Szekszárd a vörösborok hazája: ilyen a legfinomabb kadarka, kékfrankos és bikavér

szekszárd
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nemrég a Szekszárd Palackban szakmai kóstolóján jártunk, amely kezdeményezés a borvidék összefogásának eredményeként született meg.

Az eseményen szekszárdi kadarkákat, kékfrankosokat és bikavéreket kóstoltunk, 16 pincészet finomabbnál finomabb tételei várták a borok szerelmeseit.

Az úgynevezett Szekszárd Palack három évig tartó folyamat során készült el. Burgundi palacktípusra került a választás, amely a hagyományos palacknál kicsit hosszabb, extravagánsabb külsővel bír, és legtöbbször kifinomult, elegáns vörösborokat töltenek bele - így történt most is. A palackon négyszer fut körbe a Szekszárd felirat, de a város címere is látható rajta. 

A Szekszárd Palackba kerülő borokat vakkóstolás során választják ki, csak a hibátlan, fajtajelleget és borstílust képviselő, karakteres borok kerülhetnek bele, úgyhogy biztosak lehetünk abban, hogy ezekben a palackokban tényleg minőségi tételek vannak.

Mit kell tudni a Szekszárdi Borvidékről?

Mivel déli fekvésű a borvidék, meleg nyár és napos ősz jellemzi, amely igazán kedvező a szőlőtermesztésnek. A talajadottságai egységesek, mész, lösz és vörösagyag keveréke alkotja. Tradicionálisan kékszőlő-termő terület, a vörösborok sokszínűségéért a különböző mikroklímájú dombok felelnek. 

2007 óta a Szekszárdi Borászok Céhe fogja össze a borászatokat, akiknek havonta szerveznek kóstolókat, hogy ezekkel is segítsék a minőségbeli fejlődést. A sétálókóstoló célja is ez, a visszajelzések alapján tudják fejleszteni, tökéletesíteni a szekszárdi borokat. 

A szekszárdi borok

Szekszárdi Kadarka

Bár régebben, a 19. században a magyar szőlőterületek első fajtája volt a kadarka, ma már kevesebb mint 1%-on termesztik csak. A Szekszárdi Borvidéken azonban reneszánszát éli ez a fajta, ezért is különleges érték, nem csak itthon, nemzetközi szinten is. 

A fajta eredete régre nyúlik vissza, így sok olyan ültetvény van, amely akár 60-80 éves tőkékkel rendelkezik. A kadarka bogyója vékony héjú, alacsony tannintartalmú, ezért inkább könnyed, de fűszeres borról van szó, nekem egyértelműen a személyes kedvencem. 

Hagyományos nyitott kádas vagy acéltartályos erjesztés a jellemző rá, illetve egyre gyakoribbak a klónvariációk, folyamatosan kísérleteznek az új ízekkel. 

Szekszárdi Kékfrankos

Nem csak a Szekszárdi Borvidéken, az egész országban a kékfrankos a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta, hiszen az ország adottságai tökéletesek hozzá, ráadásul ellenálló fajta, a viszontagságos időket is jól bírja, ugyanolyan minőségű borok születnek egy rossz évjárat idején is.

Többféle bortípus készíthető belőle: fajtabor, dűlőszelektált, rozé, hordós érlelésű testes változat. Főként bogyós gyümölcsös és borsos ízvilág jellemzi, karakteres, feszes savszerkezettel rendelkezik. Tökéletes alapja a házasításoknak, a bikavér egyik kötelező eleme, de más házasításokban is hozza a könnyed és elegáns karaktert.

Szekszárdi Bikavér

Az elnevezés Garay János szekszárdi költőtől származik, ő nevezte így ezt a borfajtát egy 1846-ban írt versében. Két minőségi kategóriában forgalmazzák: szekszárdi bikavér és prémium szekszárdi bikavér is kapható. 

Minimum négy szőlőfajtából készített vörös házasítás, de legalább az 50%-át kékfrankos és kadarka alkotja. A bikavér tartalmas, testes vörösbor, amelyben a kékfrankos a savakról, a kadarka a különleges ízvilágról gondoskodik, illetve nemzetközi fajták egészítik ki őket. Az eredetvédelmi előírások alapján legalább egy évig hordóban kell érlelni. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors, Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük