Mit tegyünk, ha odaégett az edény? A hideg zsíroldó vagy az ecet a hatékonyabb?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szerencsére nem sokszor, de azért égettem már életemben úgy oda fazekat, hogy teljesen, végérvényesen menthetetlen volt, nem lehetett ellene semmit tenni.
Az internet gyakran ajánl olyan megoldásokat, amelyekkel elméletileg anélkül megmenthetjük a szétégett edényt, hogy irdatlan mennyiségű vegyszert kelljen bevetnünk vagy fémszivaccsal kelljen összekarcolnunk a fazekunkat. Miután ezeket a kecsegtetően hangzó alternatív módszereket kipróbáltam, most levonom a legfontosabb tanulságokat.
Forró vizes áztatás
Ha nem annyira vészesen vastag rétegben égett oda az étel az edény aljára és nem túlzottan zsíros a közeg, akkor már az sokat segíthet, ha gyorsan nagyon forró vízbe áztatjuk, és órákig vagy akár egy éjszakán át úgy hagyjuk. Néha viszont ez mit sem ér, ugyanolyan mozdíthatatlan a kozmás réteg másnap, mint este volt.
Ha mégsem
Amikor az áztatás nem elég, akkor jön a lefőzős technika. Az áztatóvízzel együtt simán visszatesszük a fazekat a tűzhelyre, és felforraljuk benne a vizet. Egy kicsit hagyjuk főni, majd levesszük a tűzről, leöntjük a vizet és megpróbáljuk valamilyen tompa, nem karcoló eszközzel lekaparni az odaégett réteget. Az eggyel durvább módszer, mikor a vízbe valamilyen tisztítószert is teszünk, például mosogatótablettát.
Ecetes módszer
Az ecet csodálatos maró hatással rendelkezik: ilyenkor jön jól a fogyasztásra máskülönben nem igazán alkalmas háztartási ecet. A fazekat fel kell forrósítani, majd nyakon önteni egy bögre ecettel, de nagyon vigyázva, mert brutálisan köpköd, fröcsköl. Kicsit ezt is érdemes forrni hagyni, majd ugyanúgy, mint feljebb, kíméletesen lekaparni az odaégett cuccot.
Szódabikarbóna
A szódabikarbóna mindenre jó, mostanában legalábbis az internet legnagyobb sztárja, a gyomorbajtól a makacs foltokig bármire megoldást nyújt. Tisztítószerként is szokták használni, sűrű pasztát kevernek belőle úgy, hogy éppen annyi vizet adnak csak hozzá, amennyitől kenhető, de nem folyós állagú lesz, és ezt dörzsölik az odaégett területre.
Szódabikarbóna és ecet együtt
Ez a módszer tulajdonképpen az összes eddigi összevonva. Az odaégett edénybe ugyanannyi ecetet és vizet öntünk úgy, hogy éppen ellepje a leégett területet. Felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadunk két evőkanál szódabikarbónát. Arra érdemes felkészülni, hogy ezen a ponton óriási bugyborékolás és fröcskölés következik, szóval egy fedő vagy konyharuha jól jön.
Ha pedig egyik sem hatásos, még mindig jöhet a súrolószer és a spakli.
Fotó: Getty Images