Miből készül a nyírfacukor, mikor hasznos és mikor nem?

xilit cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyre többen választják cukor helyett a xilitet, avagy a nyírfacukrot, azt gondolva, hogy az természetesebb és egészségesebb, ami azért nem teljesen igaz.

A cukor nem jó, ez eddig világos, és az is tiszta sor, hogy tulajdonképpen semennyire nincs belőle szüksége a szervezetnek, hiszen szénhidrátokból állítja elő magának a kellő mennyiséget. Cukor az is, amit tejcukorral, gyümölcscukorral megeszünk és megiszunk, nem kell belőle extra.

Így amikor mi, egészségtudatosabb táplálkozók sütni, édesíteni, neadjisten fagylaltozni, cukrászdázni vágyunk, örülünk az alternatív, cukormentes megoldásoknak. Csakhogy a xilit, ami ezek közül a helyettesítők közül talán a legnépszerűbb, nem biztos, hogy valóban azt adja, amit szeretnénk kapni tőle.

A Napi Táptudás blog gasztrobiológusai már nem először mennek neki a témának, és több pozitív tulajdonsága mellett néhány kevésbé kedvezőre is felhívják a figyelmet, amelyekről jobb tudnia annak, aki rendszeresen használ xilitet.

Hátrányai

Nem nyírfából, nem természetesen

A nyírfacukor valójában nem nyírfából készül, hanem kukoricacsőből és szárból, kémiai úton állítják elő. Semmivel sem természetesebb tehát az előállítás folyamata, mint a közönséges fehér cukoré.

Puffaszt

Nem mindenkinél, de sokan tapasztalnak kellemetlen emésztési tüneteket nyírfacukros ételek-italok fogyasztása során. Sokan puffadnak tőle, de van olyan is, aki hasmenésre panaszkodik utána, de persze ez egyénileg és a bevitt mennyiségtől is nagyban függ.

Kutyáknak tilos!

Fontos tudni, hogy kutyáknál a xilit halálos is lehet. Másképp reagál a szervezetük rá, mint a miénk, ezért már egy egészen kis mennyiség hatására is olyan óriási inzulinlökettel reagál rá, ami hirtelen vércukorszint-zuhanáshoz vezethet és halálos is lehet.

Előnyei

Kevesebb, de nem sokkal

Valóban alacsonyabb a kalóriatartalma a cukorénál, de nem drasztikus mértékben. A számokat tekintve a cukornak száz grammnyi adagja körülbelül 387 kcal, ugyanennyi xilité pedig 240. Ugyanannyira édes, mint a cukor, tehát azonos mennyiségre van szükség belőle.

Fogak

Nincs olyan káros hatással a fogainkra, mint a cukor, ezért használják sok fogkrémhez és rágógumihoz is édesítőszerként. 

xilit ajanlo

Vércukorszint

Van olyan dietetikus, aki nem ajánlja a xilitet cukorbetegek számára édesítésre, más azt mondja, hogy lehet vele helyettesíteni a cukrot. A nyírfacukor szénhidráttartalma nem alacsonyabb a cukorénál, ugyanúgy 100 grammra 100 gramm szénhidrát jut, viszont egy bonyolultabb folyamaton megy keresztül, melynek során a szervezet csak a feléből csinál cukrot, így 100 grammnyi xilitre csak 50 gramm szénhidrátot kell számolni. Másik jó tulajdonsága, hogy nem emeli meg úgy a vércukorszintet, mint a cukor. 

A plusz tényező, ami még kérdéseket vet fel

A Napi Táptudás cikke kitér a nyírfacukor egy olyan mellékhatására, amelynek következményeivel kapcsolatban még nem kielégítőek a kutatások. E szerint azt lehet tudni, hogy a xilit (és amúgy az eritrit is) befolyásolja a bélben élő baktériumokat. Így feltehetőleg változtat a bélflóra egyensúlyán is, amiről egyre inkább úgy gondolja a tudomány, hogy iszonyú fontos az immunrendszer szempontjából, de az nem világos, hogy miképpen teszi mindezt. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük