![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így használd a krumplifajtákat – Nem mindegy, hogy sütni vagy salátába való
![bcover](https://kep.index.hu/1/0/4576/45766/457664/45766426_3490628_e6b689c10736ab0870b146428e34fc6e_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A burgonya felhasználása előtt érdemes a csomagolásán írt betűjelzést is figyelembe venni, mert az elárulja, milyen fogást ajánlott készíteni a krumpliból.
Kolompér, csicsóka, pityóka és még bőven lehetne sorolni a burgonya népies neveit. A krumpli ősi zöldség, melyet régen a szegények eledelének tartottak, ma ezen már csak mosolygunk, hisz nem filléres alapanyag.
A krumpli napjainkban az egyik legkedveltebb zöldség, melyből csodás fogásokat lehet összedobni. Népszerűségét tekintve sokan nem is gondolnák, hogy nem volt mindig sztár a burgonya. Bizony, Európában egyenesen úgy hitték, hogy mivel a föld alatt terem, ezért az ördögtől való a zöldség.
Eleinte nem is igazán tudták, hogy mit kezdjenek a krumplival, sokszor megesett, hogy a gumó helyett a mérgező levelét és termését fogyasztották el. Sokáig csak takarmánynövényként használták a krumplit, azt gondolva, az emberek számára veszélyt jelent a fogyasztása. A változás a francia udvarban indult, XVI. Lajos gyógyszerészének köszönhetően, aki meggyőzte a királyt, hogy a zöldség igenis finom, és még egészséges is, megéri felfedezni.
Mára a burgonya hozzátartozik a hétköznapokhoz, ízletes és tápláló ételek készülhetnek belőle. A hagyományos krumpli mellett pedig rengeteg különleges fajtával lehet találkozni. A krumplifajták eltérőek lehetnek színben, állagban és ízben is. A színes változatok a növényben lévő antioxidáns anyagoknak köszönhetik a különleges megjelenésüket, nagyon látványosak, szinte felöltöztetik a tányért. Mivel magas az antioxidáns-tartalmuk, jóval egészségesebbek, mint a hagyományos krumpli.
![bct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4576/45766/457664/45766438_cbdf030d6b04d14ce4d9b79c78d29c0c_wm.jpg)
Az édesburgonya nem krumpli
Az édesburgonyaláz pár éve hódít hazánkban. Nevéből és formájából egyértelműnek tűnik, hogy a krumpli rokona, pedig nem az. Növénytani szempontból nincs közük egymáshoz! Az édesburgonya azért kapta a nevét, mert hasonlít az ősi eledelre gumós alakja miatt. Ízében, főleg sütve, a sárgarépára emlékeztet. Kalóriatartalma csekély, vitaminokban és káliumban gazdag. A batáta igazán lenyűgöző zöldség, melyből számtalan finomságot lehet készíteni.
Mit jelentenek a betűjelzések a burgonya csomagolásán?
A boltban vásárolt burgonyáknál, ha megvizsgálod a csomagolást, három betűjelzéssel találkozhatsz. A, B és C. Ezek a betűk arra utalnak, milyen ételbe való a burgonya. Ha például krumplisalátát készítesz, oda olyan zöldség tanácsos, ami nem fő szét. Ha pedig krumplipüré a terv, vagy krumpligombóc, akkor olyanra lesz szükség, ami szétfövő.
![bct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4576/45766/457664/45766442_6eb35fac0bd2b22adee85d57255644df_wm.jpg)
A – Salátának való burgonya
Az A jelzéssel ellátott krumpli nem szétfövő, ezért olyan ételek elkészítéséhez ajánlott, mint a krumplisaláta, rakott krumpli vagy bármilyen más tepsiben pirult burgonya. Az A jelzésű krumpli főzés után nem esik darabjaira, a gumót szépen lehet szeletelni.
B – Főzésre a legjobb
A B jelzéssel ellátott krumpliból tökéletes egytálételek, főzelékek, levesek és még sült krumpli is készíthető. Ez a fajta kissé szétfövő, picit lisztes, szemcsés textúrája miatt ételek sűrítésére is alkalmas.
![bvz5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4576/45766/457666/45766608_fbd99aba352a8effd89efca3fbf035a3_wm.jpg)
C – Sütni való burgonya
A laza szerkezetű, száraz, porhanyós krumpliból a legjobb házi chips és sült krumpli készül. A C jelzésű szétfövő fajta. Krumplipüréhez és gombóc tésztájához ideális választás.
A jelzések ellenére valamennyi fajtából készíthető mindenféle étel, de sokkal finomabb fogást kínálhatsz, ha figyelsz a betűkre. A főzést is könnyebbé teheted, az elkészült fogásokat gusztusosabban tálalhatod.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images