8 klasszikus strandkaja, amit otthon is elkészíthetsz: lángos, főtt kukorica, palacsinta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nincs strandolás street food nélkül, a fagyi kötelező a nagy melegben, de általában egy cső kukorica vagy egy sajtos-tejfölös lángos is lecsúszik. De miért ne lehetne a vízparttól távol, otthon is reprodukálni ezeket a recepteket?
Ha strandolok, sosem hagyom ki a lángost, de bármennyire is szeretem, otthon ritkán állok neki, pedig nem nagy ördöngösség az elkészítése, ráadásul fillérekből kihozható egy hatalmas adag. Ugyanígy vagyok a főtt kukoricával is: egy évben kétszer, a Balatonon veszek, pedig imádom, ráadásul 5 perc alatt kész, ha mikróban készíti az ember. Mikor legutóbb ezt tudatosítottam magamban, bevetődtem a konyhába, hogy nekiálljak ezeknek a strandkajáknak, és ha a vizet nem is, legalább a hangulatot a lakásba varázsoljam.
Ha te is hasonlóan vagy ezzel, próbáld ki az alábbi recepteket, a tipikus strandkajákat gyűjtöttük egybe a palacsinta alapreceptjétől kezdve a pirosra sütött hekkig. Hidd el, egyik sem bonyolult és ízben biztosan felülmúlják majd a strandon kapható ételeket, arról nem is beszélve, mennyit spórolhatsz így.
Lángos
Kezdjük a legnagyobb kedvenccel, a lángossal. A mamaféle kefires változatnál sehol sem kapsz finomabbat, ráadásul a tejterméknek köszönhetően belül foszlós lesz, míg kívül ropogósra sül. Bár rá kell szánni az időt, hiszen kelt tésztáról van szó, nem nagy ördöngösség az elkészítése. A kefires tészta nagy előnye, hogy hűtőben akár egy hétig is tárolhatod, úgyhogy jó nagy adagban is bedagaszthatod.
Hekk
Lehet, hogy eddig nem próbáltad, pedig otthon is készíthetsz hekket, paprikás lisztbe forgatva, frissen sütve mennyei lesz. Úgy az igazi, ha kívül aranybarna és ropogós, belül pedig vajpuha, szinte szétomlik a halhús. Sima liszt helyett használhatsz kukoricalisztet is, azzal még roppanósabb lesz a bunda. A hekk mellé friss kenyér és kovászos uborka is dukál.
Főtt kukorica
Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a főtt kukoricát, olyat viszont többet, aki még sosem készítette házilag, pedig ennél egyszerűbb recept nemigen létezik. Egy a fontos, a kukorica haját semmiképpen se dobd el: akár vízben, akár mikróban főzöd, mindkét esetben szükséged lesz rá, sokkal finomabb és lédúsabb lesz a kukorica, ha befeded vele. Ha mikróban készíted, elég 5 percet rászánnod.
Hamburger
Bár azt nem mondom, hogy hamburgert egyszerűbb házilag készíteni, de az biztos, hogy sokkal-sokkal finomabb lesz, mint a strandon. A jó hamburger lelke a húspogácsa és a buci, a többi csak kiegészítő. Előbbihez jó minőségű marha- vagy sertéshúst vásárolj, de a zsiradékról se feledkezz meg, szalonna is mehet a masszába. A hamburgerzsemle titka pedig egy kevés cukor és az olaj, akkor jó, ha enyhén édeskés, foszlós, de nem szétesős a tészta.
Hot dog
Hasonló nagy kedvenc a hot dog is, bár csak virsli, kifli és valamilyen szósz, esetleg zöldség kell hozzá, ritkán készítik házilag. Ha több időd/türelmed van hozzá, a kiflit is süsd meg te magad, ha viszont boltit használsz, a hozzávalókkal turbózd fel a hot dogot: ez a változat például sült hagymával és juharszirupos mustárral van megpakolva, ne félj a merész ízektől, isteni lesz.
Sült kolbász
Bár a sült kolbásznak nemigen van receptje - hacsak nem házilag gyúrod be a húst -, nem mindegy, hogyan sütöd. Ha azt az élményt szeretnéd reprodukálni, amit a strandon is kapsz, így süsd meg a kolbászt, grillen sütve, fokhagymával és zöldfűszerekkel ízesítve mennyei lesz. Az sem mindegy, milyen kolbászt használsz, lehetőleg hentestől szerezd be. Ha grillen sütöd, nem kell megszurkálni, de ha sütőben, akkor igen, így készítsd el tepsiben.
Palacsinta
Bár majdnem mindenkinek megvan a maga bevált palacsintareceptje, ha te még keresed a tökéletes alapreceptet, itt találod a miénket. Ha igazán finom palacsintát szeretnél készíteni, nem hiányozhat belőle a tej, éppen ezt az alapanyagot hagyják ki sokszor a strandos változatból, vízzel azonban sosem lesz az igazi. A másik fontos szabály, hogy a palacsintatésztába nem kell cukor, csak leragad tőle, bőven elég a tölteléket édesíteni.
Fagyi
A lista végéről pedig nem hiányozhat a fagyi - ha nyár és strand, ez a kötelező édesség. Sokan azért nem állnak neki házilag, mert nincsen fagylaltgépjük, pedig anélkül is készíthetsz isteni jeges desszerteket. Például ez a vanília- és citromfagyi is gép nélkül készül, de joghurtfagylaltot is bátran készíthetsz, ráadásul bármilyen gyümölccsel gazdagíthatod.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Ács Bori