8 mennyei lekvár, aminek nem lehet ellenállni: töltsd fel a kamrapolcot télire
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A friss gyümölcs ízét semmi nem pótolja, de ha elteszed lekvárnak vagy szörpnek, akkor szezonon kívül is élvezheted a zamatát.
Nem biztos, hogy gondoltad volna, de nem csak nyári gyümölcsökből készíthetsz lekvárt, akár még gesztenyéből vagy sütőtökből is. Alapvetően szinte minden gyümölcs alkalmas arra, hogy befőzzék, de valahogy ez a cselekedet mégis inkább a tavaszhoz és a nyárhoz kötődik, amikor a természet csak úgy ontja magából a friss és zamatos alapanyagokat.
A befőzés már tavasszal, az eperszezonnal elkezdődik, hogy aztán a málna, a sárga- és az őszibarack érésével csúcsosodjon ki. Érdemes megvárni, amíg az árak kicsit lejjebb mennek. Akár szedd magad akciók keretein belül is beszerezheted a gyümölcsöt, úgy nemcsak olyan árut vihetsz haza, amilyet szeretnél, hanem olcsóbban is megúszhatod az egész procedúrát. Aztán a lekvárral olyan isteni fogásokat készíthetsz, mint ez a szilvalekváros gombóc.
Eperlekvár
A klasszikus befőzési szezon az eperlekvárral kezdődik. A zamatos gyümölcsöt kilószámra lehet enni, vagy süteményeket sütni belőle, de ha telítődsz vele, és ha az ára is barátibb lesz, akkor kezdd el a lekvárfőzést. Az eperlekvár nagyon szereti a kiegészítőket, fűszereket, készítheted bazsalikommal vagy mentával, de akár rebarbarát is keverhetsz hozzá. Ha már nem kapsz epret, próbáld ki málnával a receptet.
Cseresznyedzsem
A cseresznye is korán érő gyümölcs, amelyből szintén isteni lesz a dzsem, és a gyümölcsön kívül nem is nagyon kell mást beletenned. Tartósítószer és egyéb adalékanyagok nélkül készül a cseresznyedzsem, és azt is saját ízlésedre formálhatod attól függően, hogy mennyire szereted krémesen vagy darabosan. A cseresznye eleve édesebb gyümölcs, így kicsit savanykásabbá teheted, ha egy kevés citrommal is ízesíted.
Ribizlilekvár
A cseresznyéhez képest a ribizli sokkal savanykásabb gyümölcs, így a belőle készült lekvár is sokkal frissítőbb, fanyarabb lesz. Ahogy a többi lekvár esetében a minél érettebb fajtákat érdemes választani, a ribizlilekvár esetében a keményebb, nem túlérett gyümölccsel dolgozz, mivel ilyenkor több a pektin a bogyóban, és zselésebb lesz a lekvár állaga.
Sárgabaracklekvár
Akárki akármit mond, a baracklekvár népszerűségét semmi sem tudja felülmúlni. A gyümölcsöt akkor érdemes leszüretelni vagy megvenni, amikor már kellően puha és érett, hogy már szinte a kezedben lekvárrá változik. Ilyenkor aztán gyorsan kell cselekedni, hogy az érett szemek ne romoljanak meg, úgyhogy a sárgabaracklekvár befőzésével tényleg nem szabad sokat várni.
Görögdinnyelekvár
A görögdinnye a nyár egyik kedvenc gyümölcse, amelyet nemcsak desszertként, hanem szomjoltásra is kiválóan használhatsz. Nagyon jól párosítható sajtokkal is, de lekvár is készülhet belőle, amely nemcsak az élénk színével, hanem a frissességével is ki fog tűnni.
Görögdinnyehéj-lekvár
Ha eddig kidobtad a görögdinnye héját, akkor ezután ne tedd, mert a gyümölcsnek ennek a részéből is csodás lekvár készülhet. A görögdinnyehéj-lekvár a dinnye héjának fehér részéből készül, de érdemes egy kevés piros dinnyehúst is hagyni rajta, hogy picit édesebb legyen. Nem kötelező, de ajánlott egy darab almát is főzni a lekvárba, amely pektintartalmánál fogva sűríti a dzsemet, miközben természetes édességével az ízéhez is hozzájárul.
Egreslekvár
Zöld és piros gyümölcsből is készülhet ez a savanykás lekvár. Az egresnek magas a pektintartalma, így magától be fog sűrűsödni, de ha igazán sűrűre szeretnéd, sima cukor helyett használj befőzőcukrot. A vanília még tovább édesíti az egreslekvárt, érdemes belefőzni.
Ananászlekvár
Az ananász vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs, vásárlásnál válaszd az intenzív illatú gyümölcsöt, mert az jelzi a frissességet. Az ananászból egészen különleges lekvár készülhet, érdemes kipróbálnod ebben a formában is.
Fotó: Ács Bori, Getty Images