Különleges rakott tészta selymes besamellel - Végtelenül egyszerű elkészíteni

tonhalcasserole2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A casserole az egyik leggyorsabban elkészíthető és leglaktatóbb fogás, és bár ma már sok mindent értünk alatta, ez a verzió egészen biztosan tetszeni fog.

A casserole egy univerzális egytálétel, bármilyen zöldséggel és hússal készülhet. Eredetileg a casserole szó vasból készült edényt jelentett, később a benne készült ételt hívták így. Ma már majdnem minden egytálételt, rakottast casserole-nak nevezünk, az edény anyaga sem számít.

Ez a tonhalas verzió végtelenül egyszerű, alig van vele munka, a tésztát kell csak előfőzni, a hagymát dinsztelni, illetve egy gyors besamelt készíteni.

Az eredeti receptekben "sűrített gombakrémlevest" tesznek a szószba, de utánanéztem annak, hogy ez pontosan mit takar, hogyan kell elkészíteni, és lényegében ez egy félig alaplével, félig tejjel készült besamel. Ha szeretnénk a gombás ízvilágnál maradni, akkor gombalevessel vagy gombából készült zöldségalaplével öntsük fel a tejet, de bármilyen más alaplével is finom lesz.

Tonhal casserole

tonhalcasserole

Hozzávalók 6 adaghoz

Az egytálételhez:

  • 300 gramm tészta (penne, kagyló, szarvacska)
  • 0.75 bögre fagyasztott zöldborsó
  • 2 darab tonhalkonzerv
  • 1 bögre reszelt cheddar
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 fej hagyma

A besamelmártáshoz:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 150 milliliter alaplé
  • 150 milliliter tej
  • ízlés szerint só, bors

A tetejére:

  • 0.5 bögre panko morzsa
  • 1 evőkanál vaj (olvasztott)
  • 0.5 bögre cheddar
  • 1 evőkanál petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 

A tésztát főzzük al dente-re, tegyük félre. Amíg fő a tészta, a hagymát kockázzuk össze, majd dinszteljük üvegesre a vajon, ha a borsó nem olvadt ki, azt is dobjuk hozzá 1-2 percre.

A tésztát, a puha hagymát, borsót, lecsöpögtetett tonhalat, reszelt sajtot és a fűszereket keverjük össze. Készítsük el a besamelt.

Egy kis lábasban olvasszuk meg a vajat alacsony lángon. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük csomómentesre. Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá kis adagokban az alaplevet, majd a tejet, addig keverjük, míg be nem sűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk.

Öntsük rá a besamelt a tonhalas-tésztás alapra, alaposan keverjük össze. 

Öntsük a szószos tésztát egy kb. 2 liter űrtartalmú jénaiba. Keverjük össze a morzsát, vagyis a pankót, a reszelt sajtot, petrezselymet, olvasztott vajat, majd szórjuk rá a tésztára. Kb. 20 percig süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük