10 mesés, tápláló, finom recept zabból, amit bármikor elkészíthetsz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zabpehely igazi jolly joker, amiből rengeteg különböző reggelit, uzsonnát és tízórait rakhatunk össze - mindenhogy finom és tápláló.
Tartós alapanyagokból táraztunk be a karantén idejére, méghozzá igyekeztünk olyan élelmiszerekkel feltölteni a kamrát, amelyek sokféleképpen elkészíthetők, több különböző étel is lehet belőlük anélkül, hogy unalmassá válnának.
Az egyik ilyen szuper alapanyag a zabpehely. A mindennapi életben is nagyon sokféle formában szerepel a konyhánkban, mert szerencsére a gyerekek is minden formájában szeretik, de most különösen kihasználunk mindent, amit nyújtani tud. A zab nemcsak gasztronómiai előnyei miatt hasznos - mert lehet belőle kása, palacsinta, müzli, keksz, lehet ropogós és krémes, meleg és hideg reggeli vagy uzsonna -, hanem mert nagyon tápláló is. Gazdag rostban, növényi fehérjékben, lassú felszívódású szénhidrátban, telít, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Zabkása
Nálunk csak az utóbbi tíz évben lett divat, azelőtt csak angol regényekből ismertük ezt a ragacsos, meleg, laktató kását, amit reggelire esznek. Nálunk gyakori uzsonna vagy könnyű vacsora készül belőle, itt azt is leírtuk, hogyan főzzük. Sokféleképpen lehet cifrázni, díszíteni a friss és aszalt gyümölcsöktől kezdve egészen a magokig és magvajakig.
Sült zabkásamuffin
Nagyon egyszerű és praktikus recept: ha megsütünk belőle egy nagyobb adagot, le is lehet fagyasztani, szuper reggeli vagy kis étkezés lehet belőle hidegen is. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, amit a fagyasztóban vagy esetleg frissen találunk. Ehhez hasonlót egyben sütve is készítettünk, ez desszertnek és kisebb étkezésnek is ugyanúgy megállja a helyét.
Müzlis sült gyümölcs
Fogjuk a kissé megfáradt gyümölcsöket, összevágjuk és müzlivel megszórva sütjük meg őket. Meleg, laktató reggeli vagy édesség, annyira finom, hogy utóbbinak is simán elmegy, ráadásul gyors és egyszerű. Finom almából, körtéből vagy barackból is.
Zabpalacsinta
Ebből kétfélét szoktunk készíteni: az egyik egy klasszikus amerikai palacsintarecept, ami liszttel és zabpehellyel készül. A másik arra a szituációra kínál megoldást, amikor megmaradt egy tetemesebb adag zabkásánk, és másnap lágy, laktató palacsintát sütünk belőle. Mindkettő nagyon klassz, népszerű recept.
Granola
Már heti rutin a családban egy óriási adag müzli elkészítése, mert bár mindegyik reggelit nagyon szeretjük, mégis ez a legegyszerűbben fogyasztható verzió. Általában vajon pirítjuk meg, ám van olyan, hogy sok fűszerrel adunk neki extra illatot és ízt, például kurkumával, de a gyerekeknek csináltunk már fahéjas változatot is a bolti gabonapelyhek kiküszöbölése érdekében.
Éjszakai kásák
Az overnight oats vagy éjszakai zab olyan, mint egy zabkása, csak hideg. Ez tulajdonképpen minden müzli őse, a Bircher müzli, ami valamilyen folyadékba - gyümölcslébe vagy joghurtba, esetleg tejbe áztatott zabpelyhet jelent. Nagyon jól variálható és annak is érdemes kipróbálnia, aki esetleg a kását nem szereti: egészen más állagú lesz áztatva, mint amilyen főzve.
Fotók: Ács Bori/Sóbors