A tizenkét legszennyezettebb zöldség és gyümölcs - Legyünk körültekintőek a vásárlásnál

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahogy 2004 óta minden évben, így idén is kijött az amerikai környezetvédelmi nonprofit szervezet, az Environmental Working Group (EWG) tizenkettes listája, mely a növényvédő szerekkel, azaz rovarirtókkal,  gombaölőkkel és gyomirtókkal leginkább kezelt zöldségeket és gyümölcsöket gyűjti össze. A piszkos tizenkettő megnevezésén túl információkkal és ajánlásokkal segítik a fogyasztókat az egészségesebb alapanyagok, zöldfélék kiválasztásában.

Vitathatatlan tény, hogy a zöldségek és gyümölcsök az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részét képezik. A hagyományos nagyipari módszerekkel termesztett növények azonban olyan vegyszermaradványokat tartalmaznak, melyek a szervezetben felhalmozódva hosszú távon károsíthatják azt.

Az EWG listáját az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal által tesztelt több mint 40 900 minta alapján állították össze. Az zöldségeket és gyümölcsöket alaposan megtisztították a vizsgálatok elvégzése előtt.

A legszennyezettebb címvédő az eper

A tavasz kedvence már jó néhány éve vezeti a legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök listáját. Ez igazán sajnálatos, ugyanis a csodaszép, illatos gyümölcs elképesztően egészséges. B6- és C-vitaminban, valamint mangánban, jódban, káliumban, biotinban és magnéziumban gazdag, antioxidánstartalma magas. Emellett kiváló rostforrás is. Az egyetlen baj vele, hogy módfelett érzékeny a kártevőkre, ezért csak módszeres növényvédelemmel garantálható a bőséges termés. A hagyományos módon termesztett epren huszonkétféle különböző vegyszert mutattak ki.

dirtydozen3.gif

A lista további helyezettjei

A legszennyezettebbek versenyében a második helyezett a spenót lett. A vizsgált minta 97%-án kimutatható volt valamilyen vegyszer. A spenót permetezésekor leggyakrabban használt anyag a permetrin nevű rovarméreg volt, mely nagy mennyiségben az idegrendszert is károsíthatja.

A bronzérmes a nagy népszerűségnek örvendő zöldféle, a fodros kel lett. A kel már régen nem szerepelt a hírhedt listán. Legutóbb, 2009-ben, csak a 8. helyig jutott. Azóta azonban jócskán megnőtt az igény a tetszetős fodros zöld iránt, amit mindenáron ki kell elégítenie a nagyipari mezőgazdaságnak.

A negyediktől a kilencedik helyig egytől egyig gyümölcsök kerültek. Nektarin, alma, szőlő, őszibarack, cseresznye és körte - ebben a sorrendben. Az alma mentségére legyen mondva, hogy a vizsgált mintában leginkább kimutatható vegyszer a difenilamin volt, amelynek használata az EU-ban tilos - lévén, hogy ez egy észak-amerikai kutatás volt. A lista végére került a nyár slágerzöldsége, a paradicsom, a szárzeller és meglepő módon a burgonya.

dirtydozen2.gif

Ajánlások, információk

A EWG azt ajánlja, hogyha lehetséges, a rossz hírű listán szereplő zöldségeket és gyümölcsöket biogazdálkodásból szerezzük be. A biozöldségek ha nem is 100 %-osan vegyszermentesek, de lényegesen kevesebb és enyhébb szerrel kezeltek. Csak összehasonlításképpen: az amerikai mezőgazdaságban, mintegy 900 féle növényvédő szert alkalmaznak, míg a biogazdálkodásokban mindössze 25 féle szer használata megengedett. A bogarak, gyomok és gombák kiiktatásáért bevetett vegyszerek az egészségre, mindenekelőtt a gyerekek egészségére ártalmasak. Hormonzavart okozhatnak, károsíthatják az idegrendszert, de akár rákkeltő hatásúak is lehetnek.

Ha nem engedhetjük meg magunknak vagy éppen nem megoldható, hogy biozöldséget vásároljunk, akkor tisztítsuk meg a termékeket házi szerekkel. Áztassuk szódabikarbónás vagy ecetes oldatba azokat.

dirtydozen1.gif

A tiszta tizenöt

Az EWG a szennyezett zöldek mellett a legtisztább élelmiszerek listáját is összeállítja minden évben. A listán szereplő zöldségek és gyümölcsök vizsgálatakor minimális mennyiségű növényvédő szer volt csak kimutatható. Ergo, ha ezeket nem biogazdálkodásból szerezzük be, akkor sincs semmi baj.

 1. avokádó
 2. kukorica
 3. ananász
 4. zöldborsó
 5. hagyma
 6. papaya
 7. padlizsán
 8. spárga
 9. kivi
 10. káposzta
 11. karfiol
 12. kantalup dinnye
 13. brokkoli
 14. gomba
 15. sárgadinnye

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük