Hidratál, segíti az emésztést és diétázók is bátran ehetik – 10 érv, miért érdemes uborkát fogyasztani
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A lédús uborka az egyik legegészségesebb zöldség, ásványi anyagokban dúskál, sokféle vitaminban bővelkedik, kalóriatartalma pedig nagyon alacsony.
A tökfélék családjába tartozó zöldség víztartalma nagyon magas - a 95%-ot is elérheti. Éppen ezért forró, meleg éghajlatú területeken különösen népszerű a fogyasztása. A régi Egyiptomban a kőfejtő rabszolgák is gyakran fogyasztották szomjoltó gyanánt.
Tiberius császár nagy rajongója volt a zöldségnek, orvosi utasításra mindennap fogyasztotta, a hordozható ágyásokat még a hadjárataira is elvitte. A császár idejében az ágyásokat szekérre ültették, amiket időjárástól függően mozgattak.
Az uborka rendszeres fogyasztása valóságos áldás a szervezetre, manapság egyre népszerűbb az uborkával ízesített víz, de fogyaszthatjuk nyersen, különböző salátákba keverve, savanyúság formájában vagy hideg levesként. A héját nem érdemes eltávolítani, ugyanúgy értékes anyagokban bővelkedik, elég alaposan megmosni és fogyasztható, de akár különböző házi szépségpakolások is készülhetnek belőle. Kívül-belül jót tesz. Nézzük is meg, miért érdemes a gyakori fogyasztása.
Hidratál
Ahogy már említettem, nagyon magas a víztartalma, kellő fogyasztásával a napi folyadékmennyiség bevitelét is megemelhetjük, így hozzájárulunk testünk hidratálásához. Húsa és héja egyaránt gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
Méregtelenít
Magas víztartalmának köszönhetően segít eltávolítani a szervezetből a káros toxinokat, rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a vesekő kialakulását.
Szuper vitaminforrás
Az uborkában a legtöbb olyan vitamin megtalálható, amire a szervezetünknek szüksége van. A B-csoport összes vitaminját tartalmazza, A-, C- és E-vitaminokban is bővelkedik, amelyek nemcsak a zöldség húsában, hanem a héjában is megtalálhatók. Fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket - energiával tölthetjük fel szervezetünket.
Jót tesz az emésztésnek
Magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul a helyes emésztéshez, segíti az anyagcsere megfelelő működését. Rendszeres fogyasztásával a székrekedés elkerülhető - megakadályozzuk a puffadás kialakulását.
Cukorbetegek is ehetik
Az uborka héjában rejlő hatóanyagok hozzájárulnak a hasnyálmirigy megfelelő működéséhez, ezáltal szabályozzák a vércukorszintet. Rendszeres fogyasztásával a hasnyálmirigy-gyulladás is megelőzhető.
Jó a vérnyomásra
A zöldségben lévő rostok, a kálium és a magnézium a vérnyomás szabályozásáért felelős.
Diéta idején is ehető
Alacsony kalóriatartalma miatt diéta, fogyókúra idején is fogyasztható. Ilyenkor mindig törekedjünk a változatos étrend kialakítására - smoothie-k, izgalmas saláták, hideg levesek formájában fogyasszuk.
Másnaposság és fejfájás ellen is jó
Átbulizott éjszaka után, mielőtt aludni térünk, tanácsos pár harapásnyi uborkát fogyasztani, így csökkenthetjük a másnap reggeli rosszullétet, fejfájást, javítja a közérzetet.
A szépségápolásban csodaszer
Az uborkában lévő silica erősebbé varázsolja a hajat és körmöket, kéntartalma miatt segíti a haj növekedését. Ezek az anyagok a bőr szépségéhez is hozzájárulnak.
Gyulladáscsökkentő
Hűsítő és nyugtató hatással is rendelkezik, csökkenti a duzzanatokat, bőrirritációt és gyulladásokat, a leégett bőrre is gyógyír.
Fotó: Getty Images