A Közel-Kelet legnépszerűbb ételei: 7 ikonikus fogást mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
A közel-keleti konyha csaknem az egész világot meghódította, hiszen a különleges, fűszeres és pikáns ízeknek nehéz ellenállni: ezeket az ételeket csak szeretni lehet!
A közel-keleti ételek gazdag fűszerezésükről és változatosságukról ismertek, és jó hír a vegán konyha rajongóinak, hogy rengeteg fogás húsmentesen, sőt tisztán növényi alapanyagokból készül. Ezekből válogattunk össze most hetet, amelyek között reggeli-, ebéd- és vacsoraopciók is vannak, és ráadásként desszertet is mutatunk!
Falafel
A falafel egy csicseriborsóból készülő, sok zöldfűszerrel ízesített fasírt, amely az egész közel-keleti régióban megtalálható. Sokféleképpen fogyasztható, hiszen pitába töltve, szendvicsként, mártogatós mellé vagy tetszőleges körettel is mennyei.
Hummusz
A klasszikus hummusz szintén csicseriborsóból készül, amit tahinivel, azaz szezámpasztával, fokhagymával, citromlével és fűszerekkel dolgoznak krémesre. Ahhoz, hogy házilag is igazán selymes hummuszt készíts, mindenképp magad főzd meg a csicserit, és felejtsd el a konzerves változatot. Még több hasznos tippet a receptben találsz!
Pita
A pita egy kisebb méretű laposkenyér, amelynek elkészítése egyszerűbb, mint amilyennek tűnik. Érdekessége, hogy a magas sütési hőmérséklet miatt a tészta megemelkedik, és kis „zseb” képződik a belsejében, amit tetszés szerint megpakolhatsz, vagy egyszerűen mártogatósként fogyaszthatsz.
Tabulé
A tabulét petrezselyemsalátának is hívják, mert az egyik legfontosabb ízesítője a petrezselyem. Mellé menta, hagyma és citromlé is kerül, amitől pedig tartalmas lesz, az a bulgur. Zöldségből főként paradicsomot és uborkát használnak az ételhez, de érdemes időnként elrugaszkodni a hagyományos hozzávalóktól, és kipróbálni például ezt az epres változatát is.
Shakshuka
A shakshuka vagy izraeli lecsó egy paradicsomos alapú zöldséges fogás, amelyet lágy tükörtojással, főként reggelire fogyasztanak. Tunkold friss kenyérrel vagy pitával – nincsen ennél jobb napindító a hétvégi reggelekre! Ha kihagynád belőle a tojást, de ragaszkodsz a fehérjéhez, akkor bátran pótold csicseriborsóval.
Muhammara
A muhammara egy sült paprikából és dióból készülő krém, amely hazájában a hummuszhoz hasonló népszerűségnek örvend. Különlegessége a füstös aromája, amelyet akkor érhetsz el, ha grillen sütöd meg a paprikát. Ennek hiányában is egy különleges kencére számíthatsz, de az átütő ízvilághoz nem elég az otthoni tűzhely.
Baba ganoush
A baba ganoush egy szintén füstös aromájú mártogatós, amelynek padlizsán az alapja. A magyaros padlizsánkrémtől eltérően citromlevet és tahinit, azaz szezámpasztát is tartalmaz, amitől nemcsak karakteresebb, de tartalmasabb is lesz az étel. Fogyaszd mártogatósként vagy pirítósra kenve.
Baklava
Ha már végigkóstoltad a Közel-Kelet legnépszerűbb ételeit, akkor a desszert sem maradhat ki: készítsd el ezt a gazdag pisztáciás baklavát egyszerűsített formában, kész réteslapokból. Kezdőként is érdemes nekiállnod, mert a recept nem különösebben bonyolult, de kevés türelemre mindenképp szükséged lesz hozzá.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors