Tényleg egészségtelen a mikróban történő melegítés? Így hat az ételre és a szervezetre

mikrózáscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mai napig sokan ódzkodnak a mikró használatától, attól tartanak, káros egészségügyi hatásai lehetnek. Van alapja ennek a feltevésnek?

Lehet arról vitatkozni, hogy szükség van-e mikrohullámú sütőre, érdemes-e benne melegíteni, hasznos vagy inkább csak a helyet foglalja, a működési mechanizmusa azonban nem megkérdőjelezhető.

Vajon tényleg ártalmas lehet az egészségre nézve? A legjobb és leghasznosabb választ a BBC oldalán találtuk meg. Az Egészségügyi Világszervezet is kimondta, hogy nincs veszélye a mikrohullámú sütő használatának, ha - és ez itt a lényeg - megfelelően használjuk. A probléma ott kezdődik, hogy mit és hogyan melegítünk benne. 

A mikró alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámokat használ a melegítéshez, ugyanezekkel működik például a villanykörte vagy a rádió. Az ételek magukba szívják ezeket a hullámokat, ennek hatására a bennük található vízmolekulák rezegni kezdenek, felmelegítik az ételt. A mikrohullámok, mivel alacsony frekvenciájúak, ráadásul a sütőn belül maradnak, semmilyen hatást nem gyakorolnak az emberi szervezetre. Valójában sokkal több elektromágneses hullámmal találkozunk nap mint nap, mint amennyivel a mikróban történő melegítés során.

mikrózás

Mi lehet a hátránya?

Csökkenhet a tápanyagtartalom

Kimutatták, hogy a mikrózás az antioxidáns tulajdonságú flavonoidok 97%-át elpusztítja a brokkoliban, ez háromszor nagyobb "veszteség", mintha főznéd a zöldséget. Később azonban ezt megcáfolták, hiszen ez attól is függ, hogy hány fokon, mennyi ideig és vízben vagy anélkül készíted az alapanyagot. Természetesen, minél kevesebb időre teszed be a zöldséget, annál több marad meg a tápanyagtartalmából. Ha nem főzésre, csak melegítésre használod a mikrót, 1 perc mikrózással sokkal több vitamin és ásványi anyag marad benne, mint párolással, sütéssel vagy főzéssel.

Összességében elmondható, hogy a zöldségek nem veszítenek többet a tápanyagtartalmukból, mint más melegítés során, sőt, a rövid ideg történő mikrózással még több vitamin is marad bennük.

mikrózás2

Műanyagban történő melegítés

Magának a mikrónak a működésével semmi probléma nincs, viszont a műanyagban történő melegítéssel már annál több. Különösen a polimer anyagokkal kell vigyázni, ugyanis ezek már alacsony hőfokon is olvadnak, belekerülhetnek az ételekbe.

A legtöbb műanyagban ftalát található, ezt a vegyületet a PVC lágyítására használják, hogy rugalmasabb legyen az anyag, műanyag üvegekben, ételhordókban is fellelhető. A ftalát - a szervezetbe kerülve - bizonyítottan káros hatással van a hormonrendszerre és az anyagcserére. Gyerekeknél növelheti a vérnyomást és az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét, asztmát, de idegrendszeri problémát is okozhat. A pajzsmirigy hormonjait is rombolhatja, amelyek központi szerepet játszanak pl. terhesség alatt a baba agyának kifejlődésében.

mikrózás4

Hasonlóan működik a BPA is, amely szintén károsan hat egyes hormonokra, de erről még nem született annyi kutatás.

Ahhoz, hogy ez az anyag az ételbe kerüljön, nem is feltétlenül kell érintkeznie vele, az is elég, ha például a rátett tető műanyagból van. Ahogy az étel gőzölög a mikróban, a pára lecsapódik a tetőn, majd visszacsöpög az ételbe a káros anyagokkal együtt.

Fontos a mikró megfelelő használata

Mikróban nem érdemes sütni, főzni, lehetőleg csak melegítésre használd. Fontos, hogy jól legyen beállítva, egyenletes legyen a hőeloszlás és megfelelő hőmérsékleten melegíts. Az ételeket legalább 82 fokosra kell melegíteni, hogy a hő elpusztítson minden káros baktériumot, és az is fontos, hogy ne melegítsd újra többször őket. A keményítőtartalmú ételek hőkezelésével is vigyázni kell, ha nagyon magas hőfokon melegíted őket, akrilamid keletkezhet rajtuk, amely vegyület - állatkísérletek alapján - növelheti a rák kialakulásának esélyét.

mikrózás3

Mi a megoldás?

A legfontosabb szabály, hogy mellőzd a műanyag tárolót melegítés során. Bármit is készítesz, mindig tedd előbb kerámia tálba, csak utána rakd be a mikróba. A műanyag edényed összetételét is ellenőrizheted, ha PVC jelzés van rajta, az biztosan tartalmaz ftalátokat. 

Lehetőleg ne süss vagy főzz mikróban, csak melegítésre használd, és mindig ellenőrizd a sütő beállítását, megfelelő hőfokon van-e. Minél rövidebb ideig, de legalább 82 fokosra melegítsd az ételt, azonban vigyázz a keményítőtartalmú élelmiszerekkel.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük