4 jel, hogy már nem szabad megenni a főtt rizst – Eddig áll el a hűtőben

főtt rizs cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon kevés az olyan ügyes háziasszony, aki mindig ki tudja számolni, pontosan mennyit kell főznie a családnak, így a legtöbbször megmarad egy része az ételeknek.

A maradékok a hűtőbe vándorolnak, és jó esetben másnap valaki megeszi őket, de van olyan, amikor sajnos több napig kallódnak és a végén a szemétben végzik. A legtöbbször a köretek mennyiségét nem lehet pontosan kiszámolni, tésztából és rizsből is rendszerint többet főz mindenki, mint amennyi elfogy.

A nyers rizs megfelelő tárolással évekig megőrzi a minőségét, de a főtt rizzsel már más a helyzet. Lehet persze szagolgatni, de az orrodban sem bízhatsz mindig, nem beszélve arról, ha esetleg elfelejtetted, hogy pontosan melyik nap tetted be a hűtőbe a főtt rizst. 

Meddig áll a főtt rizs?

Az, hogy meddig áll el a rizs, attól is függ, hogyan hűtik ki főzés után, valamint attól is, hogyan tárolják. Akárhogy is vigyáznak, 3-4 napnál hosszabb ideig biztosan nem tehető el. Általában a legtöbb ételen látszik, ha megromlott, a rizsnél ez nem olyan nyilvánvaló, ezért kell alaposabban megvizsgálni, és ha bármelyiket is látod, inkább szabadulj meg tőle. 

Nagyon keménynek és száraznak látszik

Ez rögtön egy olyan jel, amiből tudhatod, hogy a rizs már nem jó. Minél több időt áll a rizs a hűtőben, annál jobban kiszárad. Már csak ezért is edd meg minél hamarabb főzés után, legfeljebb egy napot várj vele. Ha légmentesen záródó edényben tárolod, akkor kicsit kihúzhatod az eltarthatósági idejét. 

főtt rizs közeli belső

Túl sokáig volt szobahőmérsékleten

Az a legjobb, ha rögtön azután, hogy befejezted az étkezést, beteszed a hűtőbe a maradékokat. Ugyanis, ha kint hagyod a pulton, nagyobb az esélye, hogy elszaporodnak benne a baktériumok. A hűtőben ez a folyamat valamelyest lelassul. A nyers rizs tartalmazhatja a Bacillus cereus néven ismert baktérium spóráit. Főzés után ezek a spórák még életben maradhatnak. Ha a főtt rizst nem kezelik, hűtik, nem tárolják vagy nem melegítik megfelelően, ezek a baktériumok ételmérgezést okozhatnak. Ha a főtt rizst több mint két órán át szobahőmérsékleten hagytad, mielőtt a hűtőszekrénybe tetted, akkor már ne is próbálkozz mással, mint hogy vagy a komposztba, vagy a szemétbe dobod.

Többször felmelegítetted és lehűtötted

Az a legjobb, ha a lehető legkevesebbszer melegíted újra, majd hűtöd le a rizst. Ez egyébként a többi étel esetében is fontos. Ugyanis a melegítés-hűtés ideális környezetet teremt a baktériumoknak. Az a legjobb, ha a rizst legfeljebb egyszer melegíted fel. Ha még ezután is marad, inkább dobd ki.

Kellemetlen szaga van

Ez a legegyértelműbb jele annak, hogy a rizs megromlott, ideje kidobni.  Ilyenkor ne is gondolkozz, azonnal mehet a szemétbe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük