Honnan tudhatod, hogy az olaj megavasodott? Ezekből a jelekből veheted észre

olaj cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olaj az egyik leggyakrabban használt alapanyag, sütéshez, főzéshez egyaránt szükség van rá, de meddig használhatod biztonságosan, avagy miből veszed észre, ha esetleg megromlott?

Bár nagy valószínűséggel elfogy addigra, az olaj szavatossági ideje nagyjából 1 év. Ha régebbi, már kibontott olaj van a konyhádban, mielőtt használod, érdemes beleszagolni, ha furcsa, avas szagot érzel, illetve a színe sem a megszokott, akkor inkább ne használd el. Az avas szag felismerhető, teljesen más, mint az olaj jellegzetes illata.

A tartós élelmiszerek közül a lisztre is figyelj, mert nem tárolhatod a kamrádban korlátlan ideig. Ezeket az ételeket pedig azonnal dobd ki, ha lejárt a szavatossági idejük. 

Hogyan avasodhat meg az olaj?

A növényi olajok telített és telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, ezeknek a zsírsavaknak más a tulajdonságuk és más-más arányban találhatóak meg a különböző olajokban is. Az avasodás vagy oxidáció attól is függ, hogy a zsírsavak milyen fajtájúak és milyen arányban vannak jelen az adott olajban.

Ezen kívül a fény, a hőmérséklet és a víz is tudja befolyásolni, ezért fontos, hogy mindig tedd rá az olajra a kupakját, és vigyázz, hogy ne érje víz. Az olajat ne tedd ki közvetlen napfénynek, mert ettől is megavasodhat. Túl hideg helyen se tárold, mert akkor meg zavarossá válhat. Az avasodás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is, mert az olajban mérgező anyagok is képződhetnek, amelyek többek között szívbetegségeket is okozhatnak. 

olívaolaj öntés álló ok

Tárold helyesen az olívaolajat is

Az olívaolaj is - az étolajhoz hasonlóan - megavasodhat. Azért, hogy ezt megelőzd, már a vásárlás folyamán figyelj oda néhány dologra. Vásárláskor ellenőrizd, hogy mikor palackozták az olajat, lehetőleg azt vedd meg, amelynek a dátuma a lehető legközelebbi. Az olívaolajat a palackozástól számítva legfeljebb két évig használhatod fel. Olyan olajat vegyél, amely sötét üvegbe vagy fémdobozba van töltve, mert így jobban védve van a fénytől, később romlik meg. Ha megvetted, tárold hűvös, száraz helyen. 

olívaolaj álló k

Figyelj a megváltozott ízre és illatra

Azt, hogy jó-e még az olaj, az illata és az íze alapján is meg tudod állapítani. Önts egy kis mennyiségű olívaolajat egy csészébe. Ha avas, az olívaolajat kellemetlenül édesnek fogod érezni, akárcsak az erjedt vagy rohadt gyümölcsöt. Az avas étolajnak pedig dohos, kesernyés illata van. 

Ha nem vagy biztos a dolgodban az illata alapján, akkor meg kell kóstolni. Melegíts meg egy pohár olajat a kezedben, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ha olívaolajjal van dolgod, vegyél egy evőkanálnyit a szádba, de ne nyeld le, lélegezz: az olívaolajnak jellezgetes íze van, könnyű felismerni, ha azonban semmilyen ízt nem érzel, akkor bizony megavasodott. Ezzel szemben az étolajnak éppen a semleges íze csap át avasba, savanykásba, kellemetlen ízűvé válik. Ha pedig avas, akkor kénytelen leszel megválni tőle. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük