A meleg étel jobban eltelít, mint a hideg? Ezért érdemes mindennap főtt ételt is fogyasztani

ételescikk
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha éhes vagy, biztosan te is jobban kívánod a meleg ételeket, és valószínűleg azt is észrevetted már, hogy egy hideg szendvics után hamarabb leszel éhes. Mégis, mi ennek az oka?

Bár reggelire jólesik valamilyen hideg étel, miért vágyunk ebédre egy tál meleg, gőzölgő fogásra? És ha mégis hideget eszünk délben, miért érezzük már azt délután 4 órakor, hogy korog a gyomrunk? Ezekre a kérdésekre kerestük most a választ, és érdekes összefüggéseket találtunk.

Íz és illat

Csak az agyunk képzeli azt, hogy a főtt étel tartalmasabb, vagy tényleg van valami konkrét oka? Valójában minden az illat és az íz kapcsolatával van összefüggésben. Dr. Stephen Secor, az Alabamai Egyetem Biológiai Tudományok Tanszékének docense szerint a szaglás és az illat az, ami a meleg ételekhez vonzza az embert. Ha nem is gondolod magad éhesnek, de megérzed a friss pékáru vagy a grillen sült hús illatát, rögtön megéhezel – olvasható a howstuffworks oldalán.

A frissen főtt vagy sült ételekből olyan szerves vegyületek szabadulnak fel, amelyek ingerlik az ízlelőbimbókat, hiszen az illatnak is nagy szerepe van az érzékelésben. Emiatt sokkal kielégítőbbnek érezzük a meleg étkezést, mint a hideget, az ízélmény hosszabb ideig tart. Hiába, nem csak a nyelvünkkel, az orrunkkal is érzékelünk, egész biztosan te is észrevetted már, ha be van dugulva az orrod, az ízeket sem érzed úgy.

ételescikk2

Mi több, a meleg ételt nem lehet habzsolni, a lassú evés pedig azt az érzetet kelti az agyban, hogy bőséges ételt fogyaszt, így elnyomja magában a késztetést, hogy egyhamar újra éhes legyen – olvasható a ScienceFocus oldalán.

Nagyobb energiatartalom, könnyebb emészthetőség

Azonban nem csak az illat miatt vonzódunk a meleg ételekhez: a hőkezelés során fellazul az alapanyagok szerkezete, olyan tápanyagok szabadulnak fel az ételekből, amelyekhez nyers formában nem jutnánk hozzá, ráadásul több hőenergiát tartalmaznak. Ha sütés/főzés során pluszzsiradékot, fűszert stb. adunk az ételhez, a kalóriatartalma is nőhet, így éhesen egyértelműen a nagyobb kalóriabombák felé fordulunk. A meleg ételek több energiát szolgáltatnak, mint a hidegek, részben azért is, mert megváltozik az emészthetőségük. Például a keményítőt sokkal nehezebben dolgozza fel a szervezet, ha kihűlt, hideg az étel, mint mikor még meleg az adott fogás – olvasható a howstuffworks oldalán.

ételescikk3

Valószínűleg a meleg étel könnyebben emészthető és gyorsabban is jutsz általa kalóriához, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy táplálóbb is.

Melyik jobb a szervezetnek?

Ha már átrágtuk magunkat azon, melyik telít el jobban, azt is érdemes megnézni, melyik jobb a szervezetnek, a hideg vagy a meleg?

Ezt a kérdést az energiafelhasználás dönti el. A test átlaghőmérséklete 36, 37 fok között alakul, így a szervezetnek kevesebb energiára van szüksége ahhoz, hogy a meleg ételt lehűtse, minthogy a hideget felmelegítse ennyi fokra. Utóbbihoz a bélrendszernek keményen kell dolgoznia, így az étel megemésztése is nehezebben megy. A szervezet állandó hőkiegyenlítést végez, ezért nem ajánlott nagyon hidegre forrót enni és fordítva.

ételescikk4

Ami viszont a hideg ételek mellett szól, az a vitamintartalom: bár míg egyes alapanyagokból főzés során szabadulnak fel a tápanyagok, addig sok zöldség és gyümölcs veszít a vitamintartalmából hőkezelés során, így sokszor jobban jársz, ha nyersen eszed őket. Ha pedig meleg ételre vágysz, de a tápanyagokat is megőriznéd, párold vagy süsd a zöldségeket, úgy jobban megmarad bennük a vitamin.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük