
Mutatjuk az 5 leggyorsabban romló élelmiszert: veszélyforrások is lehetnek

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Minden élelmiszernek van lejárati ideje, annak is, amiről azt hinnéd, hogy örök életű. Cikkünkből megtudhatod, hogy melyik az az 5 élelmiszer, amivel érdemes óvatosan bánni.
Számos olyan élelmiszer van, ami tartós, ilyen például a szárazbab, a tészta és bizonyos savanyúságok. Vannak viszont gyorsan romlandó ételek, amelyekre annak ellenére is oda kell figyelni, hogy hűtőben vagy kamrában tartod-e őket.
A három fő ellenség
Az élelmiszerek eltarthatóságát 3 fő tényező határozza meg. Ezek az idő, a levegő és a hőmérséklet.
A levegő nem szorul magyarázatra, hiszen sok élelmiszert okkal tárolsz légmentesen záródó edényben, mivel ha levegő éri őket, elkezdődik az oxidáció.

A hőmérsékletről annyit kell tudnod, hogy a baktériumok a meleg helyet kedvelik, vagyis a hőmérséklet emelkedése hatására gyorsabban szaporodnak, ezért indokolt sokszor a hűtő használata.
Felvágottak
Biztosan hallottál már róla, hogy a várandós nőknek mennyi mindenről kell lemondaniuk a 9 hónap alatt. Ilyen többek között a felvágottak jelentős része is, mivel kutatások szerint ezek az egyik legismertebb forrásai a lisztériával kapcsolatos betegségeknek.

Ezek a baktériumok sajnos még hideg hőmérsékleten is túlélnek, ezért nagyon fontos, hogy a lejárati dátumot mindig szem előtt tartsuk.
Hogyha a csemegepultból vásárolsz felvágottat, akkor azt 3-5 napon belül mindenképpen fogyaszd el! Ha előre csomagoltan vásárolod, akkor viszont kb. két hétig is eláll a hűtőben, amennyiben a csomagolást nem bontod meg. Ha mégis, akkor pár napon belül fogyaszd el!
Felvágott gyümölcsök és zöldségek
Felvágás nélkül a gyümölcsök egészen sokáig eltarthatóak. Viszont, ha felvágod, de még nem használod fel, az a része, ahol a gyümölcshús szabaddá válik, a levegővel érintkezve sokkal gyorsabban kezd el romlani.

Persze vannak módszerek, amelyekkel meghosszabbíthatod a megvágott gyümölcs vagy zöldség élettartamát. Ilyen például, ha citrom- vagy lime-lével kened be a megvágott almát, de a legjobb, ha felhasználás és fogyasztás előtt vágod fel, vagy hámozod meg.
Főtt rizs
A rizs feldolgozatlanul akár 10 évig is elállhat a kamrában, viszont ha megfőzöd, az már egy teljesen más helyzet.
A rizs ugyanis egy B.Cereus nevű baktériumot tartalmaz, amelynek a spórái rendkívül ellenállóak a hővel szemben. Ez annyit jelent, hogy képesek túlélni akár a főzést is.

Egy másik rizikófaktora a főtt rizsnek, hogy ha azt szobahőmérsékleten hagyod. Ez a baktérium ugyanis elszaporodhat benne, ami ételmérgezéshez vezethet. A főtt rizst tehát maximum 3-4 napig fogyaszthatod, és mindenképpen a hűtőben tartsd.
Saláta
Hasonlóan a gyümölcsökhöz, a saláta is addig áll el sokáig, amíg a fej egészben van. Viszont, ha leveleire szeded, az felgyorsítja a romlást.

A salátának nagyon magas a víztartalma, így más zöldségekhez képest is gyorsabban indul romlásnak. Egészben, a hűtőben tartva, kb. egy hétig is eláll, viszont, ha elkezded feldolgozni, felaprítani például, akkor 2-3 napon belül fel kell használnod.
Hal
A hal eltarthatósága egy elég komoly rizikófaktor, mivel a húshoz képest is jóval rövidebb az eltarthatósága. Minden húsfélén vannak baktériumok, amelyeknek a szaporodását a hőmérséklet befolyásolja. Míg a csirke, a sertés és a marhahús baktériumai a hűtőben lényegében megbénulnak, addig a halakon élő, a víz miatt hideg hőmérséklethez szokott baktériumok képesek boldogulni.

Ezért fontos, hogy ha halat készítesz, akkor a frissen vásároltat 1-2 napon belül használd fel!
Fotó forrása: Getty Images