![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A nemesek fehér, a szegények fekete kenyeret ettek: így táplálkoztak a középkorban
![kécover](https://kep.index.hu/1/0/3580/35807/358071/35807169_2737719_3b73a6728f0342811c1161383f10bd3f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A középkorban az élet nem volt leányálom, főleg, ha az ember szegénysorba született, gyakori volt, hogy korgó gyomorral hajtotta álomra a fejét a nélkülöző.
Az embereket mindig is érdekelte, milyen lehetett az élet a régi időkben: a sok kalandregény, a lebilincselő filmek és sorozatok jócskán hozzájárultak ehhez.
Mindig felmerül a kérdés, vajon milyen ételeket ettek a középkorban? Az nem túl meglepő, hogy a nemesek mindenféle finomsággal teletömték a bendőjüket, sokszor a rosszullétig habzsoltak, miközben a bort mértéktelen módon öntötték magukba. Sajnos a szegénysorban élőknek mindig is nehezebb volt a soruk, teljesen mindegy, melyik korban éltek, azonban a középkort igazán megsínylették.
A nemesek mindent megkaptak, a napi kenyerük fehér lisztből készült, ami a jólét szimbóluma volt. A szegényeknek fekete vekni jutott, amely kesernyés ízű volt, ezeket a kenyereket az árusok a földről kínálták. A szegény legények és leányok a megmaradt száraz kenyérért is könyörögtek, miután már több napja nem ettek semmit. Számukra nehéz idők voltak, de a hatalmasokéból nézve a pompa és a fényűzés időszaka volt ez, amely részét képezte a gasztronómia is.
A gazdagok rosszullétig ettek
A bor és a hatalmas sült húsok kötelező szereplői voltak a nemes urak és hölgyek étkezőasztalának. Főleg szarvasmarhát, sertést, kecskét, szárnyasokat és a vadászatok során elejtett vadakat, köztük vaddisznót és őzt fogyasztottak. A furcsa vagy különlegesebbnek számító húsok fogyasztásától sem riadt vissza az úri réteg, ha lehetőség volt rá, tengeri herkentyűk is előkerültek a lakomákon, de ettek még csigát, békát, sőt, amikor már nagyon nem tudták, mit csináljanak jó módjukban, hattyút és medvehúst is. Nem csak a színhúsért rajongtak, belsőségeket is szívesen fogyasztottak.
![kéct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3580/35807/358072/35807207_7ae91ea36cbe07d7e2f5f94938e781d8_wm.jpg)
A húsokat pirosra sütötték, párolták, majd különböző mártásokkal megkenték, mielőtt az asztalokra helyezték. A télre, illetve a katonák hadjárataira készülve a húsokat tartósították, vagyis a vékony szeleteket lesózták. Az ilyen sós húsok nagyon jól jöttek a katonáknak, elrágcsálhatták simán vagy vízben megfőzhették.
Természetesen a húsokat saját termesztésű fűszerekkel gazdagították, a só mellett a majoranna, tárkony, rozmaring és petrezselyem volt népszerű, a bors és a sáfrány zamatát pedig csak a tehetősek élvezhették. A sültek mellé párolt gyökérzöldségeket és friss gyümölcsöket kínáltak.
![kéct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3580/35807/358072/35807217_3e1dd4520d6f1b3e68bc4fdaa3ed407b_wm.jpg)
A gazdag családoknál édesség is előkerült a lakomákon, főleg gyümölcsök, illetve az abból készült finomságok, amelyeket mézzel és fahéjjal készítettek. A középkori angol konyhában már létezett a puding, amely nagy kedvenc volt, valamint a citromos desszertekért is megőrültek az édesszájúak.
A lakomákon mindig többfajta fogást szolgáltak fel. Esküvőkön olyan emeletes tortacsodákkal rukkoltak elő, amelyeknek a belsejében 20 embernek kellett elférnie. Sőt, olyan tortákról is lehet olvasni, amelyek belseje élő galambokat rejtett.
![kéct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3580/35807/358072/35807213_87411b25a5bdd326ac7db7aab9e85412_wm.jpg)
A lakomákon mindig kézzel ettek, a maszatos kezüket az asztalra kitett virágszirmos vízben mosták meg, majd a ruhájukba vagy az asztalok közt szaladgáló kutyák bundájába törölték.
A szegények levessel kezdték a napot
A szegények körében a leves volt a legkönnyebben elérhető fogás, sokszor a forró lé szürcsölésével kezdték a napot. A levesekbe minden belekerült, ami kéznél volt, általában hús nélkül készült, száraz kenyeret mártogattak a lébe, úgy sokkal könnyebb volt elfogyasztani a veknit és laktatóbb is volt az eledel. Az egyik legnépszerűbb leves a feketeleves volt, nagyon hasonlított a mai mártásokhoz, sötét színét az állati vérnek köszönhette.
A kása is a szegények körében volt népszerű, amit vízben főztek, ha jobb napjuk volt, akkor tejben készítettek.
Fotók: Getty Images