Mézédes, mutatós szilvás sütemény: így készül a francia desszert

szscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha ősz, akkor szilva. A gyümölcsöt pedig nem csak magában érdemes fogyasztani, remek finomságok készülhetnek belőle, köztük a csodaszép fordított sütemény.

A fordított sütemény, vagyis a tarte tatin, a francia konyha elbűvölő fordított pitéje. A látványos desszert meglepő egyszerűséggel készül, a végeredmény pedig öröm a szemnek és az ízlelőbimbóknak.

A véletlen műve a sütemény

A fordított pite egy konyhai malőr során született. A Lamotte-Beuvron település szállodáját vezető testvérpár egyike egy sietős napon almás pitét készített. A nagy kapkodásban a forma aljára elfelejtett tésztát tenni. Hogy mentse a menthetőt, tányérra borította a pitét, így a töltelék fölülre került. A látványos sütemény nagy sikert aratott, így felkerült az étlapra.

Azóta nemcsak almából készítik, hanem mindenféle gyümölcsből. Ha szeretnéd, a szezonális alapanyagokat keverve is kipróbálhatod, ilyen az alma és a körte, de más párosokat is letesztelhetsz.

Szilvás fordított sütemény

szsct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 darab tojássárgája
  • 4 evőkanál hideg víz

Töltelék:

  • 50 dkg szilva
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál rum
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, keverjük egybe a sóval és cukorral. Ezután a hideg vajat reszeljük a tésztához, utána adjuk hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, és gyúrjunk belőle tésztát.

A tésztát csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre pihenni.

A szilvát mossuk meg, és magozzuk ki, és szeleteljük fel ízlés szerint.

A cukrot és rumot keverjük egybe, majd forgassuk össze a szilvaszeletekkel.

A szilvát rendezzük tetszés szerint a formába (24 cm).

A pihent tésztát nyújtsuk ki, és borítsuk a gyümölcs tetejére. A tészta szélét nyomkodjuk le úgy, hogy szépen betakarja a szilvát. Egy éles késsel a tésztát szurkáljuk meg, így a gőz távozni tud, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. 15-20 perc alatt (sütőtől függően 5 perccel több is lehet) süssük készre.

A kész süteményt pihentessük 10-15 percig, majd borítsuk tányérra és szeleteljük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük