![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Lehet sós, édes, pufi vagy vékony, a palacsintát mindenki szereti: ezek a legfinomabbak
![palacsinta5cover](https://kep.index.hu/1/0/3066/30664/306642/30664289_2354197_4b335c196b5eceaaccdb742e73211b0d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A világ legkedveltebb tésztája, egyszerű alaprecept, amit kedvünkre vihetünk édes vagy sós irányba, kezdhetjük vele a napot, tálalhatunk belőle előételt, de főételként sem okoz csalódást - igen, ez a palacsinta.
Azt is mondhatnám, igazi retró desszert a lágyabb vagy vastagabb tésztájú palacsinta túrós, kakaós, nutellás töltelékkel töltve. Hazánk konyhájában a csúsztatott, Gundel és az úgynevezett palacsintatorták a legnépszerűbbek, de ez a serpenyőben készült tészta nem csak desszert formájában csábító.
Ott a jó öreg, tartalmas Hortobágyi palacsinta, amit pörkölttel tálalunk. Az ismert fogás tölteléke pörkölthús, amit szaft nélkül csomagolunk a tésztába, majd összehajtjuk táskaszerűre, a tetejét pedig bőségesen megöntözzük a sűrű szafttal. Hazánkban népszerű még a sajttal, sonkával töltött verzió, liszttel, tojással és zsemlemorzsával panírozva, ezt bő olajban aranybarnára sütjük, aztán már csak falatoznunk kell a tartalmas finomságot.
A palacsintát mindenki szereti, ismeri, igaz, máshogy készítik országonként, de abban biztosak lehetünk, egyik sem fog csalódást okozni. Induljunk most együtt egy világkörüli útra, nézzük meg a világ legfinomabb palacsintáit.
![palict](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3066/30664/306645/30664539_6ba8ccbfa9ac750cb339231a864d64ce_wm.jpg)
Street food palacsinta
Ázsiában kedveltek az utcai palacsinták, amiket egészen extrém, de nagyon kívánatos módon tudnak elkészíteni. A legegyszerűbb változatát mi is meg tudjuk otthon sütni, a tésztája nem bonyolult, hasonló a miénkhez, viszont a különlegessége, hogy sós, az ízlésünkre szabva bátran gazdagíthatjuk a tésztáját zöldségekkel.
Tökéletes napindító
Az amerikaiak kedvenc reggelije a pancake, melynek tésztájába sütőpor kerül, attól emelkedik meg szépen. A kisütött palacsintákat egymásra pakolják, úgynevezett palacsintatornyot alkotnak, majd a tetejét juharsziruppal öntik nyakon, de másfajta édes szószt sem vetnek meg. Természetesen lekvárt vagy friss gyümölcsöket is tehetünk a palacsinta mellé, de olyan is van, aki a klasszikus tojásrántotta és sült bacon mellé eszi a palacsintát.
![palacsintacover](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3066/30663/306638/30663823_dca0890fd4e72e78724314fbd823bb07_wm.jpg)
Gusztusos partifalatkák
Oroszországban is kedvelt finomság a palacsinta. Aki járt már az országban, sok hasonlóságot fedezhetett fel a magyar konyhával, még a boltokban is fellelhetőek a népszerű hazai termékek. Az orosz palacsinta azonban cseppet sem hasonlít a miénkhez. Gusztusos sós lepénykék, amiket izgalmasan lehet variálni, főként kaviárral szeretik.
Habos palacsinta
Európa leghíresebb palacsintája a selymes francia változat, ami a tejszíntől és vajtól lesz varázslatos. Bármilyen édes töltelék remekül illik a tésztához, de magában is vígan elfalatozza az ember.
Könnyű és légies
Személyes kedvencem a Japánok híres habos palacsintája, melynek felhőszerű tésztája a felvert tojásfehérjének köszönhető. A palacsinta sütése türelmet igényel, kicsit trükkös, egymásra kell halmoznunk a tésztát, mondhatni palacsintatornyot építünk a serpenyőbe. A végeredmény csodás, pihekönnyű tészta, amihez édes krémek és gyümölcs is remekül illik.
![palacsinta4ct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3066/30663/306639/30663979_607db922a64bd6d961df3b256321da1f_wm.jpg)
Az olaszok a palacsintával is magasra teszik a lécet, a crespelle híres hétvégi villásreggeli, ízletes töltött palacsinta. A tésztája hasonló a miénkhez, kicsit vastagabb, de spenótos-ricottás töltelék kerül bele, majd feltekerve, parmezánnal, kevés vajjal és olyan izgalmas ízekkel kerül a tepsibe, mint a zsálya, bazsalikom, szerecsendió.
Fotók: Getty Images