A borkóstolás alapjai a sok humbug nélkül – Egyszerűen, érthetően mondjuk el, mit kell figyelni a pohárban

borkóstoláscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rengeteg különböző dologgal próbáljuk elfoglalni magunkat mostanában: van, aki nagyüzemben gyártja a kovászos kenyeret, előkerülnek a társasjátékok, végtelenítve mennek a sorozatok, gitárleckét veszünk online vagy éppen horgolunk. De kipróbálhatjuk például az otthoni borkóstolást is.

Ha érdekelnek egy kicsit a borok, akkor nincs másra szükség, mint egy palack borra, nyitóra, egy tisztességes borospohárra és papírra-tollra, hogy rögzítsd a benyomásaidat. Íme egy kis segítség, hogy az alapoknál mire érdemes figyelni.

Mire kell figyelni borkóstoláskor?

Megjelenés

A bor színe mindig függ a termőhelytől, a szőlőfajtától, a feldolgozás módjától és a korától is. Egyrészt, ha nem találjuk tisztának, az figyelmeztethet egyes borhibákra, másrészt már ez utalhat a poharunkban lévő bor jellegére. A fehéreknél általában a citrom és az arany árnyalatairól beszélünk; ha fiatal a borunk, akkor zöldesnek, ha érettebb, akkor sötétebbnek látszik. Vörösbornál pedig bíborról, azaz lilásról, rubinról és gránátról, azaz narancsosról, ez a sorrend a bor korát is jelenti.

Illat

Forgassuk meg a bort a poharunkban! Ha elsőre bizonytalanok vagyunk ebben, akkor egyszerűen tegyük le az asztalra, és ott írjunk le vele köröket. Ez azért hasznos, mert így szabadulnak fel az illatmolekulák. Ha valami kellemetlen szagot érzünk, akkor az a bor valószínűleg az ivásnál sem fog már jól teljesíteni. A leggyakoribb hiba az úgynevezett „dugósság”, ami egy dohos, ázott kartonpapírhoz hasonlító szag. Ezt a parafa dugót megtámadó fertőzés (egy TCA elnevezésű vegyület) okozza.

Ha tisztának érezzük a bor illatát, akkor kereshetünk benne különböző aromákat. Ezek lehetnek gyümölcsök, a lime-tól egészen a mazsoláig, fehér és kék színű virágok (bodza, viola), fűszerek (vanília, fekete bors, fahéj), lehetnek úgynevezett vegetális ízjegyek (friss és főtt zöldségek, gyógynövények, pörkölt magvak), és találhatunk egyéb aromákat is, élesztőt, vajat, petrolt, karamellt, bőrt. Egy könnyed fehérborban lehet, hogy csak citrust és virágokat érezni, és ettől még ugyanolyan jó, mint egy komoly vörösbor, amihez számtalan aromát fel tudunk sorolni.

Kóstolás

Vegyünk egy kortyot a szánkba, és kicsit „öblögessünk” vele, mielőtt lenyelnénk. Nem a legelegánsabb része ez a kóstolásnak, de csak így érezni minden összetevőjét a bornak. A fent végigvett aromakészletet itt is érdemes elemezni. Vajon érezzük-e ugyanazt az ízben, mint az illatban? Ha nagyjából stimmelnek, akkor jó, hiszen amikor megszagoljuk a bort, egyből kialakul egy elvárás az ízével kapcsolatban, ami ha teljesen más, akkor csalódni fogunk.

Emellett az édességre, a savasságra, a tanninra és a testre koncentrálunk. Nyilván egyéni preferencia, hogy valaki a kissé édesebb, lágyabb fehéret szereti, más pedig egy tanninbomba vöröset, itt most csak annyi a dolgunk, hogy tudatosítsuk magunkban egy-egy bor kóstolásakor, hogy miből mennyit érzünk. A bornál is fontos az egyensúly, ezért ha valami nagyon kiugrik a kortyból, akkor annak a dominanciája elviheti az egész élményt.

Következtessünk

A legfontosabb, hogy tetszett-e nekünk a bor. Igen? Nem? De miért? A választ próbáljuk meg leírni a fent tanultakkal, így könnyebben kialakítjuk a saját ízlésünk bázisát, és egy idő után biztos kézzel nyúlunk a palackokhoz vásárláskor. A következő három, különböző stílusú boron például remekül lehet gyakorolni otthon a borkóstolást.

Gedeon Pezsgő Brut

Kecskeméttől nagyjából 25 kilométerre található a Gedeon Birtok 80 hektáros szőlőterülete. A napfényes alföldi területen elsősorban autentikus alföldi szőlőkkel foglalkoznak, mint a kövidinka, az ezerjó, a cserszegi fűszeres, a kadarka és az Izsákhoz kötődő arany sárfehér. Ezt a tradicionális eljárással készülő pezsgőt is forgalmazzák, amiben herbális, füves illatjegyeket érezni. A kortyban megjelenik a barackos gyümölcsösség és az intenzív buborékosság. Vidám, könnyed történet, a hétköznapok pezsgője.

Kristinus Kékfrankos Selection 2017

A dél-balatoni borvidéken található a Kristinus Borbirtok. Az 55 hektárnyi szőlőt kézzel szüretelik, és céljuk, hogy a dél-balatoni terroirt minél természetesebben mutassák be a boraikon keresztül. Ezt a kékfrankost 14 hónapig érlelték magyar tölgyfa hordóban. A mély rubinszín koncentrált beltartalomra utal. Az illatban piros bogyós gyümölcsöket és édes fűszereket érezni, az ízben is ez köszön vissza, egy kis dohányos, vaníliás felhanggal együtt. Kereknek érezni mind a savakat, mind a tannint. Kacsa, bárány mellé vagy parmezános padlizsánhoz jól passzol.

Taschner Zöld Olivér 2019

A soproni családi borászat mára már 29 hektáros, és a kiemelt kékfrankos fajta mellett sokféle szőlővel foglalkoznak, így változatos a portfóliójuk. A Zöld Olivér nevet kapó házasításban Irsai Olivér, zenit és zöld veltelini található. Intenzív illatában fehér virágos jegyeket érezni, mellette zöldalmát, lime-ot és zöldfűszereket. Könnyed, de kellően összetett, friss és üde bor. Akár magában, akár fröccsnek, de egy könnyű saláta vagy egyszerű szendvics mellé is tökéletes.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük