Lagzis barack, hólabda, őzgerinc – Vidéki lakodalmak asztaláról nem hiányozhatnak ezek a sütemények

lcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az igazi falusi, sátras lakodalmakon a mai napig nagy hagyománya van a házi készítésű, úgynevezett lagzis süteményeknek.

A látványos finomságoktól roskadozó asztalt mindig nagy erőkkel ostromolják, ezekből a sütikből - már ha marad - a vendégsereg szerencsés kiváltságosai hazavihetik a maradékot, amit másnap nagy örömmel habzsolhatnak.

A vidéken tartott lagzik igyekeznek megőrizni azt a régi varázst, ami 40-50 évvel ezelőtt is jellemző volt a sátras, falusi lakodalmakra. Az ilyen mulatságokra a család és a város legügyesebb sütni és főzni tudó asszonyai készítették a sós és édes finomságokat, olykor napokkal a nagy nap előtt elkezdték a sütögetést. Az előkészületekre több okból is szükség volt, hisz nem szakadhat az utolsó pillanatban minden teher a vendégvárók nyakába. Ráadásul a sok klasszikus sütemény közül nem egynek olyan a tésztája, aminek 1-2 nap szükséges a puhuláshoz, így szervírozás előtt elég a krémek betöltésével bíbelődni.

A sütögetés során az asszonyok mindig szépen felosztják maguk közt a feladatokat, van, aki a sós, míg más az édes sütikért felel. Az ilyen alkalmakkor a házigazdák mindig nagyban gondolkodnak, 7-8 fajta sütemény biztos, hogy az asztalra kerül, 1 süteményből akár 200-300 darab is készül.

lsctá

Ma sokkal könnyebb helyzetben vannak vidéken a lakodalmazók, hisz a készülődés során nem kell attól tartani, hogy megromlanak a finomságok, a hűtőben minden elfér. Régen azonban a padlásra rejtették az elkészült finomságokat, külön ügyelniük kellett arra, hogy mindent megfelelő állapotban szolgáljanak fel.

A jól bevált receptek sosem merülnek feledésbe, ezek a régi sütemények még ma is nagyon kedveltek, nem csak lakodalmakon vagy más ünnepnapokon, hétvégén is megéri őket elkészíteni, bár némelyik sütemény sok munkát igényel, a végeredmény mindenért kárpótol majd. 

Az örök kedvenc a hólabda

A főzött krémmel töltött hólabda elkészítése kissé pepecs munka, a korongok betöltésével, hempergetésével elmegy az idő, de az igazán profi vendégvárók nem érik be ennyivel. A gusztusos labdák tetejét csokimázzal is be szokták vonni, a retró hangulat kedvéért pedig minden labda tetejére egy szem dunakavics kerül. A hólabda ma is nagyon népszerű, a vendégek előszeretettel lopkodják az asztalról.  

31897537 1f81c18447257d46db3c50c9c04e43e4 wm

Mutatós lagzis barack

A mutatós, omlós tésztájú lagzis barackot talán a legnehezebb előállítani. Időigényes és aprólékos munkát igényel a legyártásuk, amit napokkal a lagzi előtt elkészítenek, mivel a tésztának időre van szüksége, hogy megpuhuljon. Nagyon gyorsan el szokott fogyni, abba a bizonyos elviteles dobozba talán ezt várják a legjobban a vendégek.

lbct

Nem csak karácsonykor szokás mézest sütni

A puha tésztájú mézes krémes a legtöbb családban kötelező karácsonyi finomság, pedig visszatekintve a régi időkre, a lakodalmakban is nagyon kedvelt sütemény volt, persze még ma is. A mézes krémesek általában 4-5 lapból állnak, amit főzött vagy vaníliás krémmel szokás megtölteni, de van olyan változata is, amelyben a középső réteg lekvárból áll. A mézes kaphat csokibevonatot, vagy egyszerűen csak porcukorral is elég meghinteni tálalás előtt.

30636617 298aec1f86f34615a28a4f97b89dda32 wm

 A zserbó baracklekvárral lesz az igazi

A zserbó sem hiányozhat a lagziból, amit hagyományosan baracklekvárral készítenek, de más ízekkel is megéri betölteni a lapokat. Ha nincs ellenvetés a megszokottak ellen, alma is kerülhet a töltelékbe, így készítve a csokimáz elhagyható a sütiből.

29101053 60909a11f9e96d0efc09acedce628261 wm

Méteres vagy őzgerinc?

A hosszú, csokimázzal borított sütemény is igazi lagzis finomság, amely két néven is ismert, őzgerinc vagy méteres kalács. Nem csak a névben van a különbség, a töltelék is változó, a méteres punccsal készül, míg az őzgerincbe főzött krém kerül. A főzött krémes azért népszerűbb és praktikusabb, ha lagziról van szó, mert ezt a krémet töltik a hólabdába és a mézesbe is.

metereskalacs

A sós finomságok sem hiányozhatnak

Az édes mellé mindig kell, hogy legyen valami sós, lehet ez pogácsa, sós perec vagy sajtos rúd. Az omlós tésztájú rúdnál érdemes a tésztát túróval, tejföllel, reszelt sajttal vagy sajtkrémmel gazdagítani, így sokkal puhább lesz még napok múlva is.

Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Szász Eszter/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük