Koronázd meg az ünnepet tokaji aszúval: bejgli és gyümölcskenyér mellé kötelező

aszú3
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Van egy kincse a Tokaji borvidéknek, az aszú, amit érdemes legalább az év végi ünnepekkor kibontani. Gazdag, mesés ízeit mintha pont a karácsonyhoz találták volna ki.

Minden üveg aszúban rengeteg munka van, és persze a természet szeszélyeinek is ki van téve a borász. Több olyan, egymást feltételező alkotóelem szükséges az aszúsodáshoz, amelyek közül ha egy is hiányzik, akkor abban az évjáratban kétséges, hogy aszút készíthet egy pincészet.

Mi kell a jó aszúhoz?

Hogy mik ezek az elemek? A földrajzi fekvés egyedisége, a borvidéket átszelő két nagy folyónk, a Bodrog és a Tisza, és az innen érkező reggeli pára, ami a napközbeni meleggel és a Botrytis cinerea gombával együtt azért felel, hogy beinduljon a tőkéken az aszúsodás folyamata. Ha ez mind adott, akkor az egészséges szőlőbogyókat megtámadó botritisz vagy más néven nemes penész elvékonyítja a bogyók héját, kiszívja a nedvességet, így koncentrálva a cukor- és savtartalmat, valamint egy egyedi aromavilágot kölcsönöz a majdani bornak.

aszú

Aszúszemet szüretelni nehéz és fáradságos, hosszadalmas munka, ami ráadásul csak kézzel végezhető. Egy fürtön belül nem egyenletesen vannak jelen a botritiszes bogyók, így az októberi és novemberi fagyos hajnalokon vissza-vissza kell térni a tőkékhez, és kiválogatni a már kész aszúszemeket. És persze a szakértelem és a tapasztalat is számít, hiszen tudni kell, hogy melyik bogyót lehet éppen akkor kicsipkedni.

Mi mindenhez illik az aszú?

Így már talán érthető, hogy miért olyan egyedi és különleges, megbecsülést érdemlő bor a tokaji aszú, amelynek ott a helye az ünnepi asztalon vagy a karácsonyfa mellett. A világ legjobb borai között számontartott aszúk magas maradékcukor-tartalmuk miatt kiváló desszertborok, és pláne remekül illenek az olyan tradicionális ünnepi sütemények mellé, amelyeket ilyenkor a legtöbb magyar család süt. Mint amilyen a bejgli, a mézeskalács, a diós kifli, a narancsos torták, a mandulás, lekváros, csokoládés aprósütemények vagy a gyümölcskenyér. Emellett azonban, ha kalandvágyó vagy a gasztronómia terén, akkor akár a sós fogásokhoz is társíthatod. Kacsa- vagy libamájhoz, kéksajthoz, aszalt gyümölcsökkel készült kacsa- vagy fácánsült mellé, vegetáriánusoknak pedig sütőtökhöz, édesburgonyához is illik.

aszú2

Homoky Dorka Tokaji Aszú 2017

A Tállyán dolgozó borász két bölcsészdiploma után tért vissza dédnagyszüleinek örökségéhez, a borkészítéshez. A 2012 óta eltelt időben rátalált a saját stílusára, ami a természetközeli natúrbor-készítés, de a tokaji tradíciókat is őrzi, méghozzá úgy, hogy aszút készít. A 2017-es évjáratú tétel friss aromákat mutat, sárgabarackot, fügét, vaníliát, kamillát és egyéb gyógynövényeket, gyömbért érezni benne. Harmonikus, kedves karakterű bor, ami tökéletes arra, hogy egy pohárnyival a kezedben gyönyörködj a karácsonyfában.

Homoky fotó Pál Dóra Fotó.png

Fotó: Pál Dóra Fotó

Szóló Tokaji Aszú 2015

Éless Tímea, a Szóló borásza magabiztosan készíti évről évre azokat az elegáns és különleges stílusú borait, amelyek miatt komoly rajongótábora lett mára a pincészetnek. Bioművelést folytatnak a szőlőben, és a borokat is minél természetesebben készítik, ami egyaránt jó a természetnek és az embernek is. Azokban az évjáratokban, amelyek engedik, aszú is születik a pincénél. A 2015-ös tétel érett gyümölcsös, édesfűszeres, mézes jegyeket mutat. Aszalt sárgabarackot és papaját, mazsolát, kandírozott narancsot és narancshéjat érezni benne. Selymes textúrájú, koncentrált aszú, ami az ünnepek fénypontja lehet.

Szóló fotó Dancsecs Ferenc.png

Fotó: Dancsecs Ferenc

Tokaj-Hétszőlő Tokaji Aszú Hétszőlő-dűlő 2013

A Tokaj-Hétszőlő dűlői mindig is a legjobb, első osztályú területek közé tartoztak. A birtok névadója, a Hétszőlő is egy ilyen terület, ahonnan lehetősége van a borászatnak arra, hogy dűlőszelektált aszút készítsen, ami így nemcsak egy remek bor, de képes arra, hogy egy tradicionális tokaji bortípuson keresztül mutassa meg a termőhely egyediségét és kivételes adottságait. A majdnem tízéves aszú érett, vajkaramellás, aszalt és kandírozott trópusi gyümölcsös, baracklekváros jegyeket mutat, mellette édesfűszerek, méz, fekete tea és izgalmas sósság ad hozzá a komplexitásához.

Cover és első két fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon