
11 mennyei lekváros sütemény: piskótatekercs, fánk és társaik

Cikkek


Így főzd a húsvéti sonkát, hogy omlós és szaftos legyen: a főzővízbe fűszerek is kerülnek

Selymes mascarponés, tejszínes eperkrém: bármilyen sütibe kerülhet
Ropogós

Illatos házi bodzaszörp: sok citrommal a legfinomabb

Tavaszi tészta vajpuha csirkemellel: rengeteg zöldség gazdagítja

Krémes banánpuding: így használd fel az érett gyümölcsöt

Sültpaprika-krémleves tahinivel: sűrű, selymes és isteni

11 mennyei lekváros sütemény: piskótatekercs, fánk és társaik
Használd kedved szerint a kamrában lapuló lekvárokat, rengeteg süteményt tehetsz izgalmasabbá egy üveg barack-, eper- vagy málnalekvárral.
Sokféle ízben csábítanak a lekvárok: lehet epres, málnás, szedres, barackos, szilvás és még bőven lehetne sorolni a különböző ízeket.
A lekvárok kalácsra és kenyérre kenve is jólesnek, sőt még főzésnél is kipróbálhatók, de sütésnél veszed a legnagyobb hasznukat. A finomság kerülhet sütemények töltelékébe vagy magába a masszába, így a tészta szaftosabb és ízesebb lesz.
Zserbó házilag
A zserbó igazi klasszikus, mely a legtöbb család ünnepi asztalán kötelező desszert. A finomság akkor az igazi, ha a tésztája finom omlós, ennek érdekében érdemes zsírral gyúrni. Hagyományosan dió és baracklekvár alkotja a tölteléket, de más párosokat is érdemes kipróbálni, például mákot és szilvát is kenhetsz a lapokra. A csokimázról se feledkezz meg, ami a különlegesebb hatás kedvéért fehér csokiból is készülhet.

Porhanyós mandulás linzer
A linzer az egyik legkedveltebb aprósüti. A finomság megalkotása nem nehéz, csupán néhány dologra kell figyelni, és akkor tökéletes végeredménynek örülhetsz. Ezek közé tartozik, hogy hideg vajjal dolgozz és pihentesd a tésztát. A kisült bájos formákat aztán ragaszd össze a kedvenc lekvároddal. Az elkészült aprósütiket egyszerűen porcukorral meghintve is kínálhatod, és csokival is bevonhatod.

Túrós, baracklekváros ujjlenyomatsüti
Az ujjlenyomatsüti főleg Amerikában kedvelt vendégváró, amit már kis hazánkban is egyre gyakrabban készítenek. A finomság tésztája nagyon omlós: látványra olyan, mint egy duci keksz, amelynek a közepén lekvár terül el. Hogy igazán különleges legyen a tészta, érdemes túrót keverni hozzá, így egyszerűen fantasztikus! A töltelék pedig bármilyen ízű lekvár lehet.

Mamaféle lekváros fánk
A mamaféle töltött fánk lekvárral készül. A pampuska tésztája finom puha, bármilyen édes krémmel töltve csodás, de házi lekvárral gazdagítva a legjobb. A méretes fánkot porcukorral meghintve kínáld, de ha szeretnéd, vond be csokimázzal, cukormázzal vagy karamellöntettel.

Diós, lekváros kevert süti
A diós, lekváros kevert süti igazi békebeli finomság, amit lehetetlen elrontani. Épp ezért teljesen kezdő konyhatündérek is sikerrel el tudják készíteni a recept alapján. A finomság tésztájába lekvár kerül, ettől lesz nagyon puha és szaftos. A receptben baracklekvár és dió kerül rá, de más ízű lekvárt is kipróbálhatsz, dió helyett pedig darált mogyorót és mandulát is használhatsz.

Lekváros gombóc
A lekváros gombóc nagyon finom desszert, amit egy tartalmas leves után is kínálhatsz. A gombócok krumplis tésztából készülnek, amelybe nagyon sokféle finomságot tölthetsz, édeset és sósat is. A receptben lekvárral töltve ajánljuk, majd a gombócok zsemlemorzsás bundát kapnak. A finomságot bármilyen ízű lekvárral kipróbálhatod, ha pedig még izgalmasabbá tennéd a ruháját, akkor darált diót vagy mandulát is keverj a morzsához.

Egyszerű, puha kakaós kocka
A finom kevert sütemény nagyon egyszerűen készül. Igazi kamrafinomság, kevés alapanyagból áll össze a csodasüti. Lekvárból bármilyen ízűt használhatsz: ez a tésztában kap helyet, ízben és textúrában is érezteti magát. Aki szeretné, tálalásnál is megkoronázhatja kedvenc lekvárjával.

Régimódi csodakifli
A csodakifli retró kedvenc, amiből mindig érdemes dupla, sőt akár tripla adaggal gyártani, mert a tészta nagyon omlós, jól tárolva több napig élvezhető a porhanyós állaga. A különleges textúráért a liba- vagy kacsazsír felel. Az édes kifli tölteléke lekvár, használd a kedvencedet, ha pedig szeretnéd, keverhetsz hozzá egy kis darált diót, mákot vagy mandulát. A kész kifliket porcukorba hempergetve kínáld!

Lekváros szelet
A csodaszép lekváros szelet dán recept szerint készül: a finomság alapja vajas keksz, ebből készül a két lap, amelyek közé bőven kerül lekvár. Hagyományosan málnalekvárral készül a finomság, de más ízzel is kipróbálható a recept. A süti különlegessége a cukormáz, amit érdemes citrommal megbolondítani. A bájosabb hatás kedvéért ehető dekorelemekkel is feldobható.

Lekváros kókuszkocka
A kókuszkocka régi kedvenc, mely hagyományosan rumos mázzal és kókuszreszelékkel készül. A finomság sokféle recept szerint kipróbálható, a rumos, kakaós máz helyett csokiba is mártható a kocka, vagy lekvárral is meg lehet kenni a finomságot.

Retró baracklekváros piskótatekercs
A lekváros sütik palettájáról nem hiányozhat a lekváros piskótatekercs. A finomság könnyen elkészíthető, amit hagyományosan baracklekvárral szokás megkenni. A tekercset bőven elég porcukorral meghintve kínálni, de csokimázzal is bevonható. A még különlegesebb ízélmény kedvéért a lekvárt darált dióval, mandulával vagy mogyoróval is megszórhatod.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors