10 mennyei körtés recept a levestől kezdve a desszertekig: a kedvenceinket mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ahogy beköszönt az ősz, vele együtt megérkezik a hideg is, úgyhogy végre nem kínszenvedés bekapcsolni a sütőt, sőt, még jól is fog esni a befűtött, kellemes illatokkal teli konyha.
Szerencsére ősszel sem szegényes a gyümölcsválaszték, ilyenkor az egyik nagy kedvenc a körte, amelyből édes és sós fogások is készülhetnek, de a kamrába is elteheted lekvár, gyümölcslé vagy befőtt formájában.
Az alábbi válogatásban a kedvenc körtés receptjeinket gyűjtöttük össze, egész biztosan találsz majd kedvedre valót köztük.
Fahéjas körteleves
A selymes, tejszínes körteleves felér egy desszerttel, ugyanis illatos fahéjjal és vaníliával készül. Hűvös időben melegen kínáld, de ha marad belőle, másnap hideg édességként is megállja a helyét egy finom főfogás után. Ha ropogós elemet is csempésznél a levesbe, pirított vagy karamellizált dióval tálald, a tetejét pedig tejszínhabbal koronázhatod meg.
Körte kéksajttal és dióval
Ha nem levesre, hanem másfajta előételre vagy vendégváróra vágysz, készíts kéksajttal sült körtét. Az édeskés gyümölcs és a sósabb, karakteresebb sajt találkozásából mennyei fogás születik, a méz kiemeli a körte természetes ízét, míg a dió ropogós elemként szerepel a kompozícióban. Nagy előnye, hogy egyszerűen és gyorsan készül, miközben nagyon mutatós.
Mézes-mustáros csirkecomb körtével
Ahogy az előbbi példa is mutatja, körtéből nem csak édes, sós fogások is készülhetnek, hús mellett is van helye az őszi gyümölcsnek. Csirkecombbal és hagymával összesütve mennyei lesz, a sós-édes ízpárosítást a mézes mustár fokozza tovább ebben a receptben. A zöldfűszereket se hagyd ki belőle, a rozmaring és a petrezselyem is jól áll a húsnak és a körtének.
Körtés Waldorf-saláta
A Waldorf-saláta amilyen egyszerű, annyira finom, az eredeti receptben csak alma, zeller és majonéz kap helyet, ma már azonban sokszor kiegészül a kompozíció ropogós dióval és szőlővel is. Az almát bátran körtére cserélheted, a tömény majonézes dresszinget pedig joghurttal lágyíthatod. Szárzellert érdemes használni a salátához, de zellergumó is kerülhet bele, viszont annak sokkal karakteresebb az íze.
Almás-körtés galette
Természetesen a süti egy receptválogatásból sem maradhat ki, a galette az egyik személyes kedvencem. A galette omlós pitetésztát takar, amelyre fahéjas gyümölcs kerül, a tetejére pedig cukor karamellizálódik. Amennyire mutatós, annyira egyszerű az elkészítése, és biztos vagyok benne, hogy az egész család imádni fogja.
Körtés-mandulás pite
Ha már pitetészta, ez a körtés sütemény sem maradhat ki a felsorolásból, azonban itt az omlós tésztát krémes töltelék fedi. Az őszi gyümölcs mellé őrölt mandula kerül, amelyekből a vaj és a tojás közreműködésével születik mennyei krém. A vaníliát se hagyd ki a töltelékből, úgy lesz igazán finom, de a cukorról se feledkezz meg.
Körtés morzsasüti
Ha ezeknél is egyszerűbb receptet keresel, akkor pedig készíts morzsasütit, az édes, illatos desszert macera nélkül készül, a sütő végzi a legnagyobb munkát. A körtét csak össze kell keverni fahéjjal, cukorral és vajjal, egy jénaiba önteni, a tetejére pedig rámorzsolni a tésztát, és részedről kész is van a sütemény. A sütőben szinte lekvárrá sül a gyümölcs, miközben a süti teteje ropog, imádni fogod.
Körtelé
Ha szereted a gyümölcsleveket, érdemes házilag is elkészítened őket, hiszen garantáltan adalékanyag-mentes lesz a kamrába eltett rostos üdítő, ráadásul a cukor mennyiségét is ízlés szerint adagolhatod. Ehhez a körteléhez nem lesz szükséged gyümölcsprésre, csak egy lábasra, turmixgépre és apró lyukú szitára vagy textilpelenkára attól függően, áttetsző vagy rostos üdítő a cél.
Körtelekvár
Ha már kamra és befőzés, természetesen lekvár is készülhet az őszi gyümölcsből. Citrommal, gyömbérrel és cukorral összefőzve isteni lesz a körtedzsem, igaz, a melegítő fűszernek köszönhetően picit pikáns lesz a végeredmény. Ha lágyabb ízeket keresel, gyömbér helyett vaníliát vagy fahéjat is használhatsz.
Körtebefőtt
Ha szeretnéd, befőttként is elteheted a körtét, kevert süteményekbe tökéletes lesz, de húsok mellé is kínálhatod, sőt, magában kanalazva is nagyon jól fog esni. A fahéj és a citrom nem hiányozhat mellőle, de szegfűszeget is érdemes a befőttbe keverni. A körtebefőtt akkor az igazi, ha adalékanyagok nélkül készül, úgyhogy vizes dunsztolással tartósítsd, itt találod hozzá a receptet.
Fotók: Getty Images