A koronavírus-pánik ellen ne lisztet vegyél – Mire figyelj viszont folyamatosan?

koronavirus-bevasarlas cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Hetek óta változó hullámokban tör ki a bevásárlási pánik, hol a liszt fogy el mindenütt, hol a krumpli. Pedig nem ezekre van a legnagyobb szükség.

A vírus itt van, a pánik viszont semmit nem segít, óvatosnak lenni ettől még persze lehet és érdemes is. Hogy az emberek miért éppen lisztet vesznek ötkilós kiszerelésekben, azt viszont nem értjük, ezért elmondjuk, mi mivel töltöttük fel a kamrát.

Ha jön a karantén és esetleg minden bezár - amire azért egyelőre szerencsére nincs semmi jel, hiszen az élelmiszerboltok még a teljesen lezárt Olaszországban is nyitva vannak -, akkor sem fogunk liszten élni. Egy átlagember nem süt kenyeret, maximum palacsintát, azon pedig valljuk be, nem lenne egészséges hetekig eléldegélni. Sokkal hasznosabb olyan dolgokkal felszerelkezni, amelyek sokféleképpen felhasználhatók, hosszú ideig elállnak akkor is, ha az elővigyázatosságunk túlzónak bizonyul. Semmiből nem kell ipari mennyiség, ha végigmész a lenti listán és mindenből beszerzel egy-két adaggal, hetekig ki sem kell mozdulni ahhoz, hogy egy egész családot kiegyensúlyozottan táplálj.

Alkalmazkodás

Az egész folyamat egy nézőpontváltással kezdődik: mi van, ha nem lesz mondjuk tej néhány hétig, pedig hozzászoktunk a tejes kávéhoz? Hát semmi, akkor egy ideig teát iszunk, vagy joghurtból és fagyasztott gyümölcsből turmixot vagy bármi mást, túl fogjuk élni. Ugyanez az átkeretezés segít minden másban is: ha nem kapunk krumplit, eszünk rizst és így tovább.

Hüvelyesek és gabonák

Mi ezekből tankoltuk fel leginkább a kamrát, mert elállnak, nagyon sokféleképpen felhasználhatók, laktatók, táplálóbbak bárminél, ami lisztből készül. Ebből is sokfélét vettünk, hogy ne legyen unalmas: babokat, sárgaborsót, csicseriborsót, lencsét, vöröslencsét. Gabonák közül a zabpehely a legjobb, a reggeli müzli, kása mellett palacsintának, keksznek is jó alap, de remekül eláll a már említett rizs mellett a bulgur, a gersli és a mostanában egyre jobban imádott köles is. 

koronavirus-bevasarlas cikkbe

Magok és aszalványok

Kevés is nagyon tápláló dióból, szotyiból, tökmagból és mandulából, magvajakat is gyárthatunk mogyoróból vagy szezámmagból, így nem kell félni, hogy alultáplátak vagy éhesek leszünk olyan esetekben, ha mondjuk egy ideig nem jutunk húshoz. 

Tészták

Ezekből is a lehető legtöbbféle jól jön: az olasz durumoktól kezdve a magyar tojásos tésztákon át a tarhonyán keresztül a levesbevalókig. Ha csak paradicsomos spagettin, krumplis tésztán és pásztortarhonyán élnénk pár hétig, akkor sem lennénk boldogtalanok.

Konzervek

Bár sokkal kényelmesebb és praktikusabb száraz formában tárolni a babféléket, konzervben is be lehet őket szerezni. Még jobb ötlet lehet halakból tartósított verziókat venni, de a legtutibb, leguniverzálisabban felhasználható konzervféle szerintem a paradicsom, ami tényleg mindenhez jó. 

Fűszerek, olaj, ecet

Ebből sem kell ipari mennyiség, épp csak elég átnézni, hogy minden legyen otthon, ne épp a babérlevél hiányozzon ahhoz a krumplifőzelékhez vagy az oregánó a pizzaszószhoz. Ugyanígy érdemes venni többféle zsiradékot, étolajat, olívaolajat, eceteket, mustárt. 

Fagyasztott áruk

A fagyasztó kivételesen nagy segítség lehet most, különösen zöldségeket (spenótot, zöldborsót) és húsokat érdemes beletenni, de ezekből is észszerű mértéket, mindenből egy-egy adagot. 

Jól tárolható zöldségek

A krumplin kívül az édeskrumpli, a hagymafélék, a káposzták is nagyon jól elállnak, és aki még nem fermentál, most tegyen el egy nagy adag savanyú káposztát, vagy vegye meg készen, hogy legyen vitaminellátmánya. Nálunk a legfontosabb, hogy húsleves nélkül ne maradjunk, így gyökérzöldségekből is mindig kell, hogy legyen otthon, a hűtőben, becsomagolva hetekig elállnak. Gyümölcsből leginkább almán élünk, ami legalább három hétig eláll, így abból is van mindig a hűtőben.

Olyan ételeket vegyünk, amiket szoktunk és szeretünk készíteni, nem kell most új konyhai hadműveletekbe vágni a fejszénket, legyen sokféle, de semmiből sem kell tripla mennyiség. Ha pedig honfitársainkhoz hasonlóképpen a kenyérhiánytól félünk a leginkább, vegyünk maceszt és más, száraz kenyereket, vagy süssünk magunknak kenyeret. 

Igen, és mossunk kezet, maradjunk otthon.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük