![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Valóban félni kell a nátrium-glutamáttól? Tévhitek a kínai sóról
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Igaz, hogy fejfájást, asztmát okoz, megvakulsz tőle és mindenféle egyéb szörnyűségek következnek be, ha teljes nevén Monosodium Glutamátot, MSG-t, kínai sót avagy nátrium-glutamátot eszel?
Először is le kell szögeznünk, hogy nátrium-glutamátot mindenki eszik. Hiszen mindenben benne van, az összes feldolgozott élelmiszerben, mégpedig azért, mert hatásos. Ízfokozó a szó szoros értelmében: a csirke csirkébb, a borsó borsóbb ízű lesz tőle.
Mi az az MSG?
Az MSG-t először 1908-ban mutatták ki Japánban abból az algából, amivel a ramen leves alaplevének fontos alkotóelemét, ízbombáját, a dashit készítik. Kiderült, hogy ezt az erős, savanykás, sós ízt a glutaminsav okozza - ez az, ami alapján azt a bizonyos ötödik alapízt, az umamit meghatározta Kikunea Ikeda. Néhány évvel később az MSG-t, mint kivonatot árusították már, egyre többen több név alatt, szintetikus formában - és így van ez máig is.
Természetes forrású glutaminsav
A legmulatságosabb, hogy több olyan ételben is kimutatták azóta a glutaminsavat, amit mindannyian nap mint nap fogyasztunk. Így például jelentős mennyiség található belőle a parmezán sajtban, a szardíniában, bizonyos gombákban, a paradicsomszószban, valamint a legtöbb húsfélében. Az átlagember akkor is rengeteg glutaminsavat fogyaszt, ha nem eszik semmiféle ázsiai étteremben.
![kombu](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290910/29091019_4865e0b2332550714d5ab8868c94983d_wm.jpg)
A kínai étterem szindróma
A hatvanas években kelt szárnyra a pletyka, hogy a kínai ételek, és feltételezhetően a bennük rejlő MSG, fejfájást és migrént okozhatnak. Senki semmilyen úton nem igazolta ezeket a feltevéseket, a pletykából mégis pánik lett, a pánikból pedig fóbia. Mostanában viszont az ellenérvek erősödtek meg, rengetegen próbálnak érvelni a sav ártalmatlansága mellett. A kísérletekben, amiket a témában végeztek, mindig hatalmas dózissal dolgoztak és patkányokon teszteltek, így nehéz értelmezni az eredményeket - ezekben az esetekben nyilván nem okozott semmi jót az adalékanyag. Hogy az átlagemberben kis adagokban, ételeken keresztül nagy bajt csinálna, arra máig sincs bizonyíték.
![natrium glutamat](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290918/29091847_f06d2314729d7b5c1bcf05d3cbc7110c_wm.jpg)
MSG-érzékenység
Az már más kérdés, hogy sokan kifejezetten érzékenynek vallják magukat a hozzáadott ízfokozóra. Szédülésre, végtagfájdalomra, fejfájásra panaszkodnak. Úgy tűnik, ebben valóban lehet valami, de az érzékenyeknél is csak éhgyomorra, nagy dózisban okozott tüneteket a nátrium-glutamát. Nekik valóban érdemes kisebb adagokat fogyasztani a potenciálisan MSG-gazdag ételekből, de másoknak nincs miért tartani tőlük.