
Sima vagy légkeveréses sütő? Melyik ételt milyen fokozaton érdemes sütni?

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé

15 perces, meggyes-csokoládés szelet: hűsítő nyári desszert

Villámgyors, leveles tésztás pizza: utolsó pillanatos vacsi

Sajtos, csirkével töltött cukkini: ez lesz a nyár kedvence

Krémes, házi őszibarackfagyi: turmixgépben készül a nyári desszert
Amikor nem emelkedik fel a piskóta vagy száraz lesz a sütemény, sokszor nem a recept a hibás, hanem a sütő, nem mindegy, hogy hagyományos vagy légkeveréses fokozatra állítod.
Ma már a legtöbb háztartásban található sütőn minimum kétféle funkcióból választhatsz, hagyományos vagy légkeveréses beállítást alkalmazhatsz. Arról, hogy mikor érdemes a légkeveréses funkciót alkalmazni, itt olvashatsz.
A hagyományos sütőben a hőt egy alsó vagy egy felső (vagy alsó/felső) fűtőelem szolgáltatja, a légkeveréses sütő belsejében pedig egy ventilátor van, amely a forró levegőt keringeti. Ettől egyenletesebben sül benne az étel. Légkeveréses sütésnél a receptben megadott sütési hőmérsékletnél 20 fokkal kevesebbel süss, hiszen ahogy a ventilátor forgatja a meleg levegőt, a sütemények is gyorsabban készülnek el.
Hagyományos alsó és felső sütés
A legtöbb elektromos sütőben az ételt sütheted csak alul vagy csak felül, de egyszerre is bekapcsolhatod ezt a két funkciót. Érdemes mindkettőt bekapcsolni, hogy egyenletesen készüljön el az étel, hisz úgy a belseje sem marad nyers és az alja és a teteje is szépen megsül. A felső sütést akkor érdemes alkalmazni, ha azt szeretnéd, hogy az étel teteje szép piros legyen.

Légkeveréses sütés
A légkeveréses sütés nagy előnye, hogy egy időben süthetsz süteményt és valamilyen húsételt, biztos, nem fogják átvenni egymás illatát. Akkor is hasznos lehet légkeveréssel sütni, ha sok mindent teszel a tepsibe, mert a folyamatosan mozgó levegő mindenhol átjárja az ételt, így az biztosan sehol sem marad nyers.
A légkeveréses sütők ráadásul kevesebb áramot is fogyasztanak, mint a hagyományosak. Miután alacsonyabb hőfokon sülnek az ételek, kevesebb vitamin és ásványi anyag enyészik el, így egészségesebb fogásokat tálalhatsz. A süteményeket mégis alsó-felső funkcióval süsd, mert a légkeverés kiszárítja őket, a piskóta is megreped.

Mit süss a sima és mit a légkeveréses sütőben?
A sima sütőben olyan ételek készüljenek, amelyeknek finomabban, óvatosabban kel sülniük, ilyenek a kelt tészták, mint a pizza, a focaccia vagy bármilyen kenyérféle. A sütemények közül a fent említett piskóta vagy muffin is inkább ezen a módon készüljön.
A légkeveréses sütőben gyorsabban elkészül minden, viszont a folyamatosan áramló forró levegő kiszárítja az ételeket. Vannak olyan fogások, amelyeknek kifejezetten jót tesz, ha a tetejük jobban megpirul, ilyen a lasagne, a sült hús vagy a gratin is.

Fontos a megfelelő hőmérséklet
A sima és a légkeveréses sütőkben más hőmérsékleten kell sütni az ételeket, vagyis az előbbinél 20 fokkal magasabbra kell venni a hőfokot, mint a légkeverésesben. Ha a sütőd nem tud légkeveréses funkciót, de a receptben az van megadva, akkor egyszerűen csak vedd feljebb a megadott hőmérsékletet 20 Celsius-fokkal és süsd ugyanannyi ideig. Természetesen fordított esetben is eljárhatsz így, a légkeverésnél csak vedd lejjebb 20 fokkal a receptben megadott hőmérsékletet.
Fotó: Getty Images