A legjobb száraz és édes tokaji borok az idei borteszten - Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató Tokaji Március Nagykóstolóra. Az idei évben még nagyobb érdeklődésre számítanak a szervezők.

Tokaj hazánk egyik legkedveltebb borvidéke. Bár a 2000-es évekig Tokaj neve egyet jelentett az édes borokkal, a hegyaljai borászok bebizonyították, hogy száraz boraik is méltók a fogyasztók figyelmére. A nemzetközi szinten is ismert és elismert tokaji aszúk mellett a különleges terroirt visszatükröző, elsősorban furmintból és hárslevelűből készült tételek hazánkban és határainkon túl is egyre keresettebbek.

Tokaj-Hegyalja közel 60 pincészetének 150 borát kóstolhatja, aki ellátogat a Winelovers Tokaji Március Nagykóstolójára március 23-án, szombaton a budapesti Corinthia Hotelbe. A kiállító pincészeteknél mind borstílusok, mind szőlőfajták tekintetében változatosságra számíthatnak a vendégek: friss és korábbi évjáratokból származó száraz, félédes és késői szüretelésű tételek, birtokborok, dűlőszelektált borok, a töretlenül népszerű furmint fajtaborok és furmint alapú házasítások mellett a hárslevelű és a sárgamuskotály sem hiányozhat a kínálatból, de felbukkannak kabarból, kövérszőlőből és zétából készült borok is.

tokajmarcius

Három színvonalas mesterkurzussal is készülnek a szervezők a borvidék iránt kiemelten érdeklődő vendégek részére. Ifjabb Szepsy István, 18. generációs borász előadása a különleges, 2017-es évjáratot mutatja be hét exkluzív tételen keresztül. Barta Károly - Ujvári Viviennel közösen - mutatja be a nagyérdeműnek az Öreg Király féltve őrzött titkait, végül pedig a Tokaj Guide legújabb kiadását mutatja be személyesen Ripka Gergely, miközben a megcsillagozott pincék egy-egy borán keresztül kalauzolja el a résztvevőket. A Nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik.

A tesztgyőztes tokajik – meglepetések a mezőnyben

A Nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztet száraz és édes kategóriában hirdették meg a szervezők. A független szakmai zsűri a 80 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége által ajánlott és UIOE (nternational Union of Oenologists), valamint az OIV (International Organisation of Vine and Wine) által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

A száraz borok toplistája több szempontból is meglepetésekkel teli. A listában több kabar is helyet kapott, pedig a fajtával ritkán találkozhatunk magában. Eközben a furmintok csillaga egyre fényesebben ragyog. Úgy látszik, hogy a kis családi pincészetek is felveszik a versenyt a borvidék nagyjaival.

Top 10 száraz tokaji bor

 1. Préselő Pincészet, Omlás Selection Tokaji Furmint 2015
 2. Füleky Pincészet, Tokaji Kabar 2017
 3. Sanzon Tokaj, Rány Furmint 2016
 4. Péter Pince, Tokaji Kabar 2017
 5. Rózsa Pincészet, "Együtt" Tokaji Furmint 2017
 6. Sanzon Tokaj, Classic Furmint 2016
 7. Pajzos Tokaj, Dry Selection 2016
 8. Rózsa Pincészet, Tokaji Száraz Furmint 2015
 9. Tokaj-Hétszőlő Bio Szőlőbirtok, Hárslevelű Hétszőlő-dűlő 2016
 10. Disznókő Szőlőbirtok, Inspiration 2017 (furmint + hárslevelű)
legjobb szaraz borok

Az édes borok mezőnyében ugyanakkor nem a papírforma érvényesült: az aszúk mellé szamorodnik és késői szüretelésű tételek is bekerültek.

Top 10 édes tokaji bor

 1. Szarka Pince, 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2016
 2. Grand Tokaj, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2014
 3. Pajzos Tokaj, Édes Szamorodni 2014
 4. Béres Szőlőbirtok és Pincészet, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2011
 5. Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, "Andante" Tokaji Late Harvest 2016
 6. Disznókő Szőlőbirtok, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2011
 7. Royal Tokaji Borászat, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2013
 8. Palkó Borok, Szt. Erzsébet 2014 (szamorodni technológia)
 9. Tokaj- Hétszőlő Bio Szőlőbirtok, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2010
 10. Holdvölgy Pincészet, "Signature" Tokaji édes birtokválogatás 2007
legjobbedesborok

Bálint László a következőképpen foglalta össze a kóstoló tapasztalatait: "Az érettebb borok ezúttal jobban teljesítettek, mind a száraz, mind az édes borok kategóriájában. Ez azonban még véletlenül sem oxidált borokat jelent, hanem azt, hogy úgy mutatnak érett jegyeket, hogy közben mégis frissek maradnak. Ilyenekből szeretnék többet látni a polcokon. Az irány nagyon jó!" 

Fotók: FotoBP

Ezt is szeretjük