![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A balatoni hekknek semmi köze nincs a magyar tengerhez
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Szerintem nincs olyan ember, aki ne evett volna a Balaton melletti büfékben vagy Budapesten a Római parton hekket sült krumplival és kovászos uborkával.
Gyerekkoromban nem múlt el nyári balatoni szezon hekkezés nélkül, és a mai napig imádom ezt az ételt. Miután koncentráltan a tóparti büfékben kapható, azt hihetnénk, hogy a hekket a Balatonból fogják ki, de akárhogy is próbálnánk, nem járnánk sikerrel.
Milyen hal a hekk?
A hekk teste hosszúkás, maximum 1-1,6 méteresre nő, súlya 10-16 kilogramm. A hal háta és oldala szürke, hasa fehér-ezüstszürke színű. Szája a szeme alá nyúlik, fogai hosszúak és nagyon hegyesek. Nem egy túl szép példány. Ragadozó, leginkább éjszaka, rajhalakkal vagy heringekkel táplálkozik a felszínközeli nyílt vizeken, nappal pedig 200-300 méteres mélységbe húzódik. A Magyarországra érkező hekkek fiatalon és viszonylag kis méretben kerülnek a hálóba.
![hekk](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290903/29090307_6f1f4d7f153ad81f4010810dd54fbfab_wm.jpg)
A hekk Magyarországon
Magyarországra a hetvenes években érkezett, mint egzotikus tengeri hal, akkor még tőkehalnak nevezték. A hekkeket legtöbbször a tőkehalakkal együtt szokták halászni, hiszen nagyjából egy helyen élnek. A fehér húsú halat Dél-Amerikában, Dél-Afrikában fogják ki, ezután egyből feldolgozzák: levágják a fejüket és kibelezik őket.
Franciául rengeteg neve van, a legelterjedtebb a colin, ami egy csomó hekkszerű halat jelöl egyszerre. Magyarul valószínűleg úgy lett hekk, hogy az angol neve, a hake módosult a balatoni büfésorokon.
A balatoni hekkek viszonylag kicsik, a súlyuk jellemzően 30-50 deka között szokott lenni, a hosszuk pedig általában nem több 30-35 centinél. A Balatonon fej és farok nélkül, általában ropogós, pirosas panírban szervírozzák.
![hekk romai](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290903/29090303_e9e63815437da05c0bd30c2ee8aaf311_wm.jpg)
A hekk fehér húsa jó minőségű, kellemes, enyhén halízű, jól megmosva pedig halszaga sincs. Megsütve, ha ügyesek vagyunk, szinte egy mozdulattal le tudjuk választani a húsát a gerincéről, így teljesen szálkamentessé tehetjük. Így lett egyébként a gyerekeim kedvence is, hisz ők pont a szálka miatt nem mertek halat enni.
Ahogy az első tavaszi meleg napsugarak megjelennek, hétvégén a gyerekekkel biciklire pattanunk, és az első utunk egyike a Rómaira vezet. Beülünk a kedvenc hekkesünkhöz és elfogyasztjuk a szezon első menüjét. Utána elég csak kiülni a Duna-partra, dobálni a kavicsokat a vízbe és részünkről indulhat a nyár.
Fotó: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors