A 10 legfinomabb rakottas receptje: nagy adagban készülnek és másnap is finomak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyszerű, pár perc alatt összedobható receptektől kezdve az összetettebb, klasszikus rakottasokig mindent megtalálsz az alábbi válogatásban.
Bár egy-egy rakottas összeállítása több részfolyamatból áll, érdemes rájuk szánni az időt és elkészíteni őket, hiszen nagy adagban készülnek, egészen biztosan marad még belőlük másnapra is, így egy ideig nem kell majd a konyhába állnod főzőcskézni. Arról nem is beszélve, hogy a rakottas ételek az idővel csak még finomabbak lesznek, ahogy összeérnek az ízek.
Görög rakott tészta
A görög rakottas, a pasticcio hasonlít a lasagne-hoz, hiszen ebben is darált húsos ragut és besamelmártást rétegeznek, csak nem lapokkal, hanem csőtésztával. A görög recept hagyományosan bárányhússal készül, de másfajta darált húst is használhatsz, mindegyikkel isteni lesz. Fűszerezésében eltér az olasz kedvenctől, fahéj, szerecsendió és kakukkfű ízesíti, kicsit pikáns, de mennyei lesz a végeredmény.
Songoku rakott tészta
A sonka-gomba-kukorica hármasa nem csak pizzán mutat jól, rakott tészta formájában is isteni lesz. A szósz alapja nem paradicsom, hanem krémes tejföl és tejszín, amelyeket fokhagyma és szerecsendió ízesít. A hozzávalókat érdemes előkészíteni, a gombát lepirítani, a hagymát puhára dinsztelni. Minél több sajt olvad a rakott tészta tetejére, annál finomabb lesz a végeredmény.
Tonhal casserole
A rakott tészta műfajánál maradva meg kell említeni a tonhalas verziót is, a casserole besamelmártástól lesz krémes. A tonhal mellé zöldborsó, hagyma és rengeteg sajt kerül, a rakottas tetejét pedig ropogós panko morzsa és friss petrezselyem díszíti. Nem lesz vele sok munkád, egyszerűen és gyorsan készül, ráadásul másnap is ugyanolyan finom.
Mexikói rakottas
Az isteni, fűszeres mexikói rakottasban tortillalappal kell rétegezni a babos ragut, ha kész lapokat használsz, semmi dolgod nem lesz az alappal. A ragu sem sokkal bonyolultabb, egy salsát kell összedobni, majd a babbal és a fűszerekkel összefőzni, utána kezdődhet is a rétegezés. Ahogy az eddigi rakottasok, úgy a mexikói változat is sok sajttal lesz isteni, érdemes cheddart használni.
Vöröslencsés rakottas
Kezdőknek is sikerülni fog ez az egyszerű recept, a puhára főtt vöröslencsét rizzsel, zöldségekkel és fűszerekkel kell egybekeverni, a tepsibe simítani, majd mehet is a sütőbe. A vöröslencse nagy előnye, amellett, hogy pillanatok alatt megfő, hogy tele van fehérjével, magas a rosttartalma és nem puffaszt. A színek és az ízek miatt cukkini és kaliforniai paprika is gazdagítja, sajt pedig nemcsak a tetejére, hanem a két réteg közé is kerül.
Rakott cukkini
Se perc alatt összedobhatod ezt a krémes rakottast: a cukkinit kockázd fel, öntsd rá a tojásos alapot, szórd meg sajttal, majd told a sütőbe. Kevés ennél egyszerűbb étel létezik, ami ráadásul még tápláló és finom is. A cukkini kisült levétől lesz szaftos a fogás, de ha szeretnéd, tejszínnel is krémesebbé teheted. A cukkini viszonylag semleges ízű, érdemes feldobni különféle zöldfűszerekkel is.
Rakott zöldbab
Ha kicsit karakteresebb ízű zöldséggel dolgoznál, cukkini helyett zöldbabot használj. A hüvelyest besamelmártással kell összeforgatni, majd ropogós panko morzsával, sajttal és pirított hagymával megszórni. Kiadós köretként, de könnyed főételként is tálalhatod, sőt, akár baconkockákat is keverhetsz a besamelbe, hogy igazán gazdag legyen.
Padlizsános rakott krumpli
Áttérve a klasszikusokra, nem maradhat ki a felsorolásból a rakott krumpli sem, azonban nem csak a hagyományos receptet érdemes elkészíteni, hanem a padlizsánnal bővített verziót is. A görög muszakára is hasonlít, de attól is eltér több ponton, ugyanis a krumplit és a padlizsánt darált hússal, feta sajttal és paradicsomszósszal kell rétegezni. Igazán laktató, tartalmas, ízekben gazdag fogás lesz a végeredmény, megéri rászánni az időt.
Rakott kel
A következő klasszikus nem más, mint a rakott kel. A tartalmas rakottasból nem szabad kispórolni a tejfölt, minél több kerül bele, annál finomabb lesz. Ha egyébként nem kedveled a kelt, akkor is készítsd el ilyen formában, egész biztosan megszereted majd. Bár a hagyományos receptben tejföl zárja a rakottast, próbáld ki panko morzsával is, isteni lesz.
Rakott karfiol
Természetesen a rakott karfiolnak is helyet kell kapnia a listában, darált hússal és rizzsel kell rétegezni a puha zöldséget. A húshoz pörköltalapot kell készíteni, hogy jó szaftos legyen a rakottas, de a sok tejföl és a sajt sem hiányozhat belőle. Bár rakott karfiolt csak nagy adagban lehet elkészíteni, nem fogod megbánni, másnap is ugyanolyan finom lesz.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia, Szász Eszter, Botos Claudia/Sóbors