
Nem mindegy, hogyan használod a mélyhűtőd - Helyet is spórolsz és semmi sem romlik meg

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A mélyhűtő az egyik leghasznosabb háztartási gép a konyhában, elképzelhetetlen nélküle az élet. Fontos, hogy a fagyasztóban is ugyanolyan rendnek kell lennie, mint a lakás többi részében.
A mélyhűtő nagyon nagy segítség, hiszen nemcsak a megvásárolt húsokat, zöldségeket fagyaszthatod le, hanem azokat az ételeket is, amelyek megmaradtak egy családi ebédről. Ha túl sokat főztél, egy-egy adagot szintén eltehetsz, sok időt és persze pénzt spórolhatsz meg így.
Vannak ételek, amelyek biztosan lefagyaszthatók, de vannak olyanok, amelyeket inkább ne tegyél a mélyhűtőbe, mert sem az ízüknek, sem az állaguknak nem tesz jót a fagyasztás. A húsokkal különösen vigyázni kell, fajtánként is különbözik, hogy meddig állnak el.

A csomagolás
Mindent úgy csomagolj be, hogy a lehető legtöbb levegőt szorítsd ki belőle. Így nem lesznek megfagyott kristályok az ételen - bár attól biztonságosan megeheted, de a minőségét kedvezőtlenül befolyásolja. Fontos, hogy minden csomagra írd rá, hogy mikor fagyasztottad le és a fagyasztás sorrendjében tedd a polcokra őket. Vagyis a legújabb legyen leghátul, a legrégebbi pedig legelöl. Minden ételt címkézz fel, mert nem biztos, hogy látszani fog a csomagon, mi van benne.
Ha bedobozolod az ételeket, szinte a tetejéig töltsd fel az edényeket, csak annyi helyet hagyj, hogy fagyás során tudjanak tágulni.
Mit hogyan fagyassz le?
Ha kisebb ételeket, például aprósüteményt vagy húsgombócot, fasírtot, falafelgolyót szeretnél fagyasztani, akkor először tedd őket sütőpapírral bélelt tálcára, így fagyaszd le őket, majd amikor már megfagytak, utána csomagold be őket. Így megakadályozod, hogy összetapadjanak.
A zöldségeket érdemes légmentesen zárható zacskóba tenni, amit szépen egymásra téve tudsz lelapítani, így kisebb helyet foglalnak el. Ezekben a zárható zacskókban akár szószokat, önteteket is fagyaszthatsz. A főzött, sütött ételt frissen fagyaszd le, hiszen ahogy telik az idő, szobahőmérsékleten csak romlik a minőség.

A fagyasztó
Győződj meg arról, hogy a fagyasztód a megfelelő hőmérsékletre, vagyis -18 Celsius fok alá van állítva. Érdemes beszerezned egy hőmérőt, hogy mindig tudd ellenőrizni a pontos hőmérsékletet a mélyhűtő belsejében.
Pakold tele a fagyasztódat. A teli mélyhűtő valóban hatékonyabb, mint egy üres. Az összes fagyasztott étel együttesen segíti egymást, és a fagyasztódnak nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy minden alkalommal lehűtsön egy üres helyet, amikor kinyitod az ajtaját.
Fotó: Getty Images