Ezzel a módszerrel lesz tökéletes a fasírt - Még a tojás állaga sem mindegy

fasírt cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fasírt nagy kedvencem, nemcsak főétkezésre, hanem születésnapi partifalatkáknak is szoktam készíteni őket.

Darált hús mindig van itthon, így az is biztos, hogy bizonyos időközönként fasírt is készül belőle. Egyszerű, laktató, és ha variáljuk a köretet, még változatos is. 

Mi inkább a kis golyócskákat szeretjük, nem az egybesült változatot, amelyeket még hidegen is megeszem, ha a konyha felé visz az utam. Bár általában érzéssel teszem bele a hozzávalókat, mégis van néhány szabály, amit érdemes betartani, hogy tökéletes állagú és ízű legyen a fasírtunk, vagyis kívül ropogós, belül pedig puha. 

Fontosak az arányok

A fasírt egyik alapanyaga a tojás. A tojásban lévő fehérje kiváló sűrítőanyag, nyersen puhítja a keveréket, de sütés közben keményebbé válik, így a végeredmény sem lesz olyan omlós, mint várnánk. Ezért ha puha fasírtot szeretnénk, akkor minden 400 gramm húshoz egy tojással számoljunk. 

A fűszerekkel is bánjunk óvatosan. Az biztos, hogy só és bors nem hiányozhat a gombócokból, de az egzotikusabb fűszerekkel bánjunk csínján. Egy-egy csipet tényleg elég belőlük. Ami nem hiányozhat, az a fokhagyma, a lényeg, hogy az ízek egyensúlyba kerüljenek. 

fasírtka belső

Az alapanyag

Használjunk sovány húst. Hiába tűnik a fasírt olyan "mindentbele" ételnek, mégis ügyeljünk a minőségre, például használjunk inkább sovány húst. Mindenképpen nyers hússal dolgozzunk, a sült hús nem alkalmas fasírtnak. 

Elkészítés

Vigyázzunk, hogy megfelelő ideig és megfelelő hőmérsékleten süssük. Ahhoz, hogy a fasírt ne csak kívül legyen ropogós, hanem belül se maradjon nyers, már a gyúrásnál is oda kell figyelni, tömör húsgombócot készítsünk. Így biztosan nem esik szét a sütésnél, még akkor sem, ha nagyon magas hőmérséklettel indítunk, és amikor egy kéreg képződött, csak utána vesszük lejjebb a lángot.

Amikor fasírtot gyúrunk, nem mindig a szépség számít, ami nem is baj, az viszont fontos, hogy igyekezzünk egyforma méretűeket gyártani, hogy azonos legyen a sütési idejük. 

Amellett, hogy a fasírt alapja a darált hús, készíthetjük zöldségekből, például kölesből, de akár még kelkáposztából is. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon