8 mennyei szilvás desszert őszre: bevált receptjeinket mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha kedveled az édes szilvát, használd fel minél többféle formában, isteni süteményeket készíthetsz belőle. Alább adunk hozzá inspirációt!
Addig készíts szilvás desszerteket, míg tart a gyümölcs szezonja, a legegyszerűbb piskótát vagy kevert sütit is feldobja. Alább a kedvenc receptjeinket gyűjtöttük egy csokorba, van köztük gyors és egyszerű, amit kezdők is bátran elkészíthetnek, és kicsit időigényesebb, igazi nagyiféle desszert is.
Szilvás morzsasüti
Ha megúszós desszertet készítenél, vagyis kevés munkával és egyszerűen dobnál össze valami finomat, a morzsasüti a tökéletes választás. Kezdők is bátran megsüthetik, nem lehet elrontani: a morzsa ropogós és édes lesz, a gyümölcs pedig szinte lekvárrá sül alatta. Bármilyen lédús, édes gyümölccsel isteni lesz, szilvával mindenképp érdemes kipróbálni!
Szilvás gombóc
A mamaféle szilvás gombócnak nincsen párja, akkor az igazi, ha a tésztája álompuha, könnyű, a prézli pedig aranybarna és ropogós. Édes szilvával, szezonban kötelező elkészíteni: mivel a gyümölcs párja a fahéj, érdemes belőle egy keveset a zsemlemorzsába keverni, úgy még finomabb lesz.
Szilvás tarte tatin
A tarte tatin, vagyis a francia fordított torta hagyományosan almával készül, de más édes gyümölccsel is isteni lesz. A szilva tökéletes választás hozzá: cukorral és rummal összeforgatva karamellizálódik a sütőben, a tetejére pedig vajas tészta kerül. Ahogy megsült a sütemény, egy határozott mozdulattal meg kell fordítani, így a puha, édes gyümölcs kerül felülre, nagyon mutatós tortát kapsz végeredményül.
Szilvás tejpite
Az egyik kedvenc süteményem a francia tejpite, a remegős, lágy, szinte kanalazható desszert mennyei és elronthatatlan. Mivel viszonylag kevés liszt, de annál több tej kerül bele, nem lesz olyan tömör és szilárd, így alakul ki a jellegzetes pudingos állaga. Hagyományosan cseresznyével készítik, de más lédús gyümölccsel is működik, szezonban érdemes szilvával gazdagítani.
Szilvás kifli
Az igazi nagyiféle szilvás kiflit zsírral gyúrva készítsd el, porhanyós és isteni finom lesz a tésztája. Házi szilvalekvárral lesz a legfinomabb, ahhoz itt találsz egy szuper receptet. Szezonjában még akár rejthetsz bele friss, apróra vágott szilvát is. Langyosan, vaníliás cukorral meghintve nem lesz párja.
Szilvás-kakaós süti
A kiflinél egy fokkal gyorsabb és egyszerűbb ez a szilvás-kakaós sütemény: a tészta puhaságáról a tojáshab gondoskodik, ráadásul még kakaó és kókusz is kerül bele, így az ízére sem lesz panasz. Az így kapott alap önmagában is mennyei, de ha szilvát is sütsz bele, akkor lesz tökéletes.
Szilvás bögrés süti
Villámgyorsan, egyszerűen és kevés munkával készítheted el ezt a bögrés sütit, még a mérleget sem kell elővenned hozzá. A tésztája a joghurttól lesz álompuha, az olajtól pedig szaftos, másnap sem fog kiszáradni. Ha szilvát is sütsz bele, garantáltan ez lesz a család kedvenc sütije, ráadásul kezdőként is bátran összedobhatod.
Szilvás cobbler
A cobbler hasonlóan készül, mint a morzsasüti, csak éppen itt a vajas tészta nem ropogós morzsaként, hanem nagyobb darabokban kerül a tetejére. Fahéjjal és barna cukorral gyúrva isteni finom lesz, ezek az ízesítők a gyümölcs mellől sem hiányozhatnak. A szilva mellé alma is kerül, így egyszerre édes és fanyar lesz a végeredmény, csak szeretni lehet.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta