12 szuper tésztaétel karantén idejére – Laktató finomságok a kamrából
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A jól felszerelt kamra polcain roskadoznak a tészták, de nem dísznek vettük őket, főzzünk belőlük valami finomat. Rögtön 12 receptet mutatunk, nehéz lesz a választás, melyiket is főzzük meg.
A tésztás ételekkel nehéz mellényúlni, finomak, nagyon laktatóak, ráadásul a szerényebb pénztárcájú családok is találnak olyan receptet, amit el tudnak készíteni a karantén idején.
Fő a változatosság, figyeljünk az egészségünkre, próbáljunk ki valami újat, mondjuk egy vagány, nem megszokott tésztás receptet, amit jóízűen elfalatozik majd együtt a család.
Zöldséges mac and cheese
Amerikában nehezen találni olyan embert, aki ne rajongana a sajtos tésztáért. Gyors, szuper kiadós és nagyon finom, legyen szó bármilyen változatáról, merthogy rengetegféle módon szervírozhatjuk ezt a tésztás ételt. Az egyik legötletesebb verziójában zöldségeket rejtünk a sajt és a tészta közé, így még azok is örömmel elfogyasztják majd a zöldségeket, akik nem kifejezetten rajonganak értük.
Mac and Cheese
Ha már szóba került az amerikaiak nagy kedvence, a sajtos tészta, itt találtok hozzá egy klasszikus receptet. Van benne minden bőségesen, besamelmártás, négyféle sajt, pont úgy, ahogy az amerikaiak szeretik.
Baconös, krémsajtos spagetti
Amikor egy tésztás ételbe szalonna kerül, a legtöbben az olasz konyha egyszerű remekművére, a carbonarára gondolnak, aminek létezik jó pár úgynevezett hamis változata. Ebben a receptben a szósz szaftosságáról a krémsajt és a tészta főzővizéből mentett lé gondoskodik. Az egyszerű, gyors fogást parmezánnal tehetjük még különlegesebbé.
Gombás carbonara
Vagy nevezzük inkább hamisnak? Szalonna helyett gomba kerül a selymes mártásba. Sok múlik a fűszerezésen, mindenki a saját ízvilágát próbálja eltalálni, a pikánsabb aromák kedvelői bátrabban használják a borsot és a fokhagymát. Salottahagyma használatával még kellemesebb íze lesz a ragunak.
Fokhagymás tészta
Megpakolt éléskamrában biztos, hogy megtaláljuk a hozzávalókat a fokhagymás tésztához. Pénztárcabarát, egyszerű fogás, intenzív ízekkel. Az erős aromát a fokhagyma adja, bánjunk vele óvatosan, lassú tűzön készítsük, nehogy odakapjon, akkor ehetetlenül keserű lesz az étel.
Spenótos, ricottás ravioli
Az olaszok töltött tésztája, amiért megőrül a világ. A gusztusos kis táskákba bármilyen tölteléket pakolhatunk, sima zöldségeset, húsosat vagy olyan különlegeset is, mint a spenótos ricotta. Raviolit ma már készen is lehet kapni, a vásárlás után csak annyi a dolgunk, hogy kifőzzük a tésztát, elvégre nincs mindig ideje az embernek tésztát gyúrni. Ha azonban felszabadul egy kis idő, bátran vállaljátok be házilag, megéri.
Bolognai ragu pulykahúsból és gombából
Még mindig az olasz tésztás ételek széleskörű választékából szemezgetünk. A bolognai sokak kedvence, az alapokon nem érdemes változtatni, a húst viszont bátran cserélhetjük, mondjuk pulykára, mellé pedig apróra vágott gombát is tehetünk, sokkal gazdagabb ízvilágú lesz.
Gnocchi
Az olaszok kedvelt krumplis tésztája a gnocchi, melynek elkészítése gyerekjáték, van azonban egy módszer, amitől még finomabb lesz. A gnocchit bármilyen szósszal tálalhatjuk, még levesbetétnek is tökéletes.
Ázsiai tészta
Az ázsiai tésztaételeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, simán felveszik a versenyt az olaszok tésztacsodáival. Fiatal ázsiai séfek szájából gyakran elhangzik - ha hagyományos ázsiai ízekre vágysz, pattanj repülőre. A bevándorlóknak köszönhetően a hagyományos receptek kiegészülnek más hozzávalókkal, ebben az ázsiai tésztában is van olyan alapanyag, amely nem a klasszikus recept része, mégis előszeretettel használják. A tésztában a pikáns aromáké a főszerep, a tésztából somen, udon vagy más ázsiai változatot szerezzünk be.
Egylábasos tészta kelbimbóval és krumplival
A kelbimbóval bizony sok gyereket és felnőttet lehet ijesztgetni. Könnyű elrontani, ha túlfőzzük, semmi nem menti meg az ízét. Aki pedig egyszer rosszul készült, kesernyés kelbimbót kóstol, nem szívesen szavaz újra bizalmat a zöldségnek. Nekik különösen ajánlom a tepsiben sült kelbimbót, ami tésztával, krumplival, kétfajta sajttal és fokhagymával készül. Gusztusos, tápláló fogás, ami után gyakrabban kerül kelbimbó az asztalra.
Krumplis tészta
Hazánk híres egylábasosa, amit gránátos kockaként is ismerhetünk. Egyszerű recept, amit minden háztartásban másképp készítenek, az én családomban a krumpli pörköltalappal készül és mindig kínálunk mellé húst, plusz még a sült zsiradékából is kap egy keveset a tészta, így sokkal finomabb lesz és nem fog kiszáradni.
Brokkolis tészta
Gyors és egészséges recept. A vitaminokban gazdag brokkolit lehetőleg ne főzzük szét, úgy nem lesz az igazi, legyen al dente, vagyis roppanós, ez az jelenti, nem túl kemény, de nem is nyers. A tésztaétel intenzív fokhagymás fűszerezést kap, parmezánnal a legfinomabb.
Fotó: Getty Images/Sági Zsófia/Szász Eszter/Botos Claudia/Sóbors