Fokhagymás, húsmentes fasírt: egészséges, gyors és laktató

kelkáposztafasírt
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fasírt az az étel, amit nem tudok megunni. Nem vagyok vegetáriánus, de a fasírtban nem csak a húsosat szeretem, sőt, a zöldséges változatokból sokkal ízletesebb és izgalmasabb ízeket tudok kihozni.

A kelkáposztának nyár végén és ősszel van szezonja. Bár eléggé megosztó zöldség, sokan a szagáért nincsenek oda, én mégis nagyon ajánlom. Ha nem főzzük túl, akkor egyrészt a kellemetlen szagot is megússzuk, másrészt finom roppanós lesz és az édeskés íze is megmarad. 

A kelkáposztát sokféleképpen fel lehet használni, lehet belőle melengető levest készíteni vagy kicsit laktatóbb egytálételt rakottasan, de én a főzeléktől sem zárkózom el, ha nem a klasszikus menzás változat készül belőle. Most pedig elkészítettem a fasírtverziót, amely igazi könnyed vacsora vagy ebéd, körettel, köret nélkül vagy mártogatóssal is tökéletes. 

Kelkáposztafasírt

kelkáposztafasírt kicsi

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 300 gramm kelkáposzta
  • 1 darab zsemle (beáztatva)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A kelkáposztát vágjuk csíkokra, főzzük meg, majd szűrjük le. A zsemlét áztassuk be, nyomkodjuk ki a felesleges vizet, majd keverjük a káposztához. Tegyük hozzá a tojást, az összezúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá olajat vagy zsiradékot. Jól keverjük össze, és formázzunk belőle lapos korongokat, majd forgassuk meg zsemlemorzsában.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Tegyük a fasírtokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, ha szükséges, locsolgassuk meg őket egy kis olajjal, és 20 perc alatt süssük pirosasra.

Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük