Tavaszi nagytakarítás a konyhában: 10 hiba, amit kerülni kell

tavaszi-nagytakaritas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gondoltad volna, hogy a tavaszi nagytakarítás során mennyi hibát tudsz elkövetni a konyhában? Mutatjuk a 10 leggyakoribbat, amit érdemes elkerülnöd!

Mint az élet minden területén, úgy a konyhában is érdemes tavasszal nagytakarítást tartani. Ez azonban nem merül ki annyiban, hogy lemosod a polcokat, kitakarítod a kamrát és a hűtőt, hiszen ennél sokkal több és apróbb lépésre is oda kell figyelni. Cikkünkből megtudhatod, mik a legfőbb hibaforrások.

A takarítás anatómiája

Hiszed vagy sem, de egy átfogó takarításnak is megvannak a maga lépcsőfokai és felépítése. Strukturálhatod aszerint is, hogy éppen mennyi időd van takarítani, de a nagytakarításnak mindenképpen úgy állj neki, hogy felülről lefelé haladsz.

tavaszi-nagytakaritas

Először rakj rendet és takaríts a konyhai szekrények tetején, és a polcokat is felülről lefelé tisztítsd ki, miként a konyhai gépeket is. A szálló por- és fűszermaradékok ugyanis lefelé fognak hullani, így ha alulról haladsz felfelé, a végén kezdheted elölről az egészet. 

Védőfelszerelés

Sokan követik el azt a hibát, hogy siettükben például nem húznak gumikesztyűt, amikor valamilyen vegyszerrel takarítanak. Ez nagy baklövés, hiszen bármilyen tisztítószer kiválthat maró hatású reakciót, vagy akár allergiát is, így sose felejts el legalább gumikesztyűt felhúzni!

tavaszi-nagytakaritas

Hogyha port törölsz, nem butaság, ha esetleg maszkot vagy szemüveget is felhúzol, hiszen az „ó, csak gyorsan letörlöm a szekrény tetején fél éve gyűlő port!”-ból lesznek a remek kis kötőhártya-gyulladások vagy allergiás tüsszögőrohamok.

tavaszi-nagytakaritas

Tisztítószerek

A tisztítószerek kérdése igen komoly vitákat szokott szülni. Ennek az az oka, hogy több táborra oszlik manapság a tisztítószerekről véleményt formálók köre.

Vannak ugye a természetes tisztítószerek, mint az ecet, a szódabikarbóna, a citrom és a narancs, a forró víz és gőz, illetve a szellőztetés. A másik tábor a vegyszeralapú tisztítószerekre esküszik, míg mások pedig a „zöld tisztítószerekre”.

tavaszi-nagytakaritas

Bonyolult helyzet eldönteni, hogy kinek van igaza, és kinek nincs, ugyanakkor minden mellett szól pró és kontra érv. Ami biztos, hogy kutatásokkal többen is igazolták a tényt, miszerint a zöld tisztítószerekre hiába írják rá, hogy természetes, nem feltétlenül egészségesebbek a hagyományos társaiknál.

Több kutatással is igazolták ugyanis, hogy számos olyan illatosított tisztítószer, amelyet „öko” címkével láttak el, potenciálisan veszélyes, légszennyező anyagokat tartalmaz. Éppen ezért, sose vegyél olyan ökológiailag lebomló, bio, organikus és teljesen természetes szavakkal ellátott terméket, amin nincsenek pontosan feltüntetve a hozzávalók, és nem tudod egyértelműen megállapítani, hogy az valóban „természetes”-e?

tavaszi-nagytakaritas

Ezzel szemben, bár holisztikusan hangozhatnak a régi trükkök is, úgy mint az ecet, a szódabikarbóna, a forró víz, a vágott citrom vagy narancs, illetve a sok szellőztetés és a napfény ereje, ha megkérdezed a nagymamádat, hogy ő ezelőtt 30 évvel mivel takarított, biztosan nem egy márkás és drága vegyszerre fog esküdni.

Néhány javaslat, hogy mit ne használj konyhai takarítás közben: 

  • Maró hatású lefolyótisztító – bár ez a szennyeződéstől is segít megszabadulni, de a csöveket is roncsolhatja.
  • Kerüld a bútorfényező anyagokat, amik ragacsos maradványokat hagyhatnak maguk után, ami magához vonzza a szennyeződéseket és a port!
  • Hanyagold a mesterségesen illatosított vegyszereket!

A legtöbb tisztítandó felülethez elegendő a szappanos víz is, vagy a szódabikarbóna-olívaolaj és citromlé keveréke. Ezek ráadásul nemcsak hatásosak, de könnyedén és viszonylag gazdaságosan beszerezhetők is.

Szellőztetés

A szellőztetés az egyik legfontosabb része a takarításnak. Kutatások ugyanis kimutatták, hogy a takarítás és a tüdőfunkciók romlása között igenis komoly összefüggés van. Ha elköveted azt a hibát, hogy zárt ablaknál és ajtóknál takarítasz, a levegőben keringő és általad is felkavart mérgező részecskék és a por csak körülötted kering majd, és a takarítás végeztével sem távozik a lakásból maradéktalanul.

tavaszi-nagytakaritas

Ugyanez érvényes a tisztítószerekre is, amik ha illatosítottak, vagy olyan hatóanyag van bennük, amit nem célszerű belélegezni, azzal szintén saját magadnak ártasz. Éppen ezért mindig nyiss ablakot, vagy akár ajtót is – az elszívót is beindíthatod –, amikor takarítasz, évszaktól függetlenül, fontos, hogy alaposan szellőztess. Ráadásul, ha még a nap is rád mosolyog, duplán jól jársz, hiszen a napfény önmagában antibakteriális hatású is.

Szekrények, és amik bennük bujkálnak

Első lépésként pakold ki őket, de tényleg mindent. Válogasd át a konyhai gépeket aszerint, hogy melyiket milyen sűrűn használod. Ne annak az elvnek a mentén haladj, hogy jó lesz az még valamire, majd valamikor. Ha nem használod pl. a kenyérpirítót, tedd egy kevésbé látható és nem túl frekventált helyre és így tovább.

tavaszi-nagytakaritas

Az összes gépet töröld át nedves ronggyal vagy konyhai fertőtlenítő kendővel. A polcokat, mielőtt visszapakolnád az eszközöket, minden oldalon töröld át nedves vagy tisztítószeres, esetleg szappanos vízzel, majd töröld szárazra!

Sokan ott rontják el ezt, hogy csak előkapnak egy morzsaporszívót, de a törölgetésre már nem adnak, így azonban számos láthatatlan baktérium vígan él tovább a szekrényeidben. 

Fűszerek, alapanyagok átválogatása

Ne csak azt nézd meg a bontott fűszereken, hogy van-e bennük zsizsik, hanem azok lejáratát is, és ha már másik évet írunk, gondolkodás nélkül válj meg a lejárt szavatosságútól. 

tavaszi-nagytakaritas

Liszt, búzadara és társaik esetében is mindig nézd meg a lejáratot, mivel a liszt például könnyen meg tud avasodni, és az apró bogarak is előszeretettel részesítik előnyben, ha lakhelyválasztásról van szó.

Sose őrizgess lejárt szavatosságú vagy régóta bontott élelmiszereket, hiszen nemcsak az egészségedre, de a többi alapanyag élelmiszer-biztonságára is rossz hatással lehetnek. 

Mikrohullámú sütő tisztítása

A mikró, akárcsak a sütő, a kenyérpirító vagy a szendvicssütő, mind olyan eszközök, amiket nem elég csak egy nedves ronggyal áttörölni. Fontos, hogy alaposan fertőtlenítve és zsír-, illetve ételmaradékoktól mentesen tegyük el, vagy kezdjük el őket használni.

tavaszi-nagytakaritas

A mikró egyik sarkalatos pontja maga a forgótálca, amit nem elég csak felülről letisztítani, ezt alulról is meg kell tenni. Ehhez érdemes kivenni a tálcát, és meleg folyó víz alatt mosogatószerrel vagy antibakteriális tisztítószerrel fertőtleníteni. Ugyanezt tegyük meg a mikró ajtajával, belső oldalaival és a fogantyújával is, hiszen csak így lesz biztosan tiszta.

Hűtőtisztítás

Akár azt is írhatnánk, hogy itt kezdődik minden. Hiszen az alapanyagok jelentős részének frissességéről a hűtő gondoskodik, a hűtő állapotáról, az alapanyagok minőségéről pedig te magad.

Éppen ezért, ha nekiállsz kitakarítani, távolíts el minden élelmiszert a hűtőszekrény és a fagyasztó polcairól, fiókjairól és ajtóiból is. Dobd ki a rothadó termékeket (még jobb, ha komposztálni tudod), a lejárt fűszereket és a fagyasztóban ki tudja, mióta senyvedő, lejárt szavatosságú, fagyasztott árut is.

tavaszi-nagytakaritas

Ha a hűtőd már teljesen üres, akkor meleg szappanos vízzel vagy fertőtlenítőszerrel töröld át a hűtőszekrény és a fagyasztó polcait, valamint az ajtók belsejét is. Ha kivehetők a fakkok és az üveglapok, akkor vedd ki őket, és mosd el alaposan, és tegyél így a kivehető fiókokkal is. Ha belül már minden patyolat, tisztítsd le a hűtőszekrény ajtaját és fogantyúit is, hogy ne végezz fél munkát. 

Hűtőpakolás és rendszerezés

A hűtőszekrény kisuvickolása mellett annak visszapakolására is érdemes odafigyelni. Ellenkező esetben ugyanis, ha nem mindent a megfelelő polcra vagy hőmérsékleten tárolsz, könnyedén kárba veszhet nem kevés élelmiszer.

A friss zöldségeket például érdemes ténylegesen is az arra kialakított, magasabb páratartalmú fiókokba rendezni, míg a gyümölcsöket, ha van nekik fakk, akkor egy alacsonyabb páratartalmúba, hogy minél tovább meg tudd őrizni a frissességüket.

tavaszi-nagytakaritas

A tejet és a tojást sem feltétlenül jó, ha csak úgy beteszed valamelyik polcra. Ezeket ugyanis a hűtő hidegebb részében célszerű tárolni. És mi a helyzet a fűszerekkel? Te is egy sötét, hűvös szekrényben tárolod? Ez sem rossz ötlet, mint ahogyan a fűszertartó polc sem, de ha jót akarsz nekik, akkor inkább a hűtő ajtajában alakíts ki nekik egy kis zugot.

A húsokra is külön rendszer vonatkozik, azokat ugyanis a hűtő alsó polcán érdemes tartani, távol minden friss élelmiszertől, nehogy érintkezni tudjanak egymással.

Fagyasztott élelmiszerek

A fagyasztó alkalmankénti átpakolása is ildomos, hiszen ki emlékszik már rá, hogy hónapokkal ezelőtt mit és melyik tasakba vagy dobozba rakott el?

tavaszi-nagytakaritas

Először is érdemes mindig ráírnod, hogy miben mi van, és mikor került be a fagyóba. Ezzel ugyanis aszerint tudod átrendezni a fiókokat, hogy mely ételek vagy élelmiszerek azok, amiket a következő 3 hónapban el kell fogyasztanod. Ezeket mindig tedd egy jól látható helyre, így nem felejted el felhasználni.

Az idő

Az idő a legszűkebb keresztmetszete a takarításnak. Ugyanis hajlamosak vagyunk rá, hogy ha nincs elegendő időnk egy alapos takarításra, akkor csak felszínesen futunk át részeken. A tisztítószereknek azonban idő kell, hogy a megfelelő hatást kifejtsék, így csak akkor állj neki valaminek, akár csak a konyha egy bizonyos részének is, ha tényleg tudsz rá elég időt szánni!

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük