Így dobd fel a lilakáposztát: a karácsonyi asztal nélkülözhetetlen körete lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A szépséges lilakáposzta párolt verziója, szerény vagy épp felturbózott változata biztos, hogy minden magyar család ünnepi menüjében szerepelni fog.
Úgy gondolom, a párolt káposzta a világ legfinomabb körete. Na jó, kicsit több mint köret, legalábbis az én családomban, mi ugyanis imádjuk szendvicsbe, gyrosba pakolni az élénk színben pompázó káposztacsíkokat, amit két módon készítve szeretünk a legjobban.
Év végi ünnepekkor népszerű, karácsonykor sült liba vagy kacsa mellé csúszik a legjobban, szilveszterkor pedig a malacsült legjobb barátja, szuperül illenek egymáshoz.
Lilakáposzta-változatok
Mi, mint fent említettem, kétféle módon szoktuk készíteni. Az egyik változat a klasszikus módon készült, sóval, borssal, leheletnyi ecettel és cukorral ízesített, kevés olajon dinsztelt verzió.
A másik változat ugyanígy indul, de - miután kész lett a párolt káposzta - tartármártással keverjük össze. Hidegen a legfinomabb, egyszerűen nem lehet abbahagyni a falatozását. Ez a majonézes lilakáposzta-saláta remekül passzol rántott húshoz, szendvicsekhez, de sültek mellé is nagyon finom.
Ha a lilakáposzta a szilveszteri menü része lenne és az év utolsó napján készítenénk, öntsük nyakon pezsgővel és köménymaggal, amit, ha szeretünk, nyugodtan használjunk intenzíven az ízesítésnél.
Coleslaw salátát is készíthetünk másképp, bár hagyományosan fehér káposzta és répa az alapja, illetve az ízharmóniáról a mustár, majonéz, tejföl és kevésnyi citromlé gondoskodik, bátran újra lehet álmodni lilakáposztával, ázsiai ízekkel körülölelve.
Vékonyan szelve a nyers, roppanós káposztalevelekből is emlékezetes salátát tudunk összedobni. Csak keverjünk össze egy evőkanálnyi balzsamecetet 20%-os tejföllel (330 gramm), majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, végül még egy evőkanálnyi olívaolajat is keverjünk el az öntetben. Alapos keverés után öntsük a káposztára. Friss és ízes, szeretni fogják a vendégeink.
Fotó: Getty Images