![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mindenkibe be van építve egy középkategóriás vákuumozó gép, mutatjuk, magunkon!
Vákuumozás szívószállal, ahogy mi csináljuk
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A vákuum az egyik legkörnyezetkímélőbb tartósítási módszer: nem kell hozzá sem vegyszer, sem extra energia, csak el kell vonni az oxigént az élelmiszer közeléből, így az sokkal tovább friss marad. Erre a célra lehet kapni sok pénzért vákuumozó gépet, vagy van egy másik, nulla forintos módszer, amit most kipróbáltunk nektek.
Az elmélet szerint a tüdőnk éppen annyira alkalmas a vákuumozásra, mint egy középkategóriás vákuumozó szerkezet. Oké, egy öt literes zacskóból nem biztos, hogy ki tudnánk szippantani a levegőt pusztán a vitálkapacitásunk segítségével, de egy kisebb tasakból simán. Sportemberek vagyunk ugyanis, amihez kell a tüdő. Bár anélkül is menne, alighanem.
![vakuumozas](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29094/290946/29094623_aee8ffe5f96938cbb855de30511e31d1_wm.jpg)
A gyakorlat pedig úgy néz ki, hogy betesszük az élelmiszert egy húzózáras tasakba, összezárjuk, csak egy pici nyílást hagyjunk a száján, amibe éppen befér egy szívószál. Ezen keresztül szippantjuk ki a levegőt, természetes úton, és az ismert módszerrel: a szánkkal.
Csak arra vigyázzunk, hogy ne folyadék legyen a zacskóban, vagy legalább ne érjen bele az eszközünk, mert akkor a szívószál vákuumozó berendezés helyett szívószálként fog viselkedni, és egy laza szürcsöléssel megisszuk a páclevet, vagy hasonlót, amit nem szeretnénk.
Így működik a vákuumozás szívószállal, nézzétek a videónkat!