Így használd a krumplifajtákat – Nem mindegy, hogy sütni vagy salátába való

bcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A burgonya felhasználása előtt érdemes a csomagolásán írt betűjelzést is figyelembe venni, mert az elárulja, milyen fogást ajánlott készíteni a krumpliból.

Kolompér, csicsóka, pityóka és még bőven lehetne sorolni a burgonya népies neveit. A krumpli ősi zöldség, melyet régen a szegények eledelének tartottak, ma ezen már csak mosolygunk, hisz nem filléres alapanyag. 

A krumpli napjainkban az egyik legkedveltebb zöldség, melyből csodás fogásokat lehet összedobni. Népszerűségét tekintve sokan nem is gondolnák, hogy nem volt mindig sztár a burgonya. Bizony, Európában egyenesen úgy hitték, hogy mivel a föld alatt terem, ezért az ördögtől való a zöldség.

bct6

Eleinte nem is igazán tudták, hogy mit kezdjenek a krumplival, sokszor megesett, hogy a gumó helyett a mérgező levelét és termését fogyasztották el. Sokáig csak takarmánynövényként használták a krumplit, azt gondolva, az emberek számára veszélyt jelent a fogyasztása. A változás a francia udvarban indult, XVI. Lajos gyógyszerészének köszönhetően, aki meggyőzte a királyt, hogy a zöldség igenis finom, és még egészséges is, megéri felfedezni.

Mára a burgonya hozzátartozik a hétköznapokhoz, ízletes és tápláló ételek készülhetnek belőle. A hagyományos krumpli mellett pedig rengeteg különleges fajtával lehet találkozni. A krumplifajták eltérőek lehetnek színben, állagban és ízben is. A színes változatok a növényben lévő antioxidáns anyagoknak köszönhetik a különleges megjelenésüket, nagyon látványosak, szinte felöltöztetik a tányért. Mivel magas az antioxidáns-tartalmuk, jóval egészségesebbek, mint a hagyományos krumpli.

Az édesburgonya nem krumpli

Az édesburgonyaláz pár éve hódít hazánkban. Nevéből és formájából egyértelműnek tűnik, hogy a krumpli rokona, pedig nem az. Növénytani szempontból nincs közük egymáshoz! Az édesburgonya azért kapta a nevét, mert hasonlít az ősi eledelre gumós alakja miatt. Ízében, főleg sütve, a sárgarépára emlékeztet. Kalóriatartalma csekély, vitaminokban és káliumban gazdag. A batáta igazán lenyűgöző zöldség, melyből számtalan finomságot lehet készíteni.

Mit jelentenek a betűjelzések a burgonya csomagolásán?

A boltban vásárolt burgonyáknál, ha megvizsgálod a csomagolást, három betűjelzéssel találkozhatsz. A, B és C. Ezek a betűk arra utalnak, milyen ételbe való a burgonya. Ha például krumplisalátát készítesz, oda olyan zöldség tanácsos, ami nem fő szét. Ha pedig krumplipüré a terv, vagy krumpligombóc, akkor olyanra lesz szükség, ami szétfövő.

A – Salátának való burgonya

Az A jelzéssel ellátott krumpli nem szétfövő, ezért olyan ételek elkészítéséhez ajánlott, mint a krumplisaláta, rakott krumpli vagy bármilyen más tepsiben pirult burgonya. Az A jelzésű krumpli főzés után nem esik darabjaira, a gumót szépen lehet szeletelni.

B – Főzésre a legjobb

A B jelzéssel ellátott krumpliból tökéletes egytálételek, főzelékek, levesek és még sült krumpli is készíthető. Ez a fajta kissé szétfövő, picit lisztes, szemcsés textúrája miatt ételek sűrítésére is alkalmas.

C – Sütni való burgonya

A laza szerkezetű, száraz, porhanyós krumpliból a legjobb házi chips és sült krumpli készül. A C jelzésű szétfövő fajta. Krumplipüréhez és gombóc tésztájához ideális választás.

A jelzések ellenére valamennyi fajtából készíthető mindenféle étel, de sokkal finomabb fogást kínálhatsz, ha figyelsz a betűkre. A főzést is könnyebbé teheted, az elkészült fogásokat gusztusosabban tálalhatod.

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon