6 étel, amit sose egyél lefekvés előtt: a rémálommentes éjszaka titka

remalom
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hiszed, vagy sem, de nagyban befolyásolja az álmokat és a nyugodt, éjszakai alvást, hogy mit eszel utoljára, lefekvés előtt.

Bizony nemcsak a horrorfilmektől lehetnek rémálmaid, hanem számos ételtől is, amikről nem is gondolnád. Több amerikai egyetem reprezentatív, illetve nem reprezentatív kutatása is bizonyítani látszik, hogy bizonyos ételek lefekvés előtti fogyasztása kellemetlen álmokkal járhat.

Az alapfelvetés az, hogy minden, amit röviddel lefekvés előtt eszel meg, sokkal intenzívebb álmokhoz vezet. Ugyanez érvényes az esti nassolásra is: sok olyan étel is helyet kapott a listán, amelyek nélkül egy esti mozizás vagy baráti összejövetel szinte elképzelhetetlen.

Ezek a tevékenységek ugyanis, dr. Charles Bae, a Cleveland Klinika alvászavar-kutatóintézetének szakértője szerint, fokozzák a szervezet anyagcseréjét, ami fokozott agyi aktivitáshoz vezet, akárcsak a tévénézés. Ez az aktivitás pedig az úgynevezett REM-szakaszban történik, amikor az álmok többsége bekövetkezik.

A REM-szakaszt gyors szemmozgásos szakasznak nevezik, amikor a légzésünk még szabálytalanabb, gyorsabb, felszínes az alvásunk is, a vérnyomásunk ingadozik, ráadásul ekkor még nagyon könnyen fel is ébredünk, igaz, általában nem is emlékszünk rá másnap. 

remalmok

Ugyancsak a REM-szakaszban figyelték meg, hogy a végtagok izmai is átmenetileg képtelenné válnak a mozgásra, ami sokszor az álmainkban is manifesztálódik. Gondolj például arra, hogy egy rémálomban be vagy valahova zárva, ahol nem tudsz mozogni. Ennek a fázisnak ez a „mellékhatása” könnyűszerrel ölt testet egy ilyen álomban is, hiszen tudat alatt elképzeljük azt, amit a testünk valójában érez. 

És ha nem lenne már önmagában is bizarr, ahogyan a tudatalattink szórakozik velünk álmunkban, sajnos, vagy sem, de mindehhez mi magunk is hozzájárulunk azzal, amit lefekvés előtt megeszünk.

Ennek tudatában és megismerve a rémálmokat megszülő ételtípusokat, mindenki döntse el maga, hogy vágyik-e saját rémálmokra, vagy beéri inkább a Rémálom az Elm utcában című film megtekintésével.

Savanyúság

Nos, a savanyúságok bizonyára nem vonnak maguk után túl nagy kérdőjelet. Ezek ugyanis, bár nincsenek agyonfűszerezve, mégis megterhelik a gyomrot, főleg, ha valaki alapból is küzd gyomorproblémákkal, mint például a reflux. Esetükben egyáltalán nem ritka és meglepő egy kiadós és fájdalmas rémálom.

remalmok

Fűszeres ételek

A fentebbi néhány gondolat a fűszeres ételek fogyasztóira is igaz. A gyomornak ugyanis éjszaka ugyanúgy pihenésre van szüksége, mint az emberek idegrendszerének és testünk minden egyes kis porcikájának. Ez azonban, ha fűszeres, nehéz ételeket fogyasztasz, igencsak nehézkessé válhat, hiszen többek kötött az erős paprikával a szervezetbe jutó kapszaicin is izgató hatással bír, amit a gyomor csak nehezen emészt meg.

A Chicagói Egyetemi Kórház pszichiátere, dr. Lisa Medalie szerint, amikor fűszeres ételeket eszünk, a szervezetünk keményen dolgozik azért, hogy megeméssze azokat. Ez a munka azonban pont hogy megakadályozza azt, hogy folyamatosan, megébredés nélkül tudjunk éjjel aludni. Éppen ezért Medalie azt javasolja, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne fogyasszunk fűszeres ételeket, hogy a gyomornak legyen ideje megemészteni a bevitt ételeket lefekvésig.

remalmok

Gyors ételek = instant rémálom

A gyors ételek egyébként sem mondhatók egészségesnek, így nem nehéz kikövetkeztetni, hogy az elhízás és a magas koleszterinszint mellett az álmokat sem hagyják szó nélkül. Érdemes megfigyelni egy kiadós burgerezés, pizzázás vagy hot dog maraton után, hogy mennyit forgolódsz éjjel az ágyban és ébredsz fel kialvatlanul, rossz érzéssel. Ezek az ételek ugyanis több felmérés szerint is kifejezetten gonosz álmokat hoznak a fejünkre. 

remalmok

Édesség, cukorkák, csokoládé

Azt nem is kell mondanunk, hogy cukros dolgokat enni és inni lefekvés előtt alapból sem egészséges, hiszen felpörgeti az anyagcserét, a szívet, a pulzust – ráadásul a csokiban és a kólában például még koffein is van –, és örülhetünk, ha egyáltalán el tudunk tőle aludni, nemhogy még szép álmaink is legyenek utána. A felpörgetett anyagcsere ugyanis idegi aktivitást is eredményez. Elég csak arra gondolni, hogy mi történik, ha a gyerekek vacsora után kapnak egy szelet sütit vagy csokit: még este 11-kor is nehezen lehet csak őket ágyba parancsolni, nemhogy alvást várni tőlük. 

remalmok

Tésztahorror

Aki kicsit is odafigyel az egészségére, az egyébként sem eszik már vacsorára olyan ételt, ami egy hatalmas adag szénhidrátlöketet ad a szervezetnek. A szénhidrát ugyanis glükózzá alakul a szervezetben, amihez viszont idő kell a testnek, hogy feldolgozza, tehát órákkal lefekvés előtt még, mondhatni, rendben van egy kis tészta, de közvetlenül lefekvés előtt már inkább tabu. Idesoroljuk egyébként a már említett pizzát, a burgereket, a tésztás egytálételeket és a süteményeket is, amik mind dúskálnak a szénhidrátban.

remalmok

Sajtok

A sajt e témában kissé megosztó tétel. Sokan ugyanis állítják, hogy sajtevés után rosszul aludtak és rémálmaik voltak, ugyanakkor tudományosan még senki sem tudta ezt alátámasztani. Voltak ugyan kutatók, akik már az 1960-as években is jegyeztek fel olyan szokatlan jelenségeket, minthogy az egészen addig sajtot fogyasztó pácienseik, amint abbahagyták a sajtevést, a beteges álmaiknak is véget vetettek, de hitelt érdemlő kutatásokkal azóta sem tudta ezt senki alátámasztani.

Sőt, a Montreali Egyetem pszichiátriaprofesszora, dr. Tore Nielson szerint sokszor maga a pletyka is elegendő ahhoz, hogy az emberek valamit létezőnek fogjanak fel és aszerint is bánjanak vele.

remalmok

Az ugyancsak dr. Nielsonhoz köthető másik tanulmány azonban, amiben a rémálmok és a sajtfogyasztás közötti kapcsolatot kutatta, már egy másik irányból közelítette meg a sajt kérdését. 

Ő ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a laktózintoleranciában szenvedő emberek szervezete alapból másként reagál a sajtokra. Mivel pedig a sajt által rájuk gyakorolt közvetlen hatások – gázképződés, puffadás, hasmenés – a szervezet működését is befolyásolják, rájuk nézve sokkal reálisabb érv a sajtfogyasztás ellen, hogy éjjel rosszul fognak aludni, és emiatt rémálmaik is lehetnek. 

S noha valakinek talán tényleg okoz álmatlan éjszakákat a sajt, annak élettani hatásai mindenképpen kiemelkedők, hiszen a csontképzéshez és az immunrendszer működéséhez is hozzájárul.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük