A krumplileves nem unalmas: 4 nagyon finom változatot mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mire kimondom, hogy krumplileves, máris mindenki elalszik, de nem akkor, ha erdélyi szakácskönyvünkhöz nyúlunk ihletért.
Mindjárt sokkal kedvesebben hangzik, ha pityókalevesnek nevezzük. A krumplinak van talán a legtöbb különböző elnevezése a magyar nyelvben, hiszen elég fontos alapételünk régóta, nem véletlenül. Amilyen sokféleképp variálható tésztának, köretnek, olyan izgalmas leves formájában is.
Anyukám ilyenkor, tél és tavasz határán szabadkozva tálalta fel a krumplilevest, mondván, míg várunk a spárgára, borsóra, friss tavaszi zöldségekre, addig ezzel kell beérni, pedig én egyáltalán nem éreztem ezt úgy, mintha alább kellett volna adni az igényeinkből. Petrezselyemmel, nokedlivel, leveszöldséggel, a nagypapaféle alaprecept nyomán készítette és mindig jó savanyú volt.
A már sokat dicsért Erdélyi Lakoma című szakácskönyvben több izgalmas krumplileves is szerepel, ami azt támasztja alá, hogy érdemes új oldalról megközelíteni ezt a szegény gumót.
Ahogy a pásztorok
Egyetlen nagyon érdekes csavar van ebben a receptben egy átlagos zöldségleveshez képest, mégpedig a felöntőfolyadék, ami tejsavó. A tejsavó a túrókészítés során lecsöpögő áttetsző folyadék, amit amúgy kiöntenénk, így viszont hasznosul. Akár olyankor is elkészíthetjük, mikor indiai paneert gyártottunk, hiszen a belőle megmaradó lé is ugyanígy enyhe ízű, homályos savó.
Rokolyás
A "fehér rokolyás pityókaleves" arról a habról kapta a nevét, amely a szélén jelenik meg, mikor a belehabart tojássárgája a tejföllel összeforr. Sok tárkony és ecet is kerül ebbe a levesbe a rengeteg tejföl mellett.
A húsleves krumplival
A szász krumplileves nevű recept a legizgalmasabb mind közül: ennél először egy klasszikus marahahúslevest készítenek marhahúsból, zöldségből, majd leszűrik és a levesben főzik meg a krumplit. Miután savanyítják és petrezselyemmel ízesítik, a felszeletelt leveshúsra öntve tálalják. A végeredmény tehát egy nagyon gazdag húsleves és egy szimpla krumplileves egyben.
A kolbász kötelező
A hazai legszokványosabb krumplileveseknek három már-már kötelezőnek mondható eleme van: a tejföl és az ecet, valamint valamilyen zöldfűszer. Utóbbi lehet babérlevél, tárkony, rozmaring és petrezselyem is. Sok krumplileves készül kolbásszal, gyakran szalonnával is, bár ezek már igazán full extrás kiadások. Horváth Ilonáéban nincs kolbász, van viszont hagyma és paradicsom, valamint paprika is.
Fotók: Ács Bori/Sóbors