Lejárt az élesztőd? Kenyér nem lesz belőle, de a növényekkel és a bőröddel csodát tesz

élesztőkocka cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Még a legtakarékosabbakkal is előfordulhat, hogy elszámolják magukat és lejár a megvásárolt ételek szavatossága.

Az elmúlt hónapok egyik "slágerterméke", az élesztő biztosan nem hiányzott a legtöbb háztartásból. Ki-ki vérmérséklete szerint vásárolt belőle, és vagy gyorsan felhasználta, vagy lefagyasztotta, de igyekezett nem kidobni. Mi történik akkor, ha mégis megmarad és lejár a szavatossága? Rossz hírünk van, sajnos sütni már nem tudunk vele, de nem kell kidobni, mert más területen felhasználható.

Az élesztő pizzák, foccacciák, kenyerek és egyéb kelt tészták egyik legfontosabb alapanyaga, amelyet a sör erjesztéséből nyernek és vagy friss, vagy por formájában hoznak forgalomba. A friss élesztő a hűtőszekrényben viszonylag rövid ideig áll el. 

A lejárt élesztőt egészségügyi kockázatai, valamint amiatt, hogy nem keleszti meg a tésztát, jobb, ha nem használjuk fel a lejárati idő után. A már bontott élesztőt tartsuk a hűtőszekrényben légmentesen lezárva. Az élesztő sajnos nagyon hamar megromlik, ezért nem szabad, hogy a levegővel érintkezzen. Ahogy sok más élelmiszernél, az élesztőnél is a lejárati időt megközelítőleg adták meg, utána még maximum 2-3 napig használható fel. Hogyan lehet mégis látni, ha tényleg megromlott, és mire tudjuk még felhasználni?

élesztőke belső

Honnan tudjuk, hogy az élesztő megromlott?

Az első, amiről a lejárt élesztő felismerhető, az a színe. A friss élesztő bézs árnyalatú, ha ez szürkére változik, akkor már nem használható. Arra is figyelni kell, hogy ne legyenek rajta foltok vagy bármilyen eltérés, mert akkor sajnos nem süthetünk vele. Előfordulhat az is, hogy annak ellenére, hogy lejárt a szavatossága, az élesztőn semmilyen elváltozást nem tapasztalunk. Ilyenkor úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy darabot lecsippentünk, majd belekeverjük egy pohár cukros langyos vízbe. Ha buborékok jelennek meg a víz felszínén, akkor még mindig aktív és nyugodtan használható. 

Ne dobjuk ki

Semmiképpen ne dobjuk ki, mert ugyan kelt tészta már nem lesz belőle, de miután tápanyagokban igen gazdag, sokoldalúan felhasználható a háztartásban. A sörélesztő fehérjéket, esszenciális aminosavakat, ásványi sókat tartalmaz és B-vitaminban is bővelkedik. A lejárt élesztő tökéletesen trágyázza a növényeket, főleg a rózsa és a muskátli földjéhez érdemes tenni belőle. Oldjunk fel egy darab élesztőt körülbelül 3 liter vízben, és heti egyszer öntözzük meg vele a növényeket. 

Bőrápoláshoz is kiváló

Érdemes kipróbálni az élesztőt bőrápoláshoz is, főleg a zsíros vagy kombinált bőrnek tesz jót. Egészségesen fénylővé teszi a bőrt, a pattanásokat is megelőzi. Az élesztőből - egy kis vízben feloldva és mézzel összekeverve - kiváló arcpakolás készíthető. Húsz percig hagyjuk az arcon, utána langyos vízzel öblítsük le. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon