Nem csak a mosogatógépbe jó a tabletta: kávéfoltot és makacs lerakódást is tisztíthatsz vele

mosogatógép tabletta cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem kérdés, hogy a mosogatógép-tabletta a gépbe való, amelyben koncentráltan található meg annyi tisztítószer, amennyi egy teli gép koszos edényeit tisztává varázsolná. Ez lehetne reklám is, de valóban így működik.

A mosogatógép egy csodás találmány, amellett, hogy időt spórol meg, még energiát és pénzt is megtakarít. Arra figyelj, hogy várd meg, míg megtelik, félig üresen nem érdemes elindítani. Bár a mosogatógép tényleg hatékonyan vethető be a koszos edényeknél, egy idő után lerakódik benne a zsír és a piszok, ezért érdemes rendszeres időközönként megtisztítani, akár természetes módszerekkel is. 

A mosogatógép-tablettákat arra tervezték, hogy eltávolítsák a foltokat, a zsírt és az ételmaradékot az edényekről, akkor is, ha otthonodban kemény a víz. Bár óriási a választék a tablettákból, ha környezettudatos vagy és kicsit spórolni is szeretnél, házilag is elkészítheted. A tabletta nem csak a gépbe való, más tárgyak tisztítására is alkalmas, így érdemes belőle betárazni. Miután nagyon erős a tisztítóereje, takarításkor is bevetheted. Használatakor érdemes gumikesztyűt viselni és nyitva hagyni az ablakokat, hogy ne lélegezd be a gőzét. 

mosogatógép tabletta álló ok

Sütőajtó

A sütőajtóra és a sütő belsejére égett ételmaradványokat nagyon nehéz eltávolítani, főleg, ha nem azonnal cselekszel. Ha rászáradt, dobj egy mosogatógép-tablettát meleg vízbe, majd az oldattal töröld át a sütő üvegét, ajtaját és belsejét.

Leégett edények és serpenyők

Ahogy a sütő ajtaját, a mosogatógép-tabletta könnyedén megtisztítja a leégett serpenyőket is. Léteznek egyéb, akár természetes módszerek az odakozmált edényekre, de ha gyorsan szeretnél cselekedni, akkor vesd be a mosogatógép-tablettát.

odaégett serpenyő álló

Kávé- és teafoltok

Ha nem öntöd ki azonnal a kávét vagy a teát, akkor azok csúnya foltot hagynak a bögrén. Ha nem voltál elég gyors, akkor töltsd fel a poharat 3/4-ig meleg vízzel, és tegyél bele egy mosogatógép-tablettát. Hagyd benne egy órát, majd öblítsd át forró vízzel. Próbáld ki ezt a módszert virágvázákkal, kancsókkal és üvegekkel is.

Szemetes

A szemetesek nagyon piszkosak, bár ha azonnal letörlöd az aljára kerülő ételmaradékot, akkor viszonylag tiszta marad, de érdemes rendszeresen átmosni. Töltsd meg a kukát meleg vízzel, és dobj bele egy mosogatógép-tablettát. Várd meg, amíg feloldódik, majd várj egy órát, és forró vízzel öblítsd át.

szemetes álló

Hűtőszekrény

Ha kiömlött valami ragacsos folyadék vagy étel a hűtődbe, csak egy mosogatógép-tablettára és egy kis meleg vízre lesz szükséged. Kezdd azzal, hogy töröld át ronggyal a piszkos részt, majd mártsd a tablettát meleg vízbe, és az egyik oldalával dörzsöld le a maradékot. A végén töröld át meleg vízzel.

Mosogató

A mosogatógép-tabletta súrolószerként is használható. Csak önts egy kis meleg vizet a mosogatóba, és kesztyűs kézzel dörzsöld át a mosogatót a mosogatógép-tablettával. Ha szép fényes lesz, öblítsd le meleg vízzel.

mosogató belső

Olajfoltok

Ha az autódból olaj szivárgott ki a garázsba vagy a felhajtóra, egy mosogatógép-tabletta segíthet eltávolítani. Miután az összes olaj felszívódott, vizezd be a területet, és mosogatógép-tablettával dörzsöld le a foltot. Hagyd a mosószert a folton körülbelül fél órán át, majd öblítsd le meleg vízzel.

Mosógép

A baktériumok és a vízkő idővel felhalmozódik a mosógépben, ezért fontos, hogy háromhavonta tisztítsd meg. Létezik többféle módszer, de az is jó, ha beteszel a mosógép egyik fiókjába egy tablettát, és elindítasz egy programot. Ha lejárt, ellenőrizd, hogy maradt-e valami a tablettából, ha igen, töröld ki egy nedves ronggyal.

mosógép álló

WC

Dobj egy mosogatógép-tablettát a WC-csészébe. Hagyd a tablettát kicsit feloldódni, és a WC-csésze súrolása gyerekjáték lesz. A tabletta a kemény víz okozta gyűrűket is szépen eltünteti.

Műanyag teraszbútor

Ha úgy látod, hogy a teraszbútoraid kicsit piszkosabbak, akkor szintén bevetheted a mosogatógép-tablettát. Oldj fel egy tablettát egy vödör meleg vízben, vagy egyszerűen csak töröld át a tablettával a legpiszkosabb részeket. A tabletta műanyagon működik a legjobban, de mindenképpen teszteld, mielőtt az egészet bedörzsölöd, hogy ne okozzon elszíneződést.

Fotók: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük