![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szekszárd a vörösborok hazája: ilyen a legfinomabb kadarka, kékfrankos és bikavér
![szekszárd](https://kep.index.hu/1/0/3022/30227/302270/30227063_2320751_f6fb877573f495148cbb9eb7452636fa_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nemrég a Szekszárd Palackban szakmai kóstolóján jártunk, amely kezdeményezés a borvidék összefogásának eredményeként született meg.
Az eseményen szekszárdi kadarkákat, kékfrankosokat és bikavéreket kóstoltunk, 16 pincészet finomabbnál finomabb tételei várták a borok szerelmeseit.
Az úgynevezett Szekszárd Palack három évig tartó folyamat során készült el. Burgundi palacktípusra került a választás, amely a hagyományos palacknál kicsit hosszabb, extravagánsabb külsővel bír, és legtöbbször kifinomult, elegáns vörösborokat töltenek bele - így történt most is. A palackon négyszer fut körbe a Szekszárd felirat, de a város címere is látható rajta.
A Szekszárd Palackba kerülő borokat vakkóstolás során választják ki, csak a hibátlan, fajtajelleget és borstílust képviselő, karakteres borok kerülhetnek bele, úgyhogy biztosak lehetünk abban, hogy ezekben a palackokban tényleg minőségi tételek vannak.
Mit kell tudni a Szekszárdi Borvidékről?
Mivel déli fekvésű a borvidék, meleg nyár és napos ősz jellemzi, amely igazán kedvező a szőlőtermesztésnek. A talajadottságai egységesek, mész, lösz és vörösagyag keveréke alkotja. Tradicionálisan kékszőlő-termő terület, a vörösborok sokszínűségéért a különböző mikroklímájú dombok felelnek.
2007 óta a Szekszárdi Borászok Céhe fogja össze a borászatokat, akiknek havonta szerveznek kóstolókat, hogy ezekkel is segítsék a minőségbeli fejlődést. A sétálókóstoló célja is ez, a visszajelzések alapján tudják fejleszteni, tökéletesíteni a szekszárdi borokat.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3022/30227/302270/30227073_5fdcfaf80160e969455ff4536ec62a32_wm.jpg)
A szekszárdi borok
Szekszárdi Kadarka
Bár régebben, a 19. században a magyar szőlőterületek első fajtája volt a kadarka, ma már kevesebb mint 1%-on termesztik csak. A Szekszárdi Borvidéken azonban reneszánszát éli ez a fajta, ezért is különleges érték, nem csak itthon, nemzetközi szinten is.
A fajta eredete régre nyúlik vissza, így sok olyan ültetvény van, amely akár 60-80 éves tőkékkel rendelkezik. A kadarka bogyója vékony héjú, alacsony tannintartalmú, ezért inkább könnyed, de fűszeres borról van szó, nekem egyértelműen a személyes kedvencem.
Hagyományos nyitott kádas vagy acéltartályos erjesztés a jellemző rá, illetve egyre gyakoribbak a klónvariációk, folyamatosan kísérleteznek az új ízekkel.
Szekszárdi Kékfrankos
Nem csak a Szekszárdi Borvidéken, az egész országban a kékfrankos a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta, hiszen az ország adottságai tökéletesek hozzá, ráadásul ellenálló fajta, a viszontagságos időket is jól bírja, ugyanolyan minőségű borok születnek egy rossz évjárat idején is.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3022/30227/302270/30227075_0f5157562762c4f0583ee444d7832d5b_wm.jpg)
Többféle bortípus készíthető belőle: fajtabor, dűlőszelektált, rozé, hordós érlelésű testes változat. Főként bogyós gyümölcsös és borsos ízvilág jellemzi, karakteres, feszes savszerkezettel rendelkezik. Tökéletes alapja a házasításoknak, a bikavér egyik kötelező eleme, de más házasításokban is hozza a könnyed és elegáns karaktert.
Szekszárdi Bikavér
Az elnevezés Garay János szekszárdi költőtől származik, ő nevezte így ezt a borfajtát egy 1846-ban írt versében. Két minőségi kategóriában forgalmazzák: szekszárdi bikavér és prémium szekszárdi bikavér is kapható.
Minimum négy szőlőfajtából készített vörös házasítás, de legalább az 50%-át kékfrankos és kadarka alkotja. A bikavér tartalmas, testes vörösbor, amelyben a kékfrankos a savakról, a kadarka a különleges ízvilágról gondoskodik, illetve nemzetközi fajták egészítik ki őket. Az eredetvédelmi előírások alapján legalább egy évig hordóban kell érlelni.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors, Cover: Getty Images