![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egy pezsgő, amit csak a víz alatt érdemes kinyitni - Mi az a pét-nat és hogyan készül?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tállyai Szóló pincészet már több izgalmas bort letett az asztalra, a bort önmagában szeretnék megmutatni, ehhez pedig a lehető legkevesebb beavatkozással dolgoznak. Éless Tímea borász legújabb kísérlete a boogie névre hallgató pét-nat lett
A pétillant naturel, vagy rövidebb nevén pét-nat, az idei év egyik slágere boros körökben, a Szóló pince pedig a kevés magyar borászatok egyike, akik elkészítették ezt az izgalmas, enyhén buborékos, kissé brutális, de nagyon finom italt. A pet-natot már a 17. században is készítették, így újdonságnak nem nevezhető, de a természetes borok divatba jöttével megint felfedezték a borászok, illetve pezsgőházak.
Hogyan készül a pét-nat?
A pét-nat az úgynevezett méthode ancestral, vagyis ősi, eljárással készül, ami azt jelenti, hogy a bort még az erjedés vége előtt palackozzák, így a folyadékban maradt cukor az üvegben alakul át alkohollá és szén-dioxiddá, vagyis megjelennek a palackban a buborékok. A lezárás után már nem nyúlnak hozzá többet, a borra van bízva, hogy hogyan változik. A pét-natban jellemzően benne hagyják a seprőt, így opálos látványt, valamint egy izgalmas, a megszokottól eltérő textúrát és aromavilágot létrehozva. Ez az eljárás bár igen egyszerű, ugyanakkor nagyon kockázatos is, hiszen nincs lehetőség belenyúlni a folyamatba.
- A férjem volt az, aki egyik nap azzal állt elő, hogy készítsünk pét-natot – meséli Éless Tímea borász.
- Először is utána kellett néznem, hogy mi is ez tulajdonképpen, hogyan készül, úgyhogy ez a 800 palack egy kísérlet volt számunkra. Hiszünk a furmintban és kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen így elkészítve ez a fajta. Örülök, hogy végül sikerült egy ilyen, több szempontból is egyedi tétellel bővíteni a portfóliónkat.
![szolo](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29093/290939/29093949_d6df7cc7b254538efa33b2f8e51e1672_wm.jpg)
Éless Tímea Tállyán nőtt fel, és ide is húzta vissza a szíve, aminek mi csak örülhetünk. Lelkesen mesél arról, hogy a nagypapája, hogyan kóstoltatta vele már pici korában is a bort, ami persze a nagymama előtt titok volt. Ennek a korán kialakult ízérzékelésnek és az ereiben folyó tokaji vérnek köszönhető, hogy kifinomult és elegáns natúr borok kerülnek ki a pincéjéből, ami ebben a műfajban egyáltalán nem magától értetődő. A pet-nat is annak köszönhetően tökéletes, hogy csak a legjobb minőségű szőlőszemek kerülnek a ládákba szüretkor, aminek baja van, annak mennie kell. Hasonlóan fontos a pince tisztasága is, Tímea azt mondja, enélkül nem lehetne ilyen színvonalú borokat készíteni.
Pet-nat Tállyáról
A boogie névre keresztelt pét-nat alapját a Dukát-dűlőből szüretelt, szép savszerkezetű furmint adta. Még kíméletesebben préselték, majd hagyták spontán erjedni. Előzetes elképzelésük szerint 16 gramm cukor kellett ahhoz, hogy később a megfelelő nyomás létrejöjjön az üvegekben. Amikor elérték az optimális arányt, felkeverés helyett a tartály aljáról töltötték meg a palackokat, hogy az átlagosnál nagyobb mennyiségű seprővel táplálják az élesztőt, ezzel előmozdítva a mind teljesebb erjedést.
![szolo2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29084/290848/29084803_c00587a6a8e39d47ae96e49dfbd948da_wm.jpg)
Víz alatt érdemes kinyitni
Kartonhengerekben, fejjel lefelé állnak az egyes palackok, így a fogyasztók választhatnak, hogy óvatosan felrázzák a seprőt, vagy eltávolítják az üveg nyakában leült seprőt, és kapnak így egy majdnem tiszta italt. Ízlés kérdése, hogy ki hogyan kedveli jobban, de akár a rázást, akár a házi degorzsálást választja valaki, mindenképpen víz alatt érdemes kinyitni a palackot a nagy nyomás miatt. Ez a művelet nagyon látványos, és csak arra kell figyelni, hogy gyorsan rátegyük az ujjunkat a palack szájára, hogy minél kevesebb pet-nap szabaduljon ki a palackból.
Fotó: Furmint Photo