Lehet sós, édes, pufi vagy vékony, a palacsintát mindenki szereti: ezek a legfinomabbak
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A világ legkedveltebb tésztája, egyszerű alaprecept, amit kedvünkre vihetünk édes vagy sós irányba, kezdhetjük vele a napot, tálalhatunk belőle előételt, de főételként sem okoz csalódást - igen, ez a palacsinta.
Azt is mondhatnám, igazi retró desszert a lágyabb vagy vastagabb tésztájú palacsinta túrós, kakaós, nutellás töltelékkel töltve. Hazánk konyhájában a csúsztatott, Gundel és az úgynevezett palacsintatorták a legnépszerűbbek, de ez a serpenyőben készült tészta nem csak desszert formájában csábító.
Ott a jó öreg, tartalmas Hortobágyi palacsinta, amit pörkölttel tálalunk. Az ismert fogás tölteléke pörkölthús, amit szaft nélkül csomagolunk a tésztába, majd összehajtjuk táskaszerűre, a tetejét pedig bőségesen megöntözzük a sűrű szafttal. Hazánkban népszerű még a sajttal, sonkával töltött verzió, liszttel, tojással és zsemlemorzsával panírozva, ezt bő olajban aranybarnára sütjük, aztán már csak falatoznunk kell a tartalmas finomságot.
A palacsintát mindenki szereti, ismeri, igaz, máshogy készítik országonként, de abban biztosak lehetünk, egyik sem fog csalódást okozni. Induljunk most együtt egy világkörüli útra, nézzük meg a világ legfinomabb palacsintáit.
Street food palacsinta
Ázsiában kedveltek az utcai palacsinták, amiket egészen extrém, de nagyon kívánatos módon tudnak elkészíteni. A legegyszerűbb változatát mi is meg tudjuk otthon sütni, a tésztája nem bonyolult, hasonló a miénkhez, viszont a különlegessége, hogy sós, az ízlésünkre szabva bátran gazdagíthatjuk a tésztáját zöldségekkel.
Tökéletes napindító
Az amerikaiak kedvenc reggelije a pancake, melynek tésztájába sütőpor kerül, attól emelkedik meg szépen. A kisütött palacsintákat egymásra pakolják, úgynevezett palacsintatornyot alkotnak, majd a tetejét juharsziruppal öntik nyakon, de másfajta édes szószt sem vetnek meg. Természetesen lekvárt vagy friss gyümölcsöket is tehetünk a palacsinta mellé, de olyan is van, aki a klasszikus tojásrántotta és sült bacon mellé eszi a palacsintát.
Gusztusos partifalatkák
Oroszországban is kedvelt finomság a palacsinta. Aki járt már az országban, sok hasonlóságot fedezhetett fel a magyar konyhával, még a boltokban is fellelhetőek a népszerű hazai termékek. Az orosz palacsinta azonban cseppet sem hasonlít a miénkhez. Gusztusos sós lepénykék, amiket izgalmasan lehet variálni, főként kaviárral szeretik.
Habos palacsinta
Európa leghíresebb palacsintája a selymes francia változat, ami a tejszíntől és vajtól lesz varázslatos. Bármilyen édes töltelék remekül illik a tésztához, de magában is vígan elfalatozza az ember.
Könnyű és légies
Személyes kedvencem a Japánok híres habos palacsintája, melynek felhőszerű tésztája a felvert tojásfehérjének köszönhető. A palacsinta sütése türelmet igényel, kicsit trükkös, egymásra kell halmoznunk a tésztát, mondhatni palacsintatornyot építünk a serpenyőbe. A végeredmény csodás, pihekönnyű tészta, amihez édes krémek és gyümölcs is remekül illik.
Az olaszok a palacsintával is magasra teszik a lécet, a crespelle híres hétvégi villásreggeli, ízletes töltött palacsinta. A tésztája hasonló a miénkhez, kicsit vastagabb, de spenótos-ricottás töltelék kerül bele, majd feltekerve, parmezánnal, kevés vajjal és olyan izgalmas ízekkel kerül a tepsibe, mint a zsálya, bazsalikom, szerecsendió.
Fotók: Getty Images