ha még nem vészes a dugulás, a forró víz is megoldhatja a problémát. Ha szappanmaradványok, esetleg zsír van a lefolyóban, azt sikerrel feloldhatja. Nem elég, ha meleg a víz, tűzforrónak kell lennie: ehhez forrald fel. Ezt rögtön, kisebb sugárban öntsd a lefolyóba: ha ezután sem megy le a víz, meg lehet ismételni a folyamatot, de az is lehet, makacsabb a dugulás, mint gondoltad.

dugulás2

Ecet és szódabikarbóna

A szokásos páros tökéletes megoldást nyújt, ha dugulásról van szó, ráadásul szinte biztosan megtalálhatók otthon. A folyamat a következő: önts forró vizet a lefolyóba, majd mehet rá egy csésze szódabikarbóna, közvetlenül utána pedig egy csésze ecet. Utána dugd be a lefolyó nyílását egy dugóval, ha nincs ilyened, fedd le más módon. Hagyd így állni 15 percig, hogy hasson a keverék. Vedd ki a dugót, majd folyasd át forró vízzel a lefolyót. Ha nagyon makacs a dugulás, lehet, ez a módszer sem lesz elég, ebben az esetben a következőt ajánljuk.

dugulás4

Csőtisztító spirál

Ha a természetes szerek és a forró víz sem oldja meg a problémát, akkor WC-pumpa helyett inkább használj csőgörényt. A spirált könnyedén le lehet tolni a lefolyón, ha pedig mégis akadályba ütközik, csak el kell forgatnod a kart, így eltávolíthatod a lerakódott maradványokat, kihúzhatod őket a lefolyóból. Önts forró vizet a lefolyóba, hogy ellenőrizd, megszűnt-e a dugulás.

dugulás3

Megelőzés

Ha minden rendben, és újra lemegy a víz, mindenképp fordíts figyelmet a megelőzésre is. Nem mindegy ugyanis, hogy mit öntesz a lefolyóba, ne használd szemetesként. Ezek az élelmiszerek tiltólistásak:

  • zsír, olaj,
  • hús,
  • őrölt kávé,
  • tojáshéj,
  • keményítőben gazdag ételmaradékok (tészta, rizs),
  • gyümölcshéj, gyümölcsmag.
dugulás5

A használt olajat semmiképp ne öntsd a lefolyóba, inkább add le a gyűjtőpontokon, ezekről itt írtunk korábban. 

Érdemes legalább heti egyszer forró vizet engedni a lefolyóba, hogy megelőzd a dugulást, de havi egyszer a szódabikarbóna-ecet párost is érdemes bevetni. A szűrő használata is nagyon praktikus, ez felfogja az ételmaradékok nagy részét.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük