![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ma van pészah első napja: a széderesti vacsorán minden ételnek jelentése van
![széder este cover](https://kep.index.hu/1/0/4262/42627/426272/42627214_3253732_e28bc5fd7333fad85741064ab4d40825_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A pészah a zsidó húsvét, vagyis a kovásztalan kenyér ünnepe, amikor a zsidó nép az egyiptomi rabszolgaságból való kimenekülést ünnepli 8 napon át, melynek első estéje a szédereste.
A pészah a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, hiszen a szabadságot, a rabszolgasorsból való megszabadulást ünnepli. 8 napig tart, a kovásztalan kenyér ünnepének is nevezik, mert ez alatt az idő alatt semmilyen kovásszal készült ételt vagyis kenyeret, süteményeket és sört sem szabad fogyasztani, sőt a lakásból is el kell távolítani minden élesztőt vagy ehhez hasonló adalékanyagot tartalmazó élelmiszert.
Az ünnep előtt már egy-két héttel elkezdődik a nagytakarítás, hogy biztosan ne maradjon egy morzsa sem. Szokás, hogy a megmaradt kovászos ételeket a zsidók jelképes összegért eladják a keresztényeknek.
A kenyér helyett 8 napig a kovásztalan kenyér, a macesz (más néven pászka) kerül az asztalra, sütéshez pedig az ebből készült lisztet használják. A zsidóknak gyorsan kellett elhagyniuk Egyiptomot, ezért nem volt arra idő, hogy megkeljen a kenyér az útra. Az ünnep során külön, úgynevezett pészahi edényeket szabad csak használni. Ezeket az edényeket csak ezen a 8 napon veszik elő.
A pészah előestéje a szédereste, amely családi ünnep, amelynek során a családfő elmeséli az egyiptomi rabszolgaságból való kiszabadulás történetét, valamint egy hosszabb és meghatározott rend szerint folyó vacsorát is elfogyasztanak. Az estén a Hagadából, az egyiptomi kivonulásra emlékező könyvéből elmesélik a kivonulás történetét – főleg a gyerekekre fókuszálva. A pészah mindig emlékezteti a zsidóságot arra, hogy az örökkévaló kiszabadította őket a rabszolgaságból.
Szédertál
A szédereste a pészah első estéje. Az este vezetett, meghatározott rend szerint zajlik, a fogások között mesélik el a kivonulás történetét. A széder legfontosabb kelléke a szédertál, amelyre az este jelképeit teszik. A tálon található 3 darab macesz, amely a zsidó nép 3 rétegét szimbolizálja. A tálra kerül egy darab keménytojás, szinte szénné égetett csirkenyak, amely a Szentély idejéből az áldozatra emlékeztet, főtt krumpli vagy retek (kárpász), keserű gyökér, egy salátalevél és reszelt torma, illetve a reszelt almából, darált dióból és borból gyúrt keverék, úgynevezett malter. A szédertál mellett egy tálkában sós víz is van, amely a könnyeket jelképezi.
![széder tál álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4262/42628/426285/42628584_ba563c9faaa3228096fc30b4cf7a3218_wm.jpg)
A szédereste
A szédereste, mint minden zsidó ünnep, gyertyagyújtással és kiddussal, áldással kezdődik. Szokás egy darab maceszt is félretenni, illetve elrejteni, amelyet a gyerekeknek kell megtalálniuk az este végén. Ezt az úgynevezett afikománt a vacsora befejezéseként fogyasztják el. Az afikomán az áldozati bárány helyettesítésére szolgál, hiszen a jeruzsálemi Szentély lerombolása óta nem áldoznak.
A széder kötelező eleme 4 pohár bor elfogyasztása. Ezen az estén minden pohár bort kissé bal oldalra dőlve kell meginni, mert ezen az estén a zsidók királyokként és nem szolgaként étkezhetnek. A borra is áldást kell mondani az elfogyasztása előtt. Az este meghatározott rendben zajlik, kézmosással kezdődik, sós vízbe mártva megeszik a krumplit, majd a szédertálon lévő három macesz közül a középsőt kettétörik, az egyiket visszateszik, a másikat elrejtik, ez lesz a már említett afikomán.
A széder legfontosabb történése a kiszabadulás elmesélése, a Hagada felolvasása és a szédertálon lévő szimbólumok egyenkénti magyarázata. A történet mesélése közben fogyasztják el a viszonylag egyszerű, általában sült húsból és krumpliból álló vacsorát is.
Fotó: Getty Images